Pääkirjoitus: Valtuusto äityi sote-kapinaan

Kauan se kesti. Turun kaupunginvaltuusto äityi sote-kapinaan vasta viime metreillä. Lakipaketit ovat eduskunnassa jo kohta äänestyksissä, mutta valtuusto päätti, että se haluaa Turun kannan käsiteltäväksi vielä valtuustosalissa.

Valtuustossa oli nähtävissä maanantain helteisessä kokouksessa selvä asetelma: hallitus vastaan oppositio. Demariryhmän pomo Piia Elo kokosi nimiä aloitteeseen, jolla Turun kanta sote- ja maakuntauudistukseen saataisiin vielä kerran valtuuston käsittelyyn. Nimiä kertyi listaan 44, mikä on riittävä määrä. Kaupunginhallituksen on tuotava asia vielä valtuuston käsittelyyn. Se jää myöhäiseksi tahdonilmaukseksi.

Valtuusto otti kantaa asiaan jo maanantaina. Se hyväksyi äänin 46–21 Elon tekemän lisäyksen, jonka mukaan ”esitetyssä muodossaan lakikokonaisuus ei vastaa maakunta- ja sote-uudistukselle asetettuja tavoitteita”. Kokoomuslaiset eivät siihen yhtyneet, eikä Elon aloitteen taakse tullut kokoomuksen valtuutettuja. Keskustasta oppositioleiriin lipesi Pauli Kossila, joka teilasi koko soten.

Sellainenkin harvinaisuus nähtiin, että ministeri nousi valtuustossa puhujapönttöön. Se on harvinaista herkkua. Nyt pömpelissä kävi kaksikin ministeriä: Petteri Orpo (kok.) ja Annika Saarikko (kesk.). Saarikko käytti asiakohdassa peräti kolme puheenvuoroa. Soten ja maakuntauudistuksen puolustaminen toki kuuluu luontevasti vastuuministerin toimenkuvaan, mutta kovin yksin hän jäi. Orpo sentään antoi tulitukea arvioimalla, että Turun kannattaisi miettiä jo toimenpiteitä, joilla uudistuksen sopeudutaan, eikä vastustaa sitä.

Samaa esitti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus (kok.), ja joutui etenkin vasemmistoliittolaisten ryöpytykseen. Kokoomuksen ja muiden ryhmien välille näyttää kasvavan muitakin jännitteitä. Kokoomus alkaa olla rauhaton siitä, ettei suurimman ryhmän äänellä ole suurta painoa. Kokoomuslaiset moittivat Turkua yritysvihamielisyydestä toteutumatta jääneiden tonttikauppojen takia.

Lasse Virtanen

Enemmistö luottaa naapuriapuun

Suurin osa suomalaisista uskoo, että naapurien valppaus vähentää riskiä muun muassa sille, että kotiin murtaudutaan.

Ilmaista uraneuvontaa etänä

Uraohjaus on TE-palvelujen valtakunnallinen puhelin- ja videopalvelu, jossa voit saada psykologin ohjausta ammatinvalintaa ja uramuutoksia pohtiessasi. Psykologi soittaa sinulle sovittuna puhelinohjausaikana. Kerro aikaa varatessa, haluatko keskustella puhelimessa vai videolla ja kerro nimesi ja puhelinnumerosi. Video-ohjaukseen tarvittavan linkin ohjeineen saat sähköpostiisi 1–2 päivää ennen sovittua aikaa. Voit keskustella luottamuksellisesti saman psykologin kanssa useampia kertoja.

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle. Tuolloin kummin valinnan perusteena oli hyvä taloudellinen asema ja kummilusikoilla oli saajalleen suuri taloudellinen arvo. Nykyään lusikoiden merkitys on muuttunut symboliseksi, mutta niiden muoto on pysynyt melko samanlaisena vuosisadasta toiseen. Menneinä aikoina lusikoiden päihin kaiverrettiin apostolien kuvia. Nykyään lusikoita koristavat muun muassa eläimet, autot, ja prinsessat.

Urheilu

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin

PS Kemissä pelannut Julian Guevara siirtyy Interiin.

Kolumbialainen keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin. Jalkapalloilun Veikkausliigassa pelaavat seurat pääsivät siirrosta sopuun torstaina. Guevara on pelikelpoinen Interissä jo lauantain kierroksella.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.