Mielipide: Miksi huonoa sisäilmaa aiheutettiin ilmanvaihtoratkaisuilla?

Vuonna 1917 rakennetussa Heikkilän kasarmissa on ollut homeongelmia remontin jälkeenkin. Vuonna 1917 rakennetussa Heikkilän kasarmissa on ollut homeongelmia remontin jälkeenkin. Kuva: Jane Iltanen

Työelämässäni pitkään rakennusalalla toimineena on pakko todeta, että joissakin rakentamisen osa-alueissa on menty pahasti metsään. Onhan käsittämätöntä miten monet rakennukset ovat viimeisten vuosien aikana muuttuneet lähes käyttökelvottomiksi huonon sisäilman takia.

Rakennusten peruskorjaukset eivät ole juuri ongelmia poistaneet, vaan ovat jopa niitä lisänneet. Turussa eräs esimerkki on KOP-kolmion rakennus, jossa lehtitietojen mukaan tehtiin peruskorjaus vuonna 2008 ja jo viime vuonna 2017 käyttäjät joutuvat poistumaan eräistä kerroksista väistötiloihin sisäilmaongelmien takia. Tätäkin pahempaa tapahtui satavuotiaan Heikkilän kasarmirakennuksen vuoden 2007 peruskorjauksessa, kun rakennus pari vuotta korjauksen jälkeen oli homeessa.

Rakennusalalla olisi nyt julkisesti päätettävä se, että eräänä merkittävänä syynä sisäilmaongelmiin on alipaineiseksi rakennettu koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä. Näin on toimittu viime vuoden loppuun saakka. Vasta tämän 2018 vuoden alusta lukien ovat ympäristöministeriön uudet asetukset vaatineet ilmanvaihdon suunnittelun tehtäväksi niin, että rakennusten tiloissa ei ole yli- eikä alipaineisuutta.

Mielestäni kovin myöhään ministeriö on herännyt tässä asiassa. Olisihan pitänyt olla selvää, että alipaineisuus imee vanhoissa rakenteissa ja alapohjassa aina piilevät homepitoiset mikrobit hengitysilmaan. Olen työelämässäni tätä asiaa ihmetellyt, jolloin ilmanvaihdon asiantuntija on todennut alipaineisuuden johdosta talojen rakenteiden pysyneen kuivina. Tämä on tietysti totta, mutta juuri tällä oivalluksella on saatu mikropöpöt siirrettyä sisätiloihin ja ihmisten hengitysilmaan.

Rakennuttajien ja tilojen hoidosta päättävien olisi nyt myönnettävä, että alipaineiseksi suunniteltu ilmastointi on aiheuttanut suuren osan sisäilmaongelmista. Erityisesti silloin kun kysymyksessä ovat viime vuosisadalla ja sitä vanhemmalla ajalla tehdyt rakennukset. Rakennukset eivät olleet niin tiiviitä, etteikö rakenteista ja alapohjista olisi ilmavuotojen kautta päässyt haitta-aineita sisäilmaan.

Ratkaisu ongelmaan on tietysti selvä, poistetaan tilojen alipaineisuus tasapainottamalla ilmanvaihtojärjestelmä. Samalla pitää muistaa myös uusia vanhat mineraalivillatäytteiset ääniloukut sisäilmaan kuituja päästämättömiin äänenvaimentimiin. Kustannuksia tulee, mutta tilojen terveellisyys on rakentamisen hyvälle laadulle elinehto.

Pertti Kuusisto, Kaarina

Pelimiehen valinta: Heppahullun karmea maailma

Aria ei naurata, eikä naurata pelaajaakaan.

Orpotyttö, hevonen ja pieni maailma pelastettavana – oma tarina kerrottavana. Ensiaskeleitaan avoimen pelien maailmassa ottava lapsi (tai muuten vain heppahullu) tuskin voisi toivoa parempaa, etenkään kun käsissä oleva peli Windstorm – Ari’s Arrival (PS4, Nintendo Switch) jatkaa varsin mukavat arviot saanutta Windstorm-pelisarjaa.

Radisson Blu Marina Palace Hotel sai juhlatilalleen Paistinkääntäjien kilven

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi.

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi. Kilven paljasti keskiviikkona Suomen Paistinkääntäjien valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala Radisson Blu Marina Palacen Kristallisalissa.

Keskittyminen kiihtyy entisestään

Turun seutu on yksi Suomen kolmesta merkittävästä kasvukeskuksesta.

Miltä Suomi näyttää vuonna 2040.? Mikäli ennusteisiin on uskominen, väestö keskittyy entistä enemmän ja kiihtyvällä vauhdilla etelän kasvukeskuksiin eli suurten kaupunkien työssäkäyntialueille. Muu maa autioituu.

Vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi nimettiin turkulainen Päivi Mattila

Turun hätäkeskuksessa vuoromestarina toimiva Päivi Mattila on valittu vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi. Mattila johtaa hätäkeskuksen salitoimintaa vankalla ammattitaidolla ja rautaisilla hermoilla.

Uutuusteos Time of My Life johdattaa kuuman tanssin pyörteisiin 1980-luvun tanssilattialle

Aurinkobaletin syyskauden ohjelmisto on julkaistu. Syksyn ensi-iltateoksena on 1980-luvun kuumalle tanssilattialle tempaiseva, Sanna Silvennoisen ohjaama, Time of My Life . Ohjelmistossa jatkavat lastenteos Todellinen prinssi ja tanssisatu Snödrottningen – Lumikuningatar .

Espanjan suurlähettiläs vierailulla Turussa

Luis Tejada Chacón ja Jussi Hakala.

Espanjan suurlähettiläs Luis Tejada Chacón on keskiviikkona ollut vierailulla Turussa. Suurlähettilään vierailua isännöi muun muassa Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja, Espanjan kunniakonsuli Jussi Hakala .

Noin sataneliöinen ulkorakennus tulessa Tarvasjoella

Noin sataneliöinen ulkorakennus palaa Tarvasjoen keskustassa Hämeen Härkätiellä.

Tupakkatuotteiden jäljitettävyysvaatimukset tulevat voimaan porrastetusti

Tupakkalain jäljitettävyysjärjestelmää koskeva sääntely tulee voimaan porrastetusti 20. toukokuuta alkaen. Ensimmäisessä vaiheessa sääntely koskee savukkeita ja kääretupakkaa ja toisessa vaiheessa (20.5.2024 alkaen) kaikkia muitakin tupakkatuotteita.

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadulla keskiviikkona illalla

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadun ja Vanhan Littoistentien risteysalueella 22. toukokuuta kello 18–2.

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!