Mielipide: Turun lastensuojelun ongelmat ratkaistava nyt

Turku, kuten monet muutkin kunnat ja kaupungit on ollut pitkään ongelmissa lastensuojelun riittämättömien resurssien kanssa. Viime vuosina tilanne on karannut kuitenkin kohtalokkaalla tavalla käsistä, ja esimerkiksi avo- ja sijaishuollossa on merkittävää työntekijäpulaa, mikä vaikuttaa suoraan kymmenien turkulaisten lasten hyvinvointiin.

Yksin sijaishuollon asiakkaana on satoja lapsia, mutta vielä tänä keväänä vakituisessa virkasuhteessa oli vain muutama henkilö, ja heistäkin yksi osa-aikaisena. Lastensuojelun työntekijät eivät ole ehtineet tavata asiakkainaan olevia lapsia juuri lainkaan, uusien työntekijöiden perehdytys on ollut puutteellista ja lasten asioita ei ole ehditty käsitellä asianmukaisesti.

Jos joku asia Turussa olisi kriisikokouksen paikka samaan tapaan, kuin koko maan hallitus on kokoontunut kokoustamaan akuuttien yhteisten ongelmiemme vuoksi, niin tässä meillä on sellainen.

Kyse on satojen turkulaisten lasten perusoikeuksien turvaamisesta. Kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien lastemme elämästä ja tulevaisuudesta.

Pula ammattitaitoisista lastensuojelutekijöistä ei ole ollut uutinen enää vuosiin. Tilanteeseen olisi voinut reagoida tosissaan jo kauan sitten. Tarvittavaa poliittista tahtoa ei ole ollut. Sen seurauksena tilanne on kriisiytynyt tilanteeseen, jossa voidaan jo kysyä mistä ja millä keinoilla löydämme Turkuun ammattitaitoisia ja äärimmäisen tärkeään työhönsä motivoituneita tekijöitä?

Olemme saaneet tartuttua tähän koko ajan pahemmaksi päässeeseen tilanteeseen mm. sillä, että sijaishuollon yksikköön on nyt palkattu neljä tilapäistä sosiaaliohjaajaa ja on päätetty perustaa kolme sosiaalityöntekijän virkaa lisää. Se on askel oikeaan suuntaan.

Lapset eivät voi itse vaikuttaa olosuhteisiinsa, mutta me aikuiset voimme ja se on meidän velvollisuutemme. Turun tulee asettaa lastensuojelun asiakasmääräksi maksimissaan 25 lasta per työntekijä, jotta työntekijöillämme on todelliset mahdollisuudet hoitaa vaativa työnsä parhaalla mahdollisella tavalla, uupumatta työtaakkaansa alle.

Meidän on myös yhdessä lastensuojelun työntekijöiden ja lastensuojelun asiakkaiden kanssa mietittävä muita käytännön keinoja tilanteen parantamiseksi.

Meidän on kuunneltava asiantuntijoita ja kokemusasiantuntijoita ja tehtävä kaikki tarvittava, jotta kaikilla turkulaisilla lapsilla on mahdollisuus elää rauhassa nyt, unelmoida tulevaisuudesta ja olla arvokas, tärkeä ja ainutlaatuinen oma itsensä tässä kaupungissa riippumatta niistä lähtökohdista, joista on lähtöisin.

Laura Rantanen, kaupunginvaltuutettu (vihr.), Mari Kousa-Kuusisto, varavaltuutettu (vihr.)

Läpiajo estetty Fleminginkadulla

Linnanfältin ajojärjestelyissä on muutoksia ajalla 26.8-15.9. Kaivutyöt ovat edenneet niin, että läpiajo on estetty Fleminginkadulla. Ajoneuvoliikenne kulkee Fleminginkatu 8:aan sekä Raitiokujaan saakka Amiraalistonkadun kautta. Fleminginkatu 1-7:n liikenne kulkee Linnankadun kautta.

Suurten järvien vedenkorkeudet jatkavat laskua

Sunnuntaille suurimpien sateiden ennustetaan tulevan Pohjois-Pohjanmaalle, mikä voi nostaa hieman jokien vedenkorkeuksia. Alkuviikosta sään ennustetaan poutaantuvan, minkä vuoksi vedenkorkeuksien nousu jää vähäiseksi.

Kortiton kuski törmäsi pakettiauton perään Pöytyällä ja yritti juosta karkuun

Alle 20-vuotias nuorukainen ajoi perjantaina hieman ennen kolmea iltapäivällä kuljettamallaan henkilöautolla pakettiauton perään Pöytyällä Turuntiellä Hevosmäentien risteyksen kohdalla. Tätä ennen kuljettaja oli suurella ylinopeudella ohittanut ainakin yhden ajoneuvon tieosuudella, jolla nopeusrajoitus on 60 km/h.

Nostotyö sulkee ajokaistan Linnankadulla ensi viikolla

Nostotyö sulkee Linnankatu 55:n kohdalla toisen ajokaistan liikenteeltä maanantaista perjantaihin kello 9-15.

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.