Mielipide: Miksi huonoa sisäilmaa aiheutettiin ilmanvaihtoratkaisuilla?

Vuonna 1917 rakennetussa Heikkilän kasarmissa on ollut homeongelmia remontin jälkeenkin. Vuonna 1917 rakennetussa Heikkilän kasarmissa on ollut homeongelmia remontin jälkeenkin. Kuva: Jane Iltanen

Työelämässäni pitkään rakennusalalla toimineena on pakko todeta, että joissakin rakentamisen osa-alueissa on menty pahasti metsään. Onhan käsittämätöntä miten monet rakennukset ovat viimeisten vuosien aikana muuttuneet lähes käyttökelvottomiksi huonon sisäilman takia.

Rakennusten peruskorjaukset eivät ole juuri ongelmia poistaneet, vaan ovat jopa niitä lisänneet. Turussa eräs esimerkki on KOP-kolmion rakennus, jossa lehtitietojen mukaan tehtiin peruskorjaus vuonna 2008 ja jo viime vuonna 2017 käyttäjät joutuvat poistumaan eräistä kerroksista väistötiloihin sisäilmaongelmien takia. Tätäkin pahempaa tapahtui satavuotiaan Heikkilän kasarmirakennuksen vuoden 2007 peruskorjauksessa, kun rakennus pari vuotta korjauksen jälkeen oli homeessa.

Rakennusalalla olisi nyt julkisesti päätettävä se, että eräänä merkittävänä syynä sisäilmaongelmiin on alipaineiseksi rakennettu koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä. Näin on toimittu viime vuoden loppuun saakka. Vasta tämän 2018 vuoden alusta lukien ovat ympäristöministeriön uudet asetukset vaatineet ilmanvaihdon suunnittelun tehtäväksi niin, että rakennusten tiloissa ei ole yli- eikä alipaineisuutta.

Mielestäni kovin myöhään ministeriö on herännyt tässä asiassa. Olisihan pitänyt olla selvää, että alipaineisuus imee vanhoissa rakenteissa ja alapohjassa aina piilevät homepitoiset mikrobit hengitysilmaan. Olen työelämässäni tätä asiaa ihmetellyt, jolloin ilmanvaihdon asiantuntija on todennut alipaineisuuden johdosta talojen rakenteiden pysyneen kuivina. Tämä on tietysti totta, mutta juuri tällä oivalluksella on saatu mikropöpöt siirrettyä sisätiloihin ja ihmisten hengitysilmaan.

Rakennuttajien ja tilojen hoidosta päättävien olisi nyt myönnettävä, että alipaineiseksi suunniteltu ilmastointi on aiheuttanut suuren osan sisäilmaongelmista. Erityisesti silloin kun kysymyksessä ovat viime vuosisadalla ja sitä vanhemmalla ajalla tehdyt rakennukset. Rakennukset eivät olleet niin tiiviitä, etteikö rakenteista ja alapohjista olisi ilmavuotojen kautta päässyt haitta-aineita sisäilmaan.

Ratkaisu ongelmaan on tietysti selvä, poistetaan tilojen alipaineisuus tasapainottamalla ilmanvaihtojärjestelmä. Samalla pitää muistaa myös uusia vanhat mineraalivillatäytteiset ääniloukut sisäilmaan kuituja päästämättömiin äänenvaimentimiin. Kustannuksia tulee, mutta tilojen terveellisyys on rakentamisen hyvälle laadulle elinehto.

Pertti Kuusisto, Kaarina

FITech-verkostoyliopisto sai rahoitusta ICT-alan täydennyskoulutukseen

Heikki Koponen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi kymmenen miljoonan euron avustuksen Tekniikan alan verkostoyliopistolle FITechille. Verkoston tavoitteena on jopa 5 000 ICT-osaajan täydennyskoulutus.

Food & Art Festival siirtyy Turkuun

Pekka Terävä.

Food & Art Festival on vuosittain järjestettävä, ruokailua ja taidetta yhdistävä tapahtuma, joka kerää yhteen suomalaisia ruoan ja viinin ystäviä, kulinaristeja sekä ruoka-ammattilaisia. Festivaali tarjoaa

Kokoomusopiskelijat: Opintotuki opintotiliksi

Janika Takatalo.

Kokoomusopiskelijat haluaa uudistaa opintotuen nykyistä yksinkertaisemmaksi, joustavammaksi ja kannustavammaksi. Samalla myös tulorajoja tulisi korottaa, kuten ministeri Sampo Terholle (sin.) torstaina luovutettu raportti ehdottaa.

Nostotyö kaventaa ajokaistaa Brahenkadulla yöllä

Nostotyö kaventaa ajokaistaa Brahenkatu 7:n kohdalla yöllä 17.–18. tammikuuta kello 23–4.

Suksivuokraamo aukeaa Impivaarassa

Suksivuokraamon valikoimaa.

Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksen suksivuokraamo avautuu lauantaina 19. tammikuuta ja on avoinna säävarauksella viikonloppuisin kello 11–16. Hiihtolomalla suksivuokraamo on avoinna maanantaista perjantaihin kello 11–19 ja viikonloppuna kello 11–16.

Ville Taviolta kirjallinen kysymys poliittisesta some-syrjinnästä

Kansanedustaja Ville Tavio (ps.) on tänään jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen sosiaalisen median yritysten harjoittamasta poliittisesta syrjinnästä. Tavio pitää huolestuttavana, että sensuurilla ja kirjoituskielloilla yritetään vaikuttaa vaaleihin.

Suurin osa kodinkoneita ja elektroniikkaa ostavista suomalaisista haluaa asioida myymälässä

Kodinkonekaupoilla-tutkimus paljastaa, että valtaosa suomalaisista haluaa asioida kodinkone- ja elektroniikkaostoksilla myymälöissä verkkokauppojen rinnalla tai sijaan. Yleisimmät syyt myymäläinnon taustalla ovat henkilökohtainen palvelu, myyjän kanssa tuotteisiin tutustuminen ja niiden vertailu. Ostosten kylkeen hankintaan myös yhä enemmän lisäpalveluita helpottamaan niiden käyttöönottoa.

Työyhteenliittymä ei voi toimia päätoteuttajana rakennustyömaalla

Aluehallintovirastojen (AVI) työsuojelun vastuualueet eli työsuojeluviranomainen arvioi, että työyhteenliittymä ei voi toimia rakennustyön turvallisuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen mukaisena päätoteuttajana.

Tietoon tulleiden seksuaalirikosten määrä kasvoi 13,8 prosenttia viime vuonna

Raiskausrikokset kuukausittain 2016–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen tietoon tuli viime vuonna kaikkiaan 439 200 rikoslakirikosta, mikä on 800 tapausta (0,2 prosenttia) enemmän kuin vuonna 2017. Omaisuusrikoksia tuli tietoon 205 100, mikä on 2,7 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Raiskauksia ilmoitettiin 7,5 prosenttia enemmän ja seksuaalisia ahdisteluja 27,8 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Urheilu

Turku Terror haluaa hyödyntää palloiluhallin korkeuden

Turku Terrorin Miitrei Yli-Puntari (musta paita) ja Otson Antti Elonheimo ovat tottuneet taistelemaan ultimaten Suomen mestaruudesta. Otso ja Terror ratkaisivat Suomen mestaruuden muun muassa keväällä 2016.

Suomen ultimaten parhaimmisto kokoontuu tulevana viikonloppuna Kupittaan palloiluhalliin 19.–20. tammikuuta kauden talvisarjan toiseen SM-turnaukseen. A-lohkon, eli ylimmän tason, kauden ensimmäisen turnauksen joulukuun puolivälissä voitti espoolainen Otso, mutta toiseksi sijoittunut Turun Terror lähtee revanssimielellä viikonloppuun.

Roope Paatos vuoden urheilija Raisiossa

Roope Paatos.

Raision kaupungin vapaa-aikalautakunta valitsee vuosittain vuoden urheilijan, valmentajan ja joukkueen. Vuoden 2018 urheilijaksi valittiin uimari Roope Paatos , valmentajaksi Kalle Parkkari ja joukkueeksi Raision Kuulan Seuracupin Giga-sarjan voittajajoukkue.

Jere Koponen VPS:n testiin

Jere Koponen.

Maalivahti Jere Koponen liittyi maanantaina VPS:n harjoituksiin, kertoo seuran nettisivusto. 26-vuotias maalivahti on joukkueen mukana ainakin tämän viikon. Testimaalivahdeista VPS:n liigajoukkueen kanssa harjoittelevat edelleen saksalainen Martin Kompalla sekä ranskalainen Vincent Dorel .

TS: Interin pelaajat eivät saa syytettä ottelumanipulaatiosta

Ottelumanipulaatiosta epäillyt Interin jalkapallomiehistön pelaajat eivät saa syytettä, kertoo Turun Sanomat . Kahden pelaajan otteita HJK–Inter-ottelussa tutkittiin lahjuksen ottamisena elinkeinotoiminnassa. Kihlakunnansyyttäjä Kai Selander ei nosta syytteitä. Syyllisyyden tueksi ei Selanderin mukaan ole todennäköisiä syitä.

Tomi Kallio San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa

Tomi Kallio.

Syksyllä HC TPS:n pelaajatarkkailijana aloittanut Tomi Kallio on nimitetty NHL-seura San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa. Kallion työtehtävään kuuluu tarkkailla Suomessa pelaavia pelaajia San Josen organisaation hyödyksi.

TPS mukana suomalaisen salibandyn kehittämisessä

Salibandyn valmennuspäällikkö Michael Fager uskoo, että Elite-ohjelma palvelee koko seuraa. – Kun valmentajien osaamista kehitetään, se vaikuttaa myös yksilöiden kehittymiseen, mikä on yksi iso tavoite meillä.

Tämän vuoden alussa käynnistyi Salibandyliiton ja Eerikkilän urheiluopiston Maajoukkuetie FBA:n Elite-ohjelma. Ensimmäisessä vaiheessa Elite-ohjelmaan valittiin neljä seuraa, joista yksi on TPS Salibandy. Muut seurat ovat Classic, EräViikingit ja Oilers.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?