Mielipide: Miksi huonoa sisäilmaa aiheutettiin ilmanvaihtoratkaisuilla?

Vuonna 1917 rakennetussa Heikkilän kasarmissa on ollut homeongelmia remontin jälkeenkin. Vuonna 1917 rakennetussa Heikkilän kasarmissa on ollut homeongelmia remontin jälkeenkin. Kuva: Jane Iltanen

Työelämässäni pitkään rakennusalalla toimineena on pakko todeta, että joissakin rakentamisen osa-alueissa on menty pahasti metsään. Onhan käsittämätöntä miten monet rakennukset ovat viimeisten vuosien aikana muuttuneet lähes käyttökelvottomiksi huonon sisäilman takia.

Rakennusten peruskorjaukset eivät ole juuri ongelmia poistaneet, vaan ovat jopa niitä lisänneet. Turussa eräs esimerkki on KOP-kolmion rakennus, jossa lehtitietojen mukaan tehtiin peruskorjaus vuonna 2008 ja jo viime vuonna 2017 käyttäjät joutuvat poistumaan eräistä kerroksista väistötiloihin sisäilmaongelmien takia. Tätäkin pahempaa tapahtui satavuotiaan Heikkilän kasarmirakennuksen vuoden 2007 peruskorjauksessa, kun rakennus pari vuotta korjauksen jälkeen oli homeessa.

Rakennusalalla olisi nyt julkisesti päätettävä se, että eräänä merkittävänä syynä sisäilmaongelmiin on alipaineiseksi rakennettu koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä. Näin on toimittu viime vuoden loppuun saakka. Vasta tämän 2018 vuoden alusta lukien ovat ympäristöministeriön uudet asetukset vaatineet ilmanvaihdon suunnittelun tehtäväksi niin, että rakennusten tiloissa ei ole yli- eikä alipaineisuutta.

Mielestäni kovin myöhään ministeriö on herännyt tässä asiassa. Olisihan pitänyt olla selvää, että alipaineisuus imee vanhoissa rakenteissa ja alapohjassa aina piilevät homepitoiset mikrobit hengitysilmaan. Olen työelämässäni tätä asiaa ihmetellyt, jolloin ilmanvaihdon asiantuntija on todennut alipaineisuuden johdosta talojen rakenteiden pysyneen kuivina. Tämä on tietysti totta, mutta juuri tällä oivalluksella on saatu mikropöpöt siirrettyä sisätiloihin ja ihmisten hengitysilmaan.

Rakennuttajien ja tilojen hoidosta päättävien olisi nyt myönnettävä, että alipaineiseksi suunniteltu ilmastointi on aiheuttanut suuren osan sisäilmaongelmista. Erityisesti silloin kun kysymyksessä ovat viime vuosisadalla ja sitä vanhemmalla ajalla tehdyt rakennukset. Rakennukset eivät olleet niin tiiviitä, etteikö rakenteista ja alapohjista olisi ilmavuotojen kautta päässyt haitta-aineita sisäilmaan.

Ratkaisu ongelmaan on tietysti selvä, poistetaan tilojen alipaineisuus tasapainottamalla ilmanvaihtojärjestelmä. Samalla pitää muistaa myös uusia vanhat mineraalivillatäytteiset ääniloukut sisäilmaan kuituja päästämättömiin äänenvaimentimiin. Kustannuksia tulee, mutta tilojen terveellisyys on rakentamisen hyvälle laadulle elinehto.

Pertti Kuusisto, Kaarina

Anna Sirkiä luopuu keskustan Varsinais-Suomen piirin varapuheenjohtajuudesta

Anna Sirkiä.

Turkulainen Anna Sirkiä ilmoitti keskiviikkona luopuvansa keskustan Varsinais-Suomen piirin varapuheenjohtajan tehtävästä.

Lakiluonnos irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä arviointineuvostoon

Työ- ja elinkeinoministeriö on antanut lainsäädännön arviointineuvoston arvioitavaksi luonnoksen hallituksen esityksestä, jolla työntekijästä johtuvia irtisanomisperusteita kevennettäisiin alle kymmenen hengen yrityksissä.

Suomalaiset kannattavat talviaikaan siirtymistä

Suurin osa suomalaisista haluaa, että kellojen viisarien siirtelystä luovutaan. Se, olisiko siirryttävä talvi- eli normaaliaikaan vai kesäaikaan, jakaa mielipiteitä huomattavasti enemmän.

Martinseurakunta toivoo runsasta yleisöä radiojumalanpalvelukseen

Kakskerrankirkon radiojumalanpalvelukseen toivotaan runsaslukuista yleisöä.

Yle radioi valtakunnallisen radiojumalanpalveluksen Kakskerran kirkosta ensi sunnuntaina 21. lokakuuta kello 10. Radiojumalanpalveluksen toimittaa pastori Ilona Hägglund . Jumalanpalveluksessa avustaa pastori Seppo Riihimäki . Musiikista jumalanpalveluksessa vastaa kanttori Atte Tenkanen . Kirkkoon toivotaan mahdollisimman runsasta yleisöä.

Matemaatikko Kaisa Matomäelle kansainvälinen New Horizons -palkinto

Kaisa Matomäki.

Turun yliopiston akatemiatutkija Kaisa Matomäelle myönnetään kansainvälinen tiedepalkinto New Horizons in Mathematics Prize tunnustuksena hänen perustavanlaatuisista tieteellisistä läpimurroistaan alkulukujen parissa. New Horizons -palkinto on suuruudeltaan 100 000 dollaria, ja Matomäki jakaa sen yhdessä California Institute of Technologyn professorin Maksym Radziwillin kanssa.

Öljylämmitys – tie onneen?

Hiuksetkin päästä vihmovat syyssäät koettavat parhaillaan pureutua joka iikan seinien välistä sisään. Miten kylmyyttä vastaan pitäisi sitten varautua?

Kitarajazzia Sibelius-museossa keskiviikkona

Sibelius-museossa kuullaan kitarajazzia keskiviikkona 17. lokakuuta. Ruokangas – Hako-Rita on vuonna 2012 perustettu oululainen jazz/avantgarde-kitaraduo. Ohjelmiston ilmaisu liikkuu herkästä ja melodisesta tunnelmasta lähes väkivaltaisen revittelyyn, jossa soittajien välinen vuorovaikutus ja intensiteetti ovat keskeisissä rooleissa.

Open Ship -tapahtuma Turussa merisotaharjoituksen yhteydessä

Turussa järjestetään Open Ship -tapahtuma 27.–28. lokakuuta. Suomen johtaman kansainvälisen merisotaharjoituksen NOCO18 yhteydessä yleisöllä on mahdollisuus tutustua harjoitukseen osallistuviin aluksiin Turussa.

Elvistä ja rukousta -ilta ajattoman musiikin parissa Kaarinan kirkossa

Juha Kuivanen.

Elvis is back -kirkkokiertue saapuu Kaarinan kirkkoon sunnuntaina 28. lokakuuta kello 18. Kaarinan kirkossa on mahdollisuus kuulla 1960-luvun Elvis Presleytä neliäänisesti laulettuna pianon ja kitaroiden säestyksellä.

Urheilu

Puukkokatsomo: Huuhkajat siivillään

Lukas Hradecky.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on monella tapaa poikkeuksellisessa, jopa historiallisessa, tilanteessa. 15. lokakuuta otettu Kreikasta otettu 2–0-voitto tarkoitti ensinnäkin sitä, että Huuhkajat ovat hyvin lähellä lohkovoittoa Kansojen liigassa. Lohkovoitto avaa tien jatkokarsintoihin, joiden voittaja selviää EM-kisoihin.

Janne Tikkaojasta Tuton viestintäpäällikkö

Janne Tikkaoja ja Roope Paltta.

Tuto Hockey Oy vahvistaa organisaatiota nimittämällä Janne Tikkaojan viestintäpäälliköksi. Viestintäpäällikön työnkuvaan kuuluu tiedotuksesta, viestinnästä ja sisältömarkkinoinnista vastaaminen.

Dance Studio Funkyn junioreiden pienryhmä voitti EM-kultaa

Voittoisa joukkue Elukat, jossa tanssivat Matlena Karvonen (vas.), Nea Mäntylä, Venni Varjonen, Wilma Enroth, Ina Haavisto ja Olivia Kaskinen. Koreografina oli Suvi Nieminen.

Turkulaisen tanssikoulun Dance Studio Funkyn junioreiden pienryhmä voitti EM-kultaa IDO World & European Championships -tanssikilpailuissa Pietarissa. Torstaista sunnuntaihin jatkuneisiin jazz- ja modernintanssin EM-kilpailuihin osallistui 22 maata.

Åboraakkeli: Media haltuun

Urheilumarkkinoinnissa erottuminen on ollut päivän sana jo pitkään. Myös kaukalossa hyvin esiintynyt Liiga-seura SaiPa antoi tästä oppikirjaesimerkin, kun se tiedotti päävalmentaja Tero Lehterän jatkosopimuksesta.

Jälkipeli: Roope Paltta ja Tuto haluavat tarjota kaupungin värikkäintä lätkää

Mestiksessä yksikään joukkue ei pelaa keskialueen träppiä. Peli ei ole niin kontrolloitua kuin Liigassa. Tuto ja toimitusjohtaja Roope Paltta lupaavatkin katsojille kaupungin värikkäintä lätkää.

Tuton toimitusjohtaja Roope Paltta kiertelee ottelun erätauoilla Kupittaan jäähallin käytävillä. Joka toisella askeleella ison miehen käsi heilahtaa tervehtien vastaantulevia. Aikaa riittää aina myös pieneen rupatteluun.

Riennon kausi pyörähtää käyntiin

Turun Riento pelaa alkavalla kaudella naisten 1. divisioonassa.

Koripallokausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin myös Turun Riennon naisten osalta. Naisten 1. divisioonassa alkavalla kaudella pelaava Riento avaa kautensa kotiottelulla 14. lokakuuta, jolloin Nina Kalmin valmentama Riento saa vastaansa Nunnavuoren palloiluhallissa vantaalaisen Ringsiden.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.