Vaalidebatti: Lindqvist vs. Nurmi

Emma Lindqvist on viestinnän lehtori ja Vasemmistoliiton kansanedustajaehdokas. Veli-Pekka Nurmi on tekniikan tohtori on kokoomuksen kansanedustajaehdokas.

Pitäisikö toisen asteen koulutuksen olla tulevaisuudessa maksuton?

Lindqvist: Tämä maksuton toisen asteen koulutus kiinnostaa ihan jo senkin takia, että tapaan päivittäin nuoria, mikä heidän tilanteensa valitettavan usein on. Olin juuri myös SAK:n vaalipaneelissa ja tämä asia nousi näkyvästi myös siellä esille.

Nurmi: Olen ihan samaa mieltä, että maksuton toinen aste. Olen suomalaisen sivistysyhteiskunnan kannattaja, mikä tarkoittaa sitä, että meillä tulee olla myös jatkossa erinomainen ja tasapuolinen koulutusjärjestelmä kaikille, taustoista riippumatta.

EL: Itse tulen duunariperheestä ja muistan hyvin sen, että jokaisen jakson ensimmäisenä päivänä sormen piti olla valmiina koulun kirjaston tietokoneen palvelimella, että sai varattua haluamansa oppikirjan. Kun ei ollut rahaa ostaa opiskelukirjoja, niin piti aina keksiä luovia ratkaisuja. Nykyäänhän lukiolaisten pitää hankkia myös läppärit ja niiden pitää olla myös tiettyä mallia.

V-PN: Taloudelliset lähtökohdat eivät saa eriarvoistaa ketään koulutuksen suhteen ja koulutuksella on oma tärkeä roolinsa myös syrjäytymisen torjumisessa.

EL: Minua huolestuttaa se, että onko jokaisella suomalaisella nuorella oikeasti mahdollisuus saada toisen asteen koulutusta ja edetä sitä kautta esimerkiksi korkeakouluihin. Taustat eivät saisi koskaan määritellä sitä, miten pitkälle pääsee omassa elämässään.

V-PN: Me tarvitsemme erinomaisia opettajia ja oikeanlaisen oppimisympäristön. Sitä vastustan, että meillä pitäisi olla valtaosalla ikäluokasta yliopistotutkinto. Meillä pitäisi olla myös erinomaiset kanavat ammatilliseen koulutukseen ja tarpeeksi laadukasta opetusta siellä.

EL: Otan esille myös muuntokoulutuksen. Meillä valmistuu edelleen eri aloilta opiskelijoita, joilla ei ole suoraan oman alan töitä. Nykyajan työ ei vaadi enää sellaista suoraa teknistä osaamista kuin ennen, vaan usein enemmänkin emotionaalisia sekä viestinnällisiä taitoja.

V-PN: Olen kuullut, että ammatillisissa oppilaitoksissa oppilaat voivat olla liikaa oman onnensa nojassa. Se ei ole opettajien laadusta kiinni, vaan siitä, että opettajia ei ole tarpeeksi. Tarvitsemme eri tasoille erinomaista opetusta, jotka antavat opiskelijoille valmiuksia tulevaan työelämään.

EL: Ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat poissa lähiopetuksesta, joka estäisi myös syrjäytymistä. Normaali säännöllinen kouluarjen rytmi luo nuorissa myös turvallisuuden tunnetta.

V-PN: Hyvä koulutusjärjestelmän yksi olennainen elementti olisi se, että koulutuksen sisältö kulkisi hieman sen edellä, minne yhteiskunta on menossa. Se on tietysti helpommin sanottu kuin tehty.

Lähiön maine paranee kehittämällä

Kaupunkilaisista isoin osa haluaa asuinympäristöltään vehreyttä, vaikka mieltymykset vaihtelevat. Nuoret painottavat liikenneyhteyksiä, vanhemmat palveluja. PTT selvitti ensi kertaa mielipiteitä asumisesta. Vastaajia oli 2 900, 21 kaupungista. Yhtenä asiana tutkimuksessa nousi esiin lähiöiden uudistamisen tarve. Asuinympäristöistä keskusta koetaan parhaimmaksi, uusi asuinalue seuraavaksi ja lähiö vähiten kiinnostavaksi.

Mielipide: Vastuuton talouspolitiikka lopetettava

Turun taloustilanne on erittäin huono. Uusimpien tietojen mukaan kaupungin budjettialijäämän ennustetaan kasvavan yli 150 prosenttia suunniteltua suuremmaksi. Kaupunki käyttää jatkuvasti rahaa, jota sillä ei ole. Tämä ei voi jatkua.

Kytke lämmitys pois päältä viimeistään nyt

Lämmityksen säätöventtiileissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä. Lämmityksen automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat Kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä. Lämmityksen poiskytkeminen edellyttää niin sanotun kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Poiskytkeminen ei vaikuta lämpimään käyttöveteen.

Merkityksellinen työ nuorille tärkeää

Tuore Suomalaisen Työn Liiton teettämä tutkimus selvitti nuorten arvoja ja asenteita työhön osana Onhan siinä Avainlippu -kampanjaa. 15–24-vuotiaille nuorille mahdollisuus tehdä itseä kiinnostavaa työtä nousi kaikkein tärkeimmäksi asiaksi, kun selvitettiin, minkä asioiden saavuttaminen on suomalaisille tärkeää. 62 prosenttia nuorista piti mahdollisuutta tehdä itseä kiinnostavaa työtä erittäin tärkeänä.

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan alkuviikolla

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan 17.-19. kesäkuuta kello 8-22. Paikalla on tilapäiset liikennevalot. Nopeusrajoituksena on 30 kilometriä tunnissa. Työstä on haittaa molempiin ajosuuntiin. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turku kiinnostaa kansainvälisiä osaajia

Suomen ensimmäinen talent-kutsukilpailu Talent Call Turku sai yli 1 000 hakemusta 75 eri maasta. Hakijoista viisi saa perheineen kutsun saapua elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään. Turku Science Park Oy:n, Turun kaupungin ja Business Finlandin järjestämä haku kilpailuun osoitti, että kiinnostuneita osaajia olisi Suomeen tulossa.

Kortiton rattijuoppo kiinni Ratapihankadulla

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 23.53 Turussa Ratapihankadulla henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1979 syntynyt mies.

Trendikkäämmin syksyn puutarhatöissä

Fiskars ja suomalainen muoti- ja tekstiilisuunnittelija Maria Korkeila lanseeraavat yhteistyömalliston, joka sisältää puutarhanhoitoon suunniteltuja, nykyaikaisia työvaatteita ja asusteita. Fiskars by Maria Korkeila -mallisto esitellään tammikuussa 2020 Italian Firenzessä järjestettävässä Pitti Uomossa, ja mallisto saapuu valittuihin kauppoihin keväällä 2020.

Terassit ennen mittumaaria kesäkuntoon

Kesäkuun alku on paras aika laittaa kodin parvekkeet ja terassit kesäkuntoon. Helppous ja koko kesän toimivuus ovat valttia istutuksen suunnittelussa. Niihin voi vaikuttaa parhaiten perustamisvaiheessa. Hanki reilunkokoisia ruukkuja, jolloin kastelu ja lannoitus onnistuvat varmimmin. Istutusvaiheessa ruukkuseokseen lisätään pitkäaikaislannoitetta.

Urheilu

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Petteri Nummelinista jääkiekkoleijona numero 253

Petteri Nummelin (oikealla) nousee isänsä Timon rinnalle jääkiekkoleijonaksi.

Suomen Jääkiekkomuseon aatelointitoimikunnan puheenjohtaja Jari Kurri on julkistanut vuoden 2019 Jääkiekkoleijonat ja elämäntyöpalkinnon saajat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.