Mielipide: Lasten parasta ei haluttu

Hovirinnan koululaiset opiskelivat loppukevään ulkona. Hovirinnan koululaiset opiskelivat loppukevään ulkona. Kuva: Tatu Lertola

Kaarinan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti Alander (kok.) kirjoittaa (22.11.) talousarviomme käsittelystä. Hänen kirjoituksensa huutaa kommentteja.

Pääsimme talousarviosta kokonaisuutena yhteiseen näkemykseen ja hyvään lopputulokseen. Vain Hovirinnan koulusta käytiin kova kiista. Koulun korjaaminen ja uuden koulun rakentaminen olivat vastakkain. Talousarvioon yllättäen ohi kaikkien suunnitelmien ujutettu suuri ja kallis liikuntahalli herätti myös kysymyksiä.

Me vihreät tavoittelimme oppilaille ja koulutyöntekijöille tervettä koulua. Näimme lasten terveyden vaalimisen muita tavoitteita tärkeämmäksi. Olimme valmiit siirtämään tulevaisuuteen yli seitsemän miljoonan liikuntahallin. Sekin raha olisi pitänyt käyttää Hovirinnan uuteen kouluun.

Alander valittelee tiukkaa talouttamme, mutta vähättelee liikuntahallin miljoonakustannuksia väittäen hallia puolihintaiseksi. Siksi ei oltu eikä olla nytkään kiinnostuneita edes hallin käyttökustannuksista eikä henkilöstökuluista. Kaarinassa ei ole ennen runnottu miljoonahanketta talousarvioon kabineteissa sopimalla.

Kaksikielisessä 500 oppilaan Hovirinnan koulussa on kärsitty vuosia sisäilmaongelmista. Oppilaat ja aikuiset ovat oireilleet ja sairastelleet. Terveystarkastaja on todennut koulussa terveyshaitan ja edellyttänyt kaupungilta toimia. Koulua on tutkittu ja korjailtu. Silti muun muassa kiireellisin korjauskohde liikuntasali on jätetty vuosia korjaamatta. Korjattujakin luokkia on asetettu käyttökieltoon. Rahaa on käytetty korjauksiin yli kolme miljoonaa. Siksi kaupunginvaltuusto päätti loppukeväästä oppilaiden siirtämisestä väistötiloihin.

Koulurakennuksen kunto on epäselvä. Niin ala- kuin yläpohjaa on tutkittu niukalti tai ei lainkaan. Tasakattoon ei aiota koskea, vaikka rakennus on miltei 40 vuotta vanha. Talon lämpöeristys ja tekniikka ovat pääosin alkuperäisiä. Korjauskustannusten merkittävä kasvu talousarvioon varatusta kuudesta miljoonasta on iso riski samoin sisäilmaongelmien jatkuminen ja lasten altistaminen.

Kaarinan koulujen tilanteesta käyty julkinen keskustelu on nykyaikaista vuoropuhelua, mitä uusi kuntalaki edellyttää. On myös aika tunnustaa tietojen ja asiakirjojen julkisuus eikä kuntalaisten osallistumista keskusteluun pidä kauhistella tai estää.

Lasten parasta ei haluttu, kun Hovirinta ei saanut vielä uutta, tervettä ja ajanmukaista koulua. Olemme toiveikkaita, että sairaan rakennuksen tarkemmat tutkimukset osoittavat uuden koulun sittenkin viisaimmaksi ratkaisuksi.

Hannu Rautanen (vihr.), kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle. Tuolloin kummin valinnan perusteena oli hyvä taloudellinen asema ja kummilusikoilla oli saajalleen suuri taloudellinen arvo. Nykyään lusikoiden merkitys on muuttunut symboliseksi, mutta niiden muoto on pysynyt melko samanlaisena vuosisadasta toiseen. Menneinä aikoina lusikoiden päihin kaiverrettiin apostolien kuvia. Nykyään lusikoita koristavat muun muassa eläimet, autot, ja prinsessat.

Pakettiauto syttyi palamaan Aurassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan pakettiauto syttyi palamaan Aurassa Turuntiellä sunnuntaina iltapäivällä..

Takasta lisää pituutta terassikauteen

Takan avulla katetusta ja lasitetusta terassista voi saada kotiinsa ympärivuotisen lisähuoneen. Sateisena päivänä omalla terassilla voi nauttia kesäisestä lämmöstä, kun pieni kiertoilmatakka alkaa lämmittämään terassia jo muutaman minuutin kuluttua puiden sytytyksestä. Tehokas takka lämmittää terassin myös talvella.

Entä jos kolari yllättää ulkomailla?

Kesälomilla moni suuntaa ulkomaille omalla autollaan. Liikennevahinkoja sattuu suomalaisille eniten ulkomailla juuri kesäkuukausina. Ulkomailla liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta ajotavasta: vieras liikenneympäristö, erilaiset nopeusrajoitukset ja väistämisvelvollisuudet saattavat aiheuttaa harmittavia tilanteita.

Jätekasa palaa Metsämäessä

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan polttokelpoisen jätteen kasa, jonka koko on 15x5x5 metriä, syttyi tuleen Ravurinkadulla Metsämäessä sunnuntaina aamupäivällä.

Laitilassa paloi maastoa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan kasitien laidassa Laitilassa syttyi 50 kertaa 50 metrin alalla maastopalo lauantaina illalla.

Urheilu

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin

PS Kemissä pelannut Julian Guevara siirtyy Interiin.

Kolumbialainen keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin. Jalkapalloilun Veikkausliigassa pelaavat seurat pääsivät siirrosta sopuun torstaina. Guevara on pelikelpoinen Interissä jo lauantain kierroksella.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.