Mielipide: Raitiotie uhka Turun taloudelle

Kirjoittaja mielestä Turun kaupungin talous ei kestä raitiotien rakentamista. Kirjoittaja mielestä Turun kaupungin talous ei kestä raitiotien rakentamista. Kuva: Idis Design

Kaupunginjohtaja Minna Arve on esittänyt, että Turussa aloitetaan raitiotien rakentamista valmistavat toimet. Asia tulee Turun kaupunginvaltuuston päätettäväksi ennen kesää. Tällä hetkellä raitiotien ns. ensi vaiheen kustannusarvio on 333 miljoonaa euroa sekä sen lisäksi kalustokustannuksia noin 50 miljoonaa euroa.

Todellisia kustannuksia on kuitenkin kovin vaikea arvioida. Kaikkien muistissa varmaan on Turun kaupunginteatterin peruskorjauksen, Logomon sillan ja Funikulaarin rakentamisen kustannukset, jotka ovat nousseet jopa kaksinkertaisiksi suunniteltuun verrattuna. Selkeä kustannusten nousu uhkaa aivan varmasti myös raitiotien nykyisiä hinta-arvioita, jotka ovat kolmen vuoden takaa.

Ennen rakentamispäätöstä jokaisen valtuutetun pitäisi mennä sen kuuluisan peilin eteen ja kysyä itseltään kaksi peruskysymystä: onko meillä niin huonosti toimiva joukkoliikenne, että tarvitsemme sen hoitamiseen kaksi kiinteää raidelinjaa väleille Varissuo-Raisio? ja onko meillä varaa maksaa tästä vähintään 400 miljoonaa euroa?

Minulla on näihin kumpaankaan kysymykseen selkeästi kielteiset vastaukset.

Ensinnäkin olen samaa mieltä lukuisten turkulaisten kanssa siitä, että nykyiset Fölin linjat ovat kattavat ja palvelevat kaikkia asukkaita erinomaisesti ja tasapuolisesti. Pysäkinvälit ja vuorot ovat riittävän tiheät ja hinnatkin kohtuulliset. Raitiotielinjat sen sijaan ovat kiinteitä, jolloin mm. matkat kotitalosta pysäkille kasvaisivat merkittävästi.

Tulevina vuosina erityisesti sähköbussien teknisessä kehityksessä on odotettavissa todella huimaa kehitystä. Tämä vastaa täysin joukkoliikenteen ympäristösuojelullisiin tarpeisiin, joita on pidetty raitiotien rakentamisen perusteena. On myös huomattava, että joukkoliikenne edellyttää toimivia varikkoja. Bussien osalta ne voivat sijaita kaavallisesti ja liikenteellisesti edullisissa paikoissa. Sen sijaan raitiotieliikenteessä niiden on sijaittava linjojen äärellä.

Kaikkein huolestuttavinta ovat raitiotien rakentamisen kustannukset, jotka tulevat veronmaksajien maksettaviksi. Ihmettelen suuresti, jos raitiotien rakentamisen kustannukset pysyvät vuoden 2016 arviossa eli n. 400 miljoonassa eurossa. Luultavaa sen sijaan on, että kustannukset kaikkine lisineen ylittävät jo ensimmäisen vaiheen jälkeen puoli miljardia euroa. Ja entä sitten, kun lähdetään rakentamaan toista vaihetta? Kallis on tämän päätöksen hinta siitä hyvästä, että kaupungin imagon kerrotaan paranevan, kun toimiva ja ympäristöystävälliseksi kehittyvä joukkoliikenne korvataan kaavamaisella raitiotiellä, jonka linja ei ulotu edes Kaarinaan.

On muistettava, että Turku on keskitasoa velkaisempi kaupunki. Vuoden 2017 lopussa Turun kaupungilla oli velkaa n. 760 miljoonaa euroa ja koko konsernissa velan määrä oli peräti 1,4 miljardia euroa. Kaupunki joutui kuitenkin edelleen viime vuonna ottamaan lisää lainaa kymmeniä miljoonia euroja. Kun samaan aikaan Turun pitää huolehtia peruspalveluista ja niiden saatavuudesta sekä uusia ja korjata päiväkoteja, kouluja, liikunta- ja kulttuuritiloja ja vanhainkoteja en oikein ymmärrä, miten on mahdollista samaan aikaan rakentaa kaupunkiin vain 15 kilometrin raitiotielinja satojen miljoonien eurojen hinnalla.

Edellä esitetyin syin olen ehdottomasti vastaan raitiotien rakentamista kotikaupunkiini Turkuun. Pidän sitä aivan liian kalliina investointina, jolla korvataan erinomaisesti toimiva joukkoliikenne, uhataan Turun kaupungin talous ja peruspalvelujen tuottaminen kaupunkimme asukkaille.

Jarmo Rosenlöf, sosiaalineuvos, kaupunginvaltuutettu (sd.)

Päällystystyö haittaa liikennettä Uudenmaantiellä ilta- ja yöaikaan

Päällystystyö aiheuttaa merkittävää haittaa liikenteelle Uudenmaantiellä ja Uudenmaankadulla keskiviikkoillasta alkaen. Toinen ajorata suljetaan liikenteeltä ja ohjataan kaksisuuntaisena toiselle ajoradalle.

Kuntakenttä helpottunut valtionosuuksien palautuksista

Hallitus linjasi budjettiriihessä, että kuntien valtionosuudet kasvavat ensi vuonna 1,1 miljardia euroa. Kuntakenttä on erittäin helpottunut siitä, että valtionosuuksia palautetaan kunnille. Lisäykset liittyvät siihen, että kilpailukykysopimuksen leikkaukset päättyvät sekä siihen, että valtio vastaa osasta peruspalveluiden kustannusten nousua.

Metsäteollisuus: Budjetti epärealististen taloustavoitteiden varassa

Hallituksen esitys valtion vuoden 2020 tulo- ja menoarvioksi lepää epärealististen taloustavoitteiden varassa. Aikomus kasvattaa teollisuuden kustannuksia suhdannekäännöksen hetkellä on virhe. Budjettiesityksessä on onneksi myös valopilkkuja.

Varhaiskasvatuksessa käytetään yhä useammin palveluseteliä

Varhaiskasvatuksen jakautuminen kunnan/kuntayhtymien oman tai ostopalveluna toteutetun päiväkotitoiminnan, perhepäivähoidon ja kuntien myöntämien palvelusetelien sekä Kelan yksityisen hoidon tuen välillä 2018, %.

Varhaiskasvatukseen osallistuneista lapsista 11 prosenttia (27 800 lasta) osallistui varhaiskasvatukseen paikoissa, joiden valinnassa perheet olivat hyödyntäneet kunnan myöntämää palveluseteliä.

SAK: Aktiivimallin poistuminen helpotus työttömille

Rinteen hallituksen ensimmäinen budjetti keskittyi toimeenpanemaan hallitusohjelmassa sovittuja päätöksiä. Isommat päätökset työllisyystoimista jäivät hallitusohjelman mukaisesti ensi kevään kehysriiheen.

Konkurssien määrä väheni alkuvuonna 3,3 prosenttia

Vireille pannut konkurssit tammi–elokuussa 2017–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–elokuussa pantiin vireille 1 719 konkurssia, mikä on 58 konkurssia (3,3 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 8 129, mikä on 457 henkilöä (5,3 prosenttia) vähemmän kuin edellisvuonna.

Hemsö valitsi Aren Turun sote-kiinteistöjensä ylläpito- ja huoltokumppaniksi

Are on solminut sopimuksen Hemsön sote-kiinteistöjen ylläpidosta ja huollosta. Hemsö osti keväällä Turun kaupungilta 18 sosiaali- ja terveyskiinteistöä, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on reilut 80 000 neliömetriä. Kiinteistöissä toimivat Turun kaupunginsairaala, neljä hoivakotia, terveysasema sekä muita terveydenhuollon kiinteistöjä. Kiinteistöjen pääkäyttäjiä ovat Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

Naantali ottaa käyttöön henkilöstön pikapalkitsemisen

Naantalin kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina henkilöstöohjelman vuosille 2020–21. Uuden ohjelman myötä kaupungissa otetaan käyttöön pikapalkitseminen ja kehittämispalkinnot, joiden avulla halutaan sekä palkita henkilöstöä, että kannustaa työn kehittämiseen.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen: "Toivottavasti emme astu holtittoman talouspolitiikan tielle”

Suomen Yrittäjät on huolissaan Suomen kansantalouden tilasta ja finanssipolitiikan virityksestä.

Urheilu

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Menoviikko: Matka kohti mestaruutta alkaa

FC Interillä on kaikki mahdollisuudet palauttaa Veikkausliigan mestaruusveistos Turkuun 11 vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisenä vastaan asettuu IFK Mariehamn.

Veikkausliigan mestaruussarja alkaa ensi sunnuntaina. Piikkipaikalta loppuhuipennukseen starttaava Inter kohtaa ensimmäisessä ottelussaan IFK Mariehamnin. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 17.

Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet ja samalla Pohjoismaiden mestaruuden Metsämäessä

Henri Bollströmin ohjastama Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet Metsämäessä.

Kavioliigan ensimmäinen kausi jatkui Turussa Metsämäen raviradalla molempien rotujen osakilpailuilla. Kylmäveristen osakilpailu oli samalla Pohjoismaiden mestaruus. Kavioliiga-pisteet ja Pohjoismaiden mestarin titteli jäivät Suomeen, kun Henri Bollström kannusti Tähen Toivomuksen voittoon. Lämminveristen osakilpailussa loisti Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Chief Orlando.

Åboraakkeli: Jäitä Huuhkajien sulkiin

Teemu Pukki.

Myönnettävä on, että Huuhkajilla on edelleen erinomainen mahdollisuus selvitä kesän 2020 jalkapallon EM-kisoihin. Karsintoja on jäljellä neljä peliä ja lähin uhkaaja takana on kolmen pisteen päässä oleva Armenia.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.