Mielipide: Onko kasvu aina autuasta?

Mikään ei voi ikuisesti vain kasvaa. Maailmamme ei kestä sitä. Tästä lienemme kaikki yhtä mieltä.

Siksi loputtoman kasvun edellyttäminen ja odottaminen luulisi tuntuvan jopa ihan sopimattomalta ainakin tietyissä ”kuplissa”. Mutta silti sitä versoaa läpi koko poliittisen kentän. Alikersantti Rokanko pelottelemana, ”ettei paikoilleen saa jäädä tuleen makaamaan”. Toki jos housut palavat, ne jotenkin tulisi pystyä sammuttamaan. Jotta suku voisi jatkua. Vaan tavoista sitten ollaankin jo monta mieltä.

Moni heidekeniläistavis ihmettelee, olisiko muka Turun kasvu ja asukasmäärän runsastuminen ainoa tai edes paras tapa nähdä Turun tulevaisuuden ratkaisuna. Olisiko sitten jotenkin extrahienoa ja poikisiko se jotain erityistä gloriaa? Turhaa ollee kilvoitella vähäpätöisen Suomen kaupunkien väkimääräkisassa 6. sijan nostamiseksi pykälällä parilla. Ikuista Tampere-kompleksiakin potevat voisivat vain viitata aforismiin laadun ja määrän käänteisestä vuorovaikutuksesta. Jos asia huimata alkaisi.

Eikö siis olisikin fiksumpaa kehitellä jo oleva infra ja sen kaikki toiminnot koetellusti erinomaisen hyvin toimiviksi, takuuvarmoiksi aina sektorinsa moitteettomasti hoitaviksi. Vuosikymmenet häiriöittä tarkkaan aikaa näyttävä taskukello on pienempi kyllä kuin jatkuvasti takkuileva, väärää aikaa kertova pramea, suuri kaappikello. Ehkä silti taskukellollakin pärjättäisiin…

Mitään ”suljettua liigaa” tai pysähtyneisyyttä ei silti muodostuisi eikä taloudellisesta tai henkisestä sisäsiittoisuudestakaan tarvitsisi kenenkään huolta kantaa. Kyllä tiptop kunnossa olevat systeemit pystyvät kohtuullisen määrän edellä mainituista syistä syntyneistä, mannaa arvostavista tulijakandidaateista vuosittain adoptoimaan. Laatu kun aina vetää puoleensa.

Ylimitoitetut kuvitelmat nykytilanteessa olisi syytä kuitenkin kyseenalaistaa. Trendit kun ovat hupaa, äkkiäkin muuttuvaa suunnanantajakamaa. Muutama innostava, julkkiksilla höystetty ihannoiva lehdistökampanja ”maalla on ihanaa/mukavaa”-hengessä ja etätyötä ja itse kasvatettua ruokaa ihannoiva juttusarja telkkarissa valokaapelilevityksen vauhdin parannuttua, niin eiköhän alkaisi tapahtua liikennekasvua ulosmenoteillä.

Ja jos sitten joskus jokin yllätysruuhka kaupunkiin päin kuitenkin viriäisi, ei olisi häpeä toppuutella liikoja vain sanomalla – kuten nytkin monille monissa paikoissa jo sanotaan: ”ihan nyt ei valitettavasti ole paikkoja, odotellaan, ilmoitamme sitten”. Olosuhdeperäistä pakkosäätelyä siis puhtaimmillaan. Ei mitään -ismiä.

Aivan. Historia on kyllä aina osoittanut, että kyvykkäitä halukkaita – tai vaihtoehtoisesti vain varakkaita, eivät moiset neulansilmät ole ennenkään läpi kulkemasta suodattaneet, joten siltäkin osin heidekeiniläisperusteista puhe- ja päätösoikeutta voitaisiin varovasti alkaa jakaa vanhojen tullipuomien takaa tänne jo livahtaneille taikka ujuttautumista vakavasti todennäköisesti harkitseville.

Juhani Valtonen, turkulainen elämäntapatarkkailija

Julkisivutyö haittaa liikennettä Kalevantiellä

Julkisivuasennustyö Kalevantiellä sulkee ajokaistoja Kalevantien ja Savitehtaankadun risteyksessä tänään keskiviikkona ja huomenna torstaina. Kalevantieltä suljetaan oikeanpuoleinen Kupittaan suuntaan ajavien ajokaista ja Savitehtaankadulta oikealle, Tykistökadulle, kääntyvien ajokaista. Tykistökadulta vasemmalle, Savitehtaankadulle, kääntyvien ajokaista on edelleen myös suljettuna.

Nostotyö sulkee kaistan Eerikinkadulla

Nostotyö sulkee toisen ajokaistan Eerikinkatu 13 kohdalta, keskiviikon ja torstain välisenä yönä, kello 21.30–6 välisenä aikana. Ainoastaan yksi ajokaista käytössä. Kevytliikenne ohjataan kadun toiselle puolen. Paikalla liikenteenohjaajat.

Pakina: Ei pyykkituvan jälkipuheille

Taloyhtiöiden asioista jaksetaan kerta toisensa jälkeen napista pyykkituvissa, äristä keskustelufoorumeilla ja turista tuttujen kesken. Tämä on jännittävää. Tämä on äärimmäisen jännittävää etenkin siksi, ettei esimerkiksi kevätkokouksiin juuri jakseta raahautua.

Petri Virtanen sosiaali- ja terveyshallintotieteen osa-aikaiseksi professoriksi Vaasan yliopistoon

Petri Virtanen.

VTT, dosentti Petri Virtanen on nimitetty osa-aikaiseksi sosiaali- ja terveyshallintotieteen professoriksi Vaasan yliopistoon ajalle 1.8.2019–31.7.2021. Kyseessä on tutkimuspainotteinen tehtävä. Virtanen toimii parhaillaan eduskunnan alaisen Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itlan toimitusjohtajana.

Liedon Pallo etsii valmennuskoordinaattoria

Liedon Pallo hakee valmennuskoordinaattoria vastaamaan seuran valmennuslinjan kehittämisestä, koordinoinnista ja valmentajakoulutuksista.

Heinien siitepölymäärät runsaita etelässä

Koivun kukinta heikentyy Keski-Lapissa ja jatkuu Pohjois-Lapissa, mutta siitepölyä kulkeutuu myös etelämmäksi. Koivun siitepölymäärät ilmassa ovat enimmäkseen kohtalaisia Lapissa. Vähäisiä määriä koivun siitepölyä voi kulkeutua pohjoisesta maan keskiosiin saakka.

Riittämättömän liikunnan haastetta ei ratkaista yksin

Vain viidesosa aikuisista ja kolmasosa lapsista ja nuorista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Liikunta ajatellaan usein erillisenä elämänalueena, jota erityisesti lähdetään harrastamaan. Liian vähäinen liikkuminen vaikuttaa niin yksilöiden hyvinvointiin ja elämänlaatuun kuin laaja-alaisesti yhteiskunnan eri sektoreilla, esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon menoihin, työkykyyn ja sotilaallisen valmiuden suorituskykyyn.

Monikulttuurisuusneuvosto hakee uusia ehdokkaita

Turun kaupunki hakee järjestöjäseniä monikulttuurisuusneuvostoon. Neuvoston tarkoituksena on toimia maahanmuuttajien edustajana ja edistää maahanmuuttajien sekä viranomaisten välistä yhteistyötä. Neuvosto tarkastelee asioita maahanmuuttajanäkökulmasta Turun alueella muun muassa antamalla lausuntoja ja tekemällä aloitteita sekä tiivistä yhteistyötä muiden Turun vaikuttajaryhmien kanssa.

Heidi Hirvonen HKScan-konsernin viestintäjohtajaksi

Heidi Hirvonen on nimitetty HKScan-konsernin viestintäjohtajaksi. Hirvonen on tehnyt pitkän uran Raisio-konsernissa, jossa hän on vastannut konserniviestinnästä viimeiset 12 vuotta.

Urheilu

Jälkipeli: Lavatanssit ovat tärkeä osa Raision Kuulan varainhankintaa

Tangokuningas Teemu Roivainen on varma valinta. Kotimainen eturivin artisti saa tanssiyleisön liikkeelle. Huvilintuun saavutaan kauempaankin.

Teemu Roivanen laulaa sydämensä kyllyydestä kotimaisia ikivihreitä. Raision Huvilinnun lavalle saapunut runsaslukuinen tanssiyleisö nauttii musiikista ja kesäisestä tunnelmasta. Tanssikengät tömisevät ja hameenhelmat heiluvat tangokuninkaan tahdittamana.

Liedon Pallo etsii valmennuskoordinaattoria

Liedon Pallo hakee valmennuskoordinaattoria vastaamaan seuran valmennuslinjan kehittämisestä, koordinoinnista ja valmentajakoulutuksista.

TPS:n salibandynaiset kohti tulevaa kovin tavoittein

Mennyt kausi oli TPS:n edustusjoukkueille menestyksekäs. SM-hopeaa saavuttanut miesten edustusjoukkue vei päähuomion, mutta samaan aikaan tasaisen nousevaa kehityskäyrää edennyt naisten edustusjoukkue nappasi historiansa parhaan sijoituksen päätyen lopulta neljänneksi. Naisten liigajoukkue astuu miesten tapaan uuden päävalmentajan aikaan, kun Lari Molkka astuu Aki Vilanderin saappaisiin.

Eveliina Heinonen U16-maajoukkueeseen

TPS:n Eveliina Heinonen on nimetty tyttöjen jalkapallon U16-maajoukkueeseen. Maajoukkue matkaa Ruotsiin taistelemaan ikäluokan avoimeen PM-turnaukseen heinäkuussa.

Rasmus Holma sivussa Mypa-ottelusta

TPS:n totutussa kokoonpanossa on pieniä muutoksia. Tappiollisen MuSa-ottelun loppuhetkillä polvensa loukannut Rasmus Holma on sivussa. Topparin paikan ottanee Otto Schultz .

Inter näkyvästi esillä toukokuun tähdistössä

Jose Riveiro ja Mika Ojala.

Veikkausliigan toukokuun joukkueeseen on valittu Interistä Filip Valencic ja Mika Ojala . Lisäksi kuukauden valmentajaksi on valittu Jose Riveiro . Veikkausliigan maalipörssiä johtava Valencic valittiin myös toukokuun parhaaksi pelaajaksi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.