Pääkirjoitus: Joulu kilisee kassoilla

Oli sää mikä hyvänsä, alkaa joulu kauppojen käytävillä jo marraskuun alkupuolella. Ensimmäisinä tilan valtaavat joulusuklaat, kinkut ja oluet. Sitten koristeet ja valot. Ihmiset viritellään pikkuhiljaa vuoden suurimman kulutusjuhlan taajuudelle.

Valtiovalta lykkää lisää rasvaa kulutuksen rattaisiin luovuttamalla kansalaisilta nollakorolla pakkolainaamansa rahat veronpalautuksina joulukuun alussa. Suuri osa niistä jäänee joulukauppaan. Tulevaisuudessa verotus muuttuu reaaliaikaisemmaksi, ja veronpalautuksista luovuttaneen ainakin isossa mittakaavassa kokonaan. Jää nähtäväksi, mikä vaikutus tällä on joulukauppaan.

Joulu on puhdas kulutusjuhla. Alkuperäinen kristillinen sanoma peittyy useimmissa kodeissa herkuttelun, lahjojen ja rentoutumisen alle. Ajat muuttuvat, miksei joulukin. Joulun suosio ei tunnu hiipuvan, vaikka kirkkojen jäsenmäärä laskee. Suomalaista joulua viettävät niin kirkkoon kuulumattomat kuin muunuskoisetkin, kukin tavallaan. Hengähdys arjesta sallitaan jokaiselle.

Joulu voi monille kuitenkin olla vuoden tuskaisinta aikaa. Etenkin vähävaraisille antamisen juhla tietää taloudellisesti mustaa. Turvaudutaan korkeakorkoisiin kulutusluottoihin, koska ei haluta näyttää sukulaisille tai lapsille, kuinka tiukalla talous oikeasti on. Luottolaitokset korjaavat joulumyynnin satoa pitkälle kevääseen.

Tuloerojen kasvu vaikuttaa olevan kiinni tilastointimenetelmistä, mutta se on ainakin selvää, että vähävaraisten perheiden määrä on kasvanut tällä vuosituhannella rajusti myös Turun seudulla. Ruokakassijonot ovat pitkät ja avustusjärjestöjen joulujuhlassa riittää tungosta.

Viime vuosina apuun ovat tulleet myös ne yksittäiset ihmiset, joilla rahahuolia ei ole. Vähävaraisten perheiden joululahjakeräysten suosio on suuri, siitäkin huolimatta, että pyydettyjen lahjojen hinta on useita kymmeniä euroja. Annetaan toivelahja tuntemattomalle lapselle, joka ei muuten lahjaa saisi. Siinä tiivistyy joulun henki kaikkein parhaiten.

Teemu P. Peltola

Turusta bussilla Karjurockiin

Karjurock pyrkii erottautumaan kotimaisista festivaaleista maatilamiljöön avulla.

Lokalahdella rokataan tällä viikolla torstaista 19. heinäkuuta lauantaihin 21. heinäkuuta perinteisen Karjurockin merkeissä. Myös Turusta järjestetään bussikuljetuksia festivaaleille. Perjantaina kuljetukset lähtevät linja-autoaseman laiturilta 9 kello 15 ja 17.30.

Voiko ulkomailta hankkia lääkkeitä Suomeen?

Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolisesta valtiosta on kielletty.

Voiko ulkomailta hankkia lääkkeitä Suomeen? Perusperiaate on: laillinen valmiste lailliselta myyjältä omaan lääkitykseen, muistuttaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Kun matkustaa ulkomaille, niin kannattaa ottaa etukäteen selvää mahdollisista rajoituksista kohdemaassa.

Vakuutuspetoksia tehtaillaan arviolta 30 miljoonan euron edestä

Vakuutuspetoksissa tekotapojen kirjo on suuri: silmälaseista tuhopolttojen kautta valekuolleisiin. Vahinkoja lavastetaan, tehdään tahallaan tai liioitellaan. Kun vahinkoilmoitukseen liittyy petosepäily tai muuta merkittävää epäselvyyttä, vahinkokäsittelyyn tulevat usein mukaan vakuutustutkijat, kansanomaisemmin vakuutusetsivät.

Turun lentoasemalla hyvä alkuvuosi

Turun lentokentän matkustajamäärä on kasvanut alkuvuoden aikana.

Turun lentoaseman matkustajamäärät ovat kasvaneet alkuvuonna. Kuuden ensimmäisen kuukauden jälkeen kokonaismatkustajamäärä on 188 319, jossa on kasvua 15,5 prosenttia.

Naantalin taidehuoneella avataan kesäkauden neljäs näyttely

Miia Westerlund.

Naantalin taidehuoneella avataan 24. heinäkuuta kesäkauden neljäs näyttely Meistä tuli Onnellisia . Näyttelyssä on esillä kuvataiteilija Miia Westerlundin dokumentaarisia valokuvia, jotka taiteilija on ottanut vuonna 1984 Naantalin Maijamäen yläasteelta valmistuneista luokkakavereistaan.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.