Pääkirjoitus: Poliisi varautuu uusiin uhkiin

Rikosten määrä on laskusuunnassa Varsinais-Suomessa ja Turussa. Rikoslakirikosten määrä on lokakuun loppuun mennessä laskenut yli kymmenen prosenttia, kun vertailu käy vuodentakaiseen tilanteeseen. Omaisuusrikosten määrä on pudonnut Turussa yli 12 prosenttia, väkivaltarikosten määrä vajaat yhdeksän prosenttia ja huumausainerikosten määrä lähes 14 prosenttia.

Huumerikollisuuden paljastuminen tosin edellyttää aina poliisin omia toimenpiteitä, jotka tänä vuonna on suunnattu erityisesti Satakuntaan. Todellisuus ei ole niin auvoinen kuin tilastot osoittavat.

Uhat ovat toisaalla, eivät perinteisessä rikollisuudessa. Lounais-Suomen poliisi varautuu nyt terrorismiin, ääriliikkeisiin, kyber- ja hydridiuhkiin sekä rikollisuuden kansainvälistymiseen.

Puukkoisku on tuoreessa muistissa. Poliisi toimi nopeasti, mutta oliko se pelkkää tuuria? Ei, vastaa poliisi. Tuuria oli korkeintaan se, että partio ajoi paikalle oikeaan aikaan. Rikollisen pysäyttämisessä tuurilla ei ollut enää mitään osuutta. Poliisi on jo pitemmän aikaa varautunut uusiin uhkiin, varustautunut ja kouluttautunut muun muassa voimankäyttöön. Se näkyy myös järeinä turvatoimina esimerkiksi joulurauhanjulistuksessa. Niitä tuskin kukaan enää kyseenalaistaa. Supolla on tarkkailussa 300 ihmistä, joista noin 40 on lounaisessa Suomessa.

Lounais-Suomen poliisi yhdistää tutkintasektorinsa yhden johdon alle, samoin valvonta- ja hälytyssektorit, jotka ovat tähän asti toimineet erikseen Turussa ja Porissa. Sektorijohtajien määrä vähenee. Resursseja suunnataan kentälle niin paljon kuin mahdollista.

Toimintaa tehostetaan myös rikosilmoitusten esikäsittelyllä, jolla valitaan ne jutut, joiden tutkintaan panostetaan. Syyttäjän ja poliisin yhteistyö tiivistyy, jotta esimerkiksi rattijuopumukset saadaan käräjille nopeammin.

Lupahallinnosta väki vähenee. Passeista jo 70 prosenttia haetaan sähköisesti. Lupahallinto toimii viisipäiväisesti enää Turussa, Porissa, Raumalla ja Salossa. Uudet uhat vaativat nyt huomiota.

Lasse Virtanen

Pelastusarmeija haluaa patasi Joulupadaksi

Pelastusarmeija kannustaa ihmisiä kierrättämään tarpeettomat padat ja kattilat. Kampanjan tarkoituksena on hankkia lisää patoja ensi joulun Joulupata-keräykseen. Padat ja kattilat voi lahjoittaa Pelastusarmeijan kirpputoreille pitkin vuotta.

Palkkasumma kasvoi 4,6 prosenttia

Palkkasumman kolmen kuukauden vuosimuutos, % (TOL 2008).

Tilastokeskuksen tietojen mukaan koko talouden palkkasumma oli huhti-kesäkuussa 4,6 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Kesäkuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 4,3 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten huhti-kesäkuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 2,0 prosenttia.

Tuore tutkimus avaa sijoittajien ekologiaa todellisilla osakemarkkinoilla

Turun yliopiston ja Palermon yliopiston tutkijat tarkastelivat poikkeuksellisen laajaa empiiristä aineistoa selvittääkseen, millaisia yhteyksiä sijoittajilla on osakemarkkinoilla ja miten sijoittajien käyttämät strategiat vaikuttavat markkinoiden heiluntaan. Tulokset auttavat ymmärtämään paremmin markkinoiden toimintaa ja valottavat aiempien teorioiden yhteyttä todellisiin osakemarkkinoihin.

Kaupunki
Urheilu

Sterling Yateke TPS-paitaan loppukaudeksi

Sterling Yateke on edustuskelpoinen, kun TPS pelaa Kupittaalla perjantaina.

Veikkausliigapaikastaan taisteleva TPS on vahvistunut loppukaudeksi jo kolmannella uudella pelaajalla, kun Keski-Afrikan Tasavallasta kotoisin oleva, vuonna 1999 syntynyt, Sterling Yateke on solminut tämän kauden loppuun asti kattavan sopimuksen raitapaitojen kanssa.

Matti Nuutisen koripalloura jatkuu Espanjassa

Viime vuosina Kreikassa, Ranskassa ja Romaniassa pelannut Suomen koripallomaajoukkueen puolustuspään dynamo Matti Nuutinen siirtyy tulevaksi kaudeksi Espanjan kakkosliigan CB Oviedoon Roope Ahosen aisapariksi. Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti hakee uusine joukkueineen nousua Espanjan ACB-liigaan asti.

Uudistuksia Paavo Nurmi Marathonilla

Paavo Nurmi Marathon kerää juoksukansan Aurajoen rannoille.

Paavo Nurmi Marathon juostaan ensi lauantaina 18. elokuuta. Tapahtumassa juostaan tuttuun tapaan maraton, puolimaraton ja kymmenen kilometriä. Tänä vuonna matkojen määrää lisätään kahdella, sillä tapahtumassa juostaan myös lasten oma ilmainen Minimarathon. Minimarathonille ovat tervetulleita kaikki ikään katsomatta, vaikka pääpaino onkin lapsissa. Minimarathonin lähtö on kello 11.00, ja matkoja on kaksi, 700 metriä ja 1,2 kilometriä. Minimarathonin lisäksi alueelle nousee lastenmaailma, joka on myös avoin kaikille. Lastenmaailma on auki 10-15. Tapahtumaan odotetaan yhteensä yli 3 500 osallistujaa.

Åboraakkeli: Realismia johtajille

Minna Nikkanen.

Yleisurheilun EM-kisat Berliinissä ovat alleviivanneet yhtä asiaa. Ei, eikä se ole se, että suomalaiset olisivat alisuorittaneet rankasti.

TPS lainaa Savolaisen Tutoon

HC TPS:n 21-vuotias laitahyökkääjä Joonas Savolainen siirtyy lainalle Mestiksen Tutoon.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.