Mielipide: Raitiotie uhka Turun taloudelle

Kirjoittaja mielestä Turun kaupungin talous ei kestä raitiotien rakentamista. Kirjoittaja mielestä Turun kaupungin talous ei kestä raitiotien rakentamista. Kuva: Idis Design

Kaupunginjohtaja Minna Arve on esittänyt, että Turussa aloitetaan raitiotien rakentamista valmistavat toimet. Asia tulee Turun kaupunginvaltuuston päätettäväksi ennen kesää. Tällä hetkellä raitiotien ns. ensi vaiheen kustannusarvio on 333 miljoonaa euroa sekä sen lisäksi kalustokustannuksia noin 50 miljoonaa euroa.

Todellisia kustannuksia on kuitenkin kovin vaikea arvioida. Kaikkien muistissa varmaan on Turun kaupunginteatterin peruskorjauksen, Logomon sillan ja Funikulaarin rakentamisen kustannukset, jotka ovat nousseet jopa kaksinkertaisiksi suunniteltuun verrattuna. Selkeä kustannusten nousu uhkaa aivan varmasti myös raitiotien nykyisiä hinta-arvioita, jotka ovat kolmen vuoden takaa.

Ennen rakentamispäätöstä jokaisen valtuutetun pitäisi mennä sen kuuluisan peilin eteen ja kysyä itseltään kaksi peruskysymystä: onko meillä niin huonosti toimiva joukkoliikenne, että tarvitsemme sen hoitamiseen kaksi kiinteää raidelinjaa väleille Varissuo-Raisio? ja onko meillä varaa maksaa tästä vähintään 400 miljoonaa euroa?

Minulla on näihin kumpaankaan kysymykseen selkeästi kielteiset vastaukset.

Ensinnäkin olen samaa mieltä lukuisten turkulaisten kanssa siitä, että nykyiset Fölin linjat ovat kattavat ja palvelevat kaikkia asukkaita erinomaisesti ja tasapuolisesti. Pysäkinvälit ja vuorot ovat riittävän tiheät ja hinnatkin kohtuulliset. Raitiotielinjat sen sijaan ovat kiinteitä, jolloin mm. matkat kotitalosta pysäkille kasvaisivat merkittävästi.

Tulevina vuosina erityisesti sähköbussien teknisessä kehityksessä on odotettavissa todella huimaa kehitystä. Tämä vastaa täysin joukkoliikenteen ympäristösuojelullisiin tarpeisiin, joita on pidetty raitiotien rakentamisen perusteena. On myös huomattava, että joukkoliikenne edellyttää toimivia varikkoja. Bussien osalta ne voivat sijaita kaavallisesti ja liikenteellisesti edullisissa paikoissa. Sen sijaan raitiotieliikenteessä niiden on sijaittava linjojen äärellä.

Kaikkein huolestuttavinta ovat raitiotien rakentamisen kustannukset, jotka tulevat veronmaksajien maksettaviksi. Ihmettelen suuresti, jos raitiotien rakentamisen kustannukset pysyvät vuoden 2016 arviossa eli n. 400 miljoonassa eurossa. Luultavaa sen sijaan on, että kustannukset kaikkine lisineen ylittävät jo ensimmäisen vaiheen jälkeen puoli miljardia euroa. Ja entä sitten, kun lähdetään rakentamaan toista vaihetta? Kallis on tämän päätöksen hinta siitä hyvästä, että kaupungin imagon kerrotaan paranevan, kun toimiva ja ympäristöystävälliseksi kehittyvä joukkoliikenne korvataan kaavamaisella raitiotiellä, jonka linja ei ulotu edes Kaarinaan.

On muistettava, että Turku on keskitasoa velkaisempi kaupunki. Vuoden 2017 lopussa Turun kaupungilla oli velkaa n. 760 miljoonaa euroa ja koko konsernissa velan määrä oli peräti 1,4 miljardia euroa. Kaupunki joutui kuitenkin edelleen viime vuonna ottamaan lisää lainaa kymmeniä miljoonia euroja. Kun samaan aikaan Turun pitää huolehtia peruspalveluista ja niiden saatavuudesta sekä uusia ja korjata päiväkoteja, kouluja, liikunta- ja kulttuuritiloja ja vanhainkoteja en oikein ymmärrä, miten on mahdollista samaan aikaan rakentaa kaupunkiin vain 15 kilometrin raitiotielinja satojen miljoonien eurojen hinnalla.

Edellä esitetyin syin olen ehdottomasti vastaan raitiotien rakentamista kotikaupunkiini Turkuun. Pidän sitä aivan liian kalliina investointina, jolla korvataan erinomaisesti toimiva joukkoliikenne, uhataan Turun kaupungin talous ja peruspalvelujen tuottaminen kaupunkimme asukkaille.

Jarmo Rosenlöf, sosiaalineuvos, kaupunginvaltuutettu (sd.)

Julkisivutyö haittaa liikennettä Kalevantiellä

Julkisivuasennustyö Kalevantiellä sulkee ajokaistoja Kalevantien ja Savitehtaankadun risteyksessä tänään keskiviikkona ja huomenna torstaina. Kalevantieltä suljetaan oikeanpuoleinen Kupittaan suuntaan ajavien ajokaista ja Savitehtaankadulta oikealle, Tykistökadulle, kääntyvien ajokaista. Tykistökadulta vasemmalle, Savitehtaankadulle, kääntyvien ajokaista on edelleen myös suljettuna.

Nostotyö sulkee kaistan Eerikinkadulla

Nostotyö sulkee toisen ajokaistan Eerikinkatu 13 kohdalta, keskiviikon ja torstain välisenä yönä, kello 21.30–6 välisenä aikana. Ainoastaan yksi ajokaista käytössä. Kevytliikenne ohjataan kadun toiselle puolen. Paikalla liikenteenohjaajat.

Pakina: Ei pyykkituvan jälkipuheille

Taloyhtiöiden asioista jaksetaan kerta toisensa jälkeen napista pyykkituvissa, äristä keskustelufoorumeilla ja turista tuttujen kesken. Tämä on jännittävää. Tämä on äärimmäisen jännittävää etenkin siksi, ettei esimerkiksi kevätkokouksiin juuri jakseta raahautua.

Petri Virtanen sosiaali- ja terveyshallintotieteen osa-aikaiseksi professoriksi Vaasan yliopistoon

Petri Virtanen.

VTT, dosentti Petri Virtanen on nimitetty osa-aikaiseksi sosiaali- ja terveyshallintotieteen professoriksi Vaasan yliopistoon ajalle 1.8.2019–31.7.2021. Kyseessä on tutkimuspainotteinen tehtävä. Virtanen toimii parhaillaan eduskunnan alaisen Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itlan toimitusjohtajana.

Liedon Pallo etsii valmennuskoordinaattoria

Liedon Pallo hakee valmennuskoordinaattoria vastaamaan seuran valmennuslinjan kehittämisestä, koordinoinnista ja valmentajakoulutuksista.

Heinien siitepölymäärät runsaita etelässä

Koivun kukinta heikentyy Keski-Lapissa ja jatkuu Pohjois-Lapissa, mutta siitepölyä kulkeutuu myös etelämmäksi. Koivun siitepölymäärät ilmassa ovat enimmäkseen kohtalaisia Lapissa. Vähäisiä määriä koivun siitepölyä voi kulkeutua pohjoisesta maan keskiosiin saakka.

Riittämättömän liikunnan haastetta ei ratkaista yksin

Vain viidesosa aikuisista ja kolmasosa lapsista ja nuorista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Liikunta ajatellaan usein erillisenä elämänalueena, jota erityisesti lähdetään harrastamaan. Liian vähäinen liikkuminen vaikuttaa niin yksilöiden hyvinvointiin ja elämänlaatuun kuin laaja-alaisesti yhteiskunnan eri sektoreilla, esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon menoihin, työkykyyn ja sotilaallisen valmiuden suorituskykyyn.

Monikulttuurisuusneuvosto hakee uusia ehdokkaita

Turun kaupunki hakee järjestöjäseniä monikulttuurisuusneuvostoon. Neuvoston tarkoituksena on toimia maahanmuuttajien edustajana ja edistää maahanmuuttajien sekä viranomaisten välistä yhteistyötä. Neuvosto tarkastelee asioita maahanmuuttajanäkökulmasta Turun alueella muun muassa antamalla lausuntoja ja tekemällä aloitteita sekä tiivistä yhteistyötä muiden Turun vaikuttajaryhmien kanssa.

Heidi Hirvonen HKScan-konsernin viestintäjohtajaksi

Heidi Hirvonen on nimitetty HKScan-konsernin viestintäjohtajaksi. Hirvonen on tehnyt pitkän uran Raisio-konsernissa, jossa hän on vastannut konserniviestinnästä viimeiset 12 vuotta.

Urheilu

Jälkipeli: Lavatanssit ovat tärkeä osa Raision Kuulan varainhankintaa

Tangokuningas Teemu Roivainen on varma valinta. Kotimainen eturivin artisti saa tanssiyleisön liikkeelle. Huvilintuun saavutaan kauempaankin.

Teemu Roivanen laulaa sydämensä kyllyydestä kotimaisia ikivihreitä. Raision Huvilinnun lavalle saapunut runsaslukuinen tanssiyleisö nauttii musiikista ja kesäisestä tunnelmasta. Tanssikengät tömisevät ja hameenhelmat heiluvat tangokuninkaan tahdittamana.

Liedon Pallo etsii valmennuskoordinaattoria

Liedon Pallo hakee valmennuskoordinaattoria vastaamaan seuran valmennuslinjan kehittämisestä, koordinoinnista ja valmentajakoulutuksista.

TPS:n salibandynaiset kohti tulevaa kovin tavoittein

Mennyt kausi oli TPS:n edustusjoukkueille menestyksekäs. SM-hopeaa saavuttanut miesten edustusjoukkue vei päähuomion, mutta samaan aikaan tasaisen nousevaa kehityskäyrää edennyt naisten edustusjoukkue nappasi historiansa parhaan sijoituksen päätyen lopulta neljänneksi. Naisten liigajoukkue astuu miesten tapaan uuden päävalmentajan aikaan, kun Lari Molkka astuu Aki Vilanderin saappaisiin.

Eveliina Heinonen U16-maajoukkueeseen

TPS:n Eveliina Heinonen on nimetty tyttöjen jalkapallon U16-maajoukkueeseen. Maajoukkue matkaa Ruotsiin taistelemaan ikäluokan avoimeen PM-turnaukseen heinäkuussa.

Rasmus Holma sivussa Mypa-ottelusta

TPS:n totutussa kokoonpanossa on pieniä muutoksia. Tappiollisen MuSa-ottelun loppuhetkillä polvensa loukannut Rasmus Holma on sivussa. Topparin paikan ottanee Otto Schultz .

Inter näkyvästi esillä toukokuun tähdistössä

Jose Riveiro ja Mika Ojala.

Veikkausliigan toukokuun joukkueeseen on valittu Interistä Filip Valencic ja Mika Ojala . Lisäksi kuukauden valmentajaksi on valittu Jose Riveiro . Veikkausliigan maalipörssiä johtava Valencic valittiin myös toukokuun parhaaksi pelaajaksi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.