Mielipide: Miksi huonoa sisäilmaa aiheutettiin ilmanvaihtoratkaisuilla?

Vuonna 1917 rakennetussa Heikkilän kasarmissa on ollut homeongelmia remontin jälkeenkin. Vuonna 1917 rakennetussa Heikkilän kasarmissa on ollut homeongelmia remontin jälkeenkin. Kuva: Jane Iltanen

Työelämässäni pitkään rakennusalalla toimineena on pakko todeta, että joissakin rakentamisen osa-alueissa on menty pahasti metsään. Onhan käsittämätöntä miten monet rakennukset ovat viimeisten vuosien aikana muuttuneet lähes käyttökelvottomiksi huonon sisäilman takia.

Rakennusten peruskorjaukset eivät ole juuri ongelmia poistaneet, vaan ovat jopa niitä lisänneet. Turussa eräs esimerkki on KOP-kolmion rakennus, jossa lehtitietojen mukaan tehtiin peruskorjaus vuonna 2008 ja jo viime vuonna 2017 käyttäjät joutuvat poistumaan eräistä kerroksista väistötiloihin sisäilmaongelmien takia. Tätäkin pahempaa tapahtui satavuotiaan Heikkilän kasarmirakennuksen vuoden 2007 peruskorjauksessa, kun rakennus pari vuotta korjauksen jälkeen oli homeessa.

Rakennusalalla olisi nyt julkisesti päätettävä se, että eräänä merkittävänä syynä sisäilmaongelmiin on alipaineiseksi rakennettu koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä. Näin on toimittu viime vuoden loppuun saakka. Vasta tämän 2018 vuoden alusta lukien ovat ympäristöministeriön uudet asetukset vaatineet ilmanvaihdon suunnittelun tehtäväksi niin, että rakennusten tiloissa ei ole yli- eikä alipaineisuutta.

Mielestäni kovin myöhään ministeriö on herännyt tässä asiassa. Olisihan pitänyt olla selvää, että alipaineisuus imee vanhoissa rakenteissa ja alapohjassa aina piilevät homepitoiset mikrobit hengitysilmaan. Olen työelämässäni tätä asiaa ihmetellyt, jolloin ilmanvaihdon asiantuntija on todennut alipaineisuuden johdosta talojen rakenteiden pysyneen kuivina. Tämä on tietysti totta, mutta juuri tällä oivalluksella on saatu mikropöpöt siirrettyä sisätiloihin ja ihmisten hengitysilmaan.

Rakennuttajien ja tilojen hoidosta päättävien olisi nyt myönnettävä, että alipaineiseksi suunniteltu ilmastointi on aiheuttanut suuren osan sisäilmaongelmista. Erityisesti silloin kun kysymyksessä ovat viime vuosisadalla ja sitä vanhemmalla ajalla tehdyt rakennukset. Rakennukset eivät olleet niin tiiviitä, etteikö rakenteista ja alapohjista olisi ilmavuotojen kautta päässyt haitta-aineita sisäilmaan.

Ratkaisu ongelmaan on tietysti selvä, poistetaan tilojen alipaineisuus tasapainottamalla ilmanvaihtojärjestelmä. Samalla pitää muistaa myös uusia vanhat mineraalivillatäytteiset ääniloukut sisäilmaan kuituja päästämättömiin äänenvaimentimiin. Kustannuksia tulee, mutta tilojen terveellisyys on rakentamisen hyvälle laadulle elinehto.

Pertti Kuusisto, Kaarina

Tuore tutkimus avaa sijoittajien ekologiaa todellisilla osakemarkkinoilla

Turun yliopiston ja Palermon yliopiston tutkijat tarkastelivat poikkeuksellisen laajaa empiiristä aineistoa selvittääkseen, millaisia yhteyksiä sijoittajilla on osakemarkkinoilla ja miten sijoittajien käyttämät strategiat vaikuttavat markkinoiden heiluntaan. Tulokset auttavat ymmärtämään paremmin markkinoiden toimintaa ja valottavat aiempien teorioiden yhteyttä todellisiin osakemarkkinoihin.

Onnistunut lomaltapaluu vaatii tunneälyä

Mitä mukavampi kesäloma on ollut, sitä vaikeammalta töihin paluu voi tuntua. Tunneälykäs työpaikka huomioi ikävätkin tunteet ja auttaa pääsemään niistä yli. Esimiehen empaattisuudella on myös suora yhteys yrityksen tuottavuuteen.

Atomirotta ilmaiskeikalla lauantaina

Toisen kerran Suomen Turussa järjestettävä Turbaani-kaupunkifestivaali tarjoaa tänä lauantaina 18. elokuuta 2018 todellista herkkua rytmikkään populaarimusiikin ystäville.

Akava vastustaa työsopimuslain sitomista yrityksen kokoon

Akava vaatii maan hallitusta lopettamaan työsopimuslain muutosesityksen valmistelun, joka heikentäisi työsuhdeturvaa alle 20 henkilöä työllistävissä yrityksissä. Yritysten kasvua ei pidä rajoittaa rajaamalla sääntelyä työntekijöiden määrän mukaan.

Valaistustyö Uittamontiellä perjantaihin asti

Valaistustyö sulkee ajoittain Uittamontien idänpuoleisen kevyen liikenteen väylän välillä Vähäheikkiläntie–Rykmentintie keskiviikosta perjantaihin. Töiden aikana kevyt liikenne ohjataan tien toisella puolella olevalle kevyen liikenteen väylälle. Päivittäinen työaika on kello 6–18. Paikalla liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu kevyen liikenteen väylällä.

Kaapelityö Eerikinkadulla keskiviikkona ja torstaina

Kaapelityö Eerikinkadulla kaventaa ajokaistaa ja kevyen liikenteen väylää 15–16. elokuuta. Työaika Puistokadun ja Koulukadun välisellä alueella on kello 7–16. Eerikinkadun ja Koulukadun risteysalueella joudutaan ajoittain sulkemaan yksi ajokaista kello 8.30–15. Paikalla on liikenne opasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Valaistustyö sulkee ajokaistan Satakunnantiellä

Valaistustyö sulkee ajoittain keskimmäisen ajokaistan Satakunnantiellä välillä Raision raja–Markulantie. Työt alkavat keskiviikkona 15. elokuuta ja kestävät perjantaihin 17. elokuuta saakka. Päivittäinen työaika on kello 6–18. Paikalla liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Kaupunki
Urheilu

Sterling Yateke TPS-paitaan loppukaudeksi

Sterling Yateke on edustuskelpoinen, kun TPS pelaa Kupittaalla perjantaina.

Veikkausliigapaikastaan taisteleva TPS on vahvistunut loppukaudeksi jo kolmannella uudella pelaajalla, kun Keski-Afrikan Tasavallasta kotoisin oleva, vuonna 1999 syntynyt, Sterling Yateke on solminut tämän kauden loppuun asti kattavan sopimuksen raitapaitojen kanssa.

Matti Nuutisen koripalloura jatkuu Espanjassa

Viime vuosina Kreikassa, Ranskassa ja Romaniassa pelannut Suomen koripallomaajoukkueen puolustuspään dynamo Matti Nuutinen siirtyy tulevaksi kaudeksi Espanjan kakkosliigan CB Oviedoon Roope Ahosen aisapariksi. Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti hakee uusine joukkueineen nousua Espanjan ACB-liigaan asti.

Uudistuksia Paavo Nurmi Marathonilla

Paavo Nurmi Marathon kerää juoksukansan Aurajoen rannoille.

Paavo Nurmi Marathon juostaan ensi lauantaina 18. elokuuta. Tapahtumassa juostaan tuttuun tapaan maraton, puolimaraton ja kymmenen kilometriä. Tänä vuonna matkojen määrää lisätään kahdella, sillä tapahtumassa juostaan myös lasten oma ilmainen Minimarathon. Minimarathonille ovat tervetulleita kaikki ikään katsomatta, vaikka pääpaino onkin lapsissa. Minimarathonin lähtö on kello 11.00, ja matkoja on kaksi, 700 metriä ja 1,2 kilometriä. Minimarathonin lisäksi alueelle nousee lastenmaailma, joka on myös avoin kaikille. Lastenmaailma on auki 10-15. Tapahtumaan odotetaan yhteensä yli 3 500 osallistujaa.

Åboraakkeli: Realismia johtajille

Minna Nikkanen.

Yleisurheilun EM-kisat Berliinissä ovat alleviivanneet yhtä asiaa. Ei, eikä se ole se, että suomalaiset olisivat alisuorittaneet rankasti.

TPS lainaa Savolaisen Tutoon

HC TPS:n 21-vuotias laitahyökkääjä Joonas Savolainen siirtyy lainalle Mestiksen Tutoon.

TPS:llä ja Interillä edessään kova loppukausi

Interin vahvat otteet ovat nostaneet seuran Veikkausliigan keskikastiin.

Kun suunnilleen kaksi kolmannesta Veikkausliigakaudesta on takana, turkulaisseurat ovat mielenkiintoisessa tilanteessa. Sekä Interillä että TPS:llä on edessään tärkeitä otteluita. Luomme katsauksen joukkueiden loppukauden näkymiin..

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.