Debatti: Juontaja vs. Teatteripomo

Lola Odusoga on juontaja ja kaikkien tuntema esiintyjä. Kalle Lamberg on Linnateatterin taiteellinen johtaja.

Suomi täyttää sata vuotta ensi keskiviikkona. Yle on näyttänyt vuodesta 2000 lähtien joka itsenäisyyspäivä Edwin Laineen ohjaaman Tuntemattoman Sotilaan. Aku Louhimies ohjasi elokuvasta jo kolmannen version, joka sai ensi-iltansa 27. lokakuuta. Oliko sille oikeasti tilausta?

Odusoga: No, ei siinä ainakaan ole mitään pahaa ollut. Se on aiheena tosi mielenkiintoinen, vaikka mä en nyt olekaan sotasukupolvea itse.

Lamberg: Olisi ollut periaatteessa jopa outoa, nyt kun on Suomi 100, jos aiheesta ei olisi tehty uutta versiota.

LO: Louhimiehen versio kiinnostaa mua muutenkin mistä vaan aiheesta, hän on niin poikkeuksellinen ohjaaja.

KL: Tämä on kuitenkin mun mielestä uusi kunnianosoitus, ei ehkä alkuperäistä leffaa kohtaan, vaan näitä historiallisia tapahtumia ja suomalaisuutta kohtaan.

LO: Onhan se alkuperäinen elokuvaversio upea, ei siinä mitään. Koska aikaa on kuitenkin jo kulunut, niin eihän siinä mitään ongelmaa ole, jos elokuvasta tehdään vähän paremmin nykypäivään sopiva versio.

KL: Tämä aihe kääntyy nyt jälleen kerran aikaisempaan debattiaiheeseemme, someen. Siellähän huudeltiin ennakkoon, että on täysin väärät näyttelijävalinnat, kun ne julkistettiin.

LO: Uuden version kautta ollaan saatu ehkä myös uutta ja nuorempaa yleisöä kiinnostumaan tästä aiheesta.

KL: Etukäteen tuli sieltä somesta, että kun Hirviniemi, Vatanen ja Robin on siinä, ei siitä mitään voi tulla. Nyt on moni joutunut syömään sanansa.

LO: Tietenkin tämä on myös coverointia, mutta joskus nämä cover-versiot voivat oikeasti olla vaan parempia, vaikka ne vähän poikkeaisivat siitä alkuperäisestä.

KL: Nyt on sitten ihmetelty, että sehän olikin ihan hyvä elokuva.

LO: Onhan Tuntematon sotilas ollut vähän sellainen kielletty asia, että siihen ei saisi koskea. Tässä on samasta ilmiöstä kyse kuin musiikissa. Älä vaan lähde laulamaan jotain Whitney Houstonia, se ihan itsemurha.

KL: Aku Hirviniemestä Hietasena vielä sen verran, että kun tuntee kaverin ja tietää miten paljon hän tekee oikeasti töitä. On ennakkoon niin helppo leimata, että se on vaan pelle, joka tekee pelkkää viihdettä, mutta hän on oikeasti tosi hyvä näyttelijä.

Heikki Möttönen

Pelastusarmeija haluaa patasi Joulupadaksi

Pelastusarmeija kannustaa ihmisiä kierrättämään tarpeettomat padat ja kattilat. Kampanjan tarkoituksena on hankkia lisää patoja ensi joulun Joulupata-keräykseen. Padat ja kattilat voi lahjoittaa Pelastusarmeijan kirpputoreille pitkin vuotta.

Palkkasumma kasvoi 4,6 prosenttia

Palkkasumman kolmen kuukauden vuosimuutos, % (TOL 2008).

Tilastokeskuksen tietojen mukaan koko talouden palkkasumma oli huhti-kesäkuussa 4,6 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Kesäkuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 4,3 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten huhti-kesäkuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 2,0 prosenttia.

Tuore tutkimus avaa sijoittajien ekologiaa todellisilla osakemarkkinoilla

Turun yliopiston ja Palermon yliopiston tutkijat tarkastelivat poikkeuksellisen laajaa empiiristä aineistoa selvittääkseen, millaisia yhteyksiä sijoittajilla on osakemarkkinoilla ja miten sijoittajien käyttämät strategiat vaikuttavat markkinoiden heiluntaan. Tulokset auttavat ymmärtämään paremmin markkinoiden toimintaa ja valottavat aiempien teorioiden yhteyttä todellisiin osakemarkkinoihin.

Kaupunki
Urheilu

Sterling Yateke TPS-paitaan loppukaudeksi

Sterling Yateke on edustuskelpoinen, kun TPS pelaa Kupittaalla perjantaina.

Veikkausliigapaikastaan taisteleva TPS on vahvistunut loppukaudeksi jo kolmannella uudella pelaajalla, kun Keski-Afrikan Tasavallasta kotoisin oleva, vuonna 1999 syntynyt, Sterling Yateke on solminut tämän kauden loppuun asti kattavan sopimuksen raitapaitojen kanssa.

Matti Nuutisen koripalloura jatkuu Espanjassa

Viime vuosina Kreikassa, Ranskassa ja Romaniassa pelannut Suomen koripallomaajoukkueen puolustuspään dynamo Matti Nuutinen siirtyy tulevaksi kaudeksi Espanjan kakkosliigan CB Oviedoon Roope Ahosen aisapariksi. Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti hakee uusine joukkueineen nousua Espanjan ACB-liigaan asti.

Uudistuksia Paavo Nurmi Marathonilla

Paavo Nurmi Marathon kerää juoksukansan Aurajoen rannoille.

Paavo Nurmi Marathon juostaan ensi lauantaina 18. elokuuta. Tapahtumassa juostaan tuttuun tapaan maraton, puolimaraton ja kymmenen kilometriä. Tänä vuonna matkojen määrää lisätään kahdella, sillä tapahtumassa juostaan myös lasten oma ilmainen Minimarathon. Minimarathonille ovat tervetulleita kaikki ikään katsomatta, vaikka pääpaino onkin lapsissa. Minimarathonin lähtö on kello 11.00, ja matkoja on kaksi, 700 metriä ja 1,2 kilometriä. Minimarathonin lisäksi alueelle nousee lastenmaailma, joka on myös avoin kaikille. Lastenmaailma on auki 10-15. Tapahtumaan odotetaan yhteensä yli 3 500 osallistujaa.

Åboraakkeli: Realismia johtajille

Minna Nikkanen.

Yleisurheilun EM-kisat Berliinissä ovat alleviivanneet yhtä asiaa. Ei, eikä se ole se, että suomalaiset olisivat alisuorittaneet rankasti.

TPS lainaa Savolaisen Tutoon

HC TPS:n 21-vuotias laitahyökkääjä Joonas Savolainen siirtyy lainalle Mestiksen Tutoon.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.