Pääkirjoitus: Sote-juna vauhdissa ilman lakejakin

Sote-juna kulkee, vaikka haukku on kova. Maakuntauudistuksen seutukuntakiertue käynnistyi tiistaina Turusta. Valmistelijat kertoivat siitä, missä muutostyössä mennään tällä hetkellä.

Varsinais-Suomea moitittiin vielä syksyllä työn verkkaisesta käynnistymisestä, mutta tahti on nyt toinen. Uudistusta valmistelemassa on jo 54 virkamiestä – 20 täyspäiväistä ja 34 osa-aikaista. Organisaatio kasvanee 60–70 henkilöön niin, että henkilötyövuosia on käytössä 40. Esivalmisteluvaiheen rahoitus on kunnossa.

Isot kaupungit ovat olleet kriittisiä uudistukselle, etenkin Helsinki, mutta muiden joukossa myös Turku. Henki on silti pragmaattinen. Muutos on näillä näkymin tulossa ja siihen on valmistauduttava huolella, jotta kansalaisten turvallisuus ei vaarannu.

Mitä nyt tehdään? Nykytilan selvittely on tehty ja on siirrytty valmistelemaan sitä, mitä tuleman pitää. Työn alla ovat muun muassa tietojärjestelmät ja henkilöstön siirto. Kunnilta siirtyy maakunnille noin 300 järjestelmää. Kunnista siirtyy maakuntaan töihin yli 20 000 työntekijää pelkästään Varsinais-Suomessa. Esityksiä palveluverkosta valmistellaan niin, että niitä voidaan julkistaa viimeistään syksyllä. Niin sanotut kasvupalvelut ovat iso muutoksen kohde.

Lakipaketit ovat eduskunnan käsittelyssä. Kysymysmerkkejä on yhä. Pitääkö maakunnan oma sote-tuotanto yhtiöittää vai voiko se toimia liikelaitoksena? Vastausta ei ole ennen kuin lait on hyväksytty. Yhtiöt ovat pohdinnassa myös Varsinais-Suomessa. Henkilöstöä kiinnostanee missä he ovat töissä.

Lakeja kuitenkin odotellaan jo. On asioita, joita ei edes kannata valmistella ennen kuin lait ovat voimassa. Tukipalveluiden tuottaminen on yksi tällaisista asioista.

Väliaikainen toimielin, joka koostuu virkamiehistä, kutsutaan koolle, kun lait ovat voimassa. Virkamiesvetoisesti ei kuitenkaan voida tehdä kovin isoja muutoksia. Tarvitaan mandaatti kansalaisilta. Se saadaan maakuntavaaleissa, joissa valitaan maakuntavaltuustot.

Lasse Virtanen

Turusta bussilla Karjurockiin

Karjurock pyrkii erottautumaan kotimaisista festivaaleista maatilamiljöön avulla.

Lokalahdella rokataan tällä viikolla torstaista 19. heinäkuuta lauantaihin 21. heinäkuuta perinteisen Karjurockin merkeissä. Myös Turusta järjestetään bussikuljetuksia festivaaleille. Perjantaina kuljetukset lähtevät linja-autoaseman laiturilta 9 kello 15 ja 17.30.

Voiko ulkomailta hankkia lääkkeitä Suomeen?

Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolisesta valtiosta on kielletty.

Voiko ulkomailta hankkia lääkkeitä Suomeen? Perusperiaate on: laillinen valmiste lailliselta myyjältä omaan lääkitykseen, muistuttaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Kun matkustaa ulkomaille, niin kannattaa ottaa etukäteen selvää mahdollisista rajoituksista kohdemaassa.

Vakuutuspetoksia tehtaillaan arviolta 30 miljoonan euron edestä

Vakuutuspetoksissa tekotapojen kirjo on suuri: silmälaseista tuhopolttojen kautta valekuolleisiin. Vahinkoja lavastetaan, tehdään tahallaan tai liioitellaan. Kun vahinkoilmoitukseen liittyy petosepäily tai muuta merkittävää epäselvyyttä, vahinkokäsittelyyn tulevat usein mukaan vakuutustutkijat, kansanomaisemmin vakuutusetsivät.

Turun lentoasemalla hyvä alkuvuosi

Turun lentokentän matkustajamäärä on kasvanut alkuvuoden aikana.

Turun lentoaseman matkustajamäärät ovat kasvaneet alkuvuonna. Kuuden ensimmäisen kuukauden jälkeen kokonaismatkustajamäärä on 188 319, jossa on kasvua 15,5 prosenttia.

Naantalin taidehuoneella avataan kesäkauden neljäs näyttely

Miia Westerlund.

Naantalin taidehuoneella avataan 24. heinäkuuta kesäkauden neljäs näyttely Meistä tuli Onnellisia . Näyttelyssä on esillä kuvataiteilija Miia Westerlundin dokumentaarisia valokuvia, jotka taiteilija on ottanut vuonna 1984 Naantalin Maijamäen yläasteelta valmistuneista luokkakavereistaan.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.