Hiihtoloma täyttää 80 vuotta

Hirvensalon laskettelurinne on aina vetänyt hiihtolomalaisia puoleensa. Kuva on vuodelta 1970. Hirvensalon laskettelurinne on aina vetänyt hiihtolomalaisia puoleensa. Kuva on vuodelta 1970.

Suomalaislapset pääsivät ensimmäistä kertaa hiihtolomalle 80 vuotta sitten. Ajatuksen kevättalveen sijoittuvasta lomaviikosta keksi voimistelunopettaja Santeri Hirvonen vuonna 1926. Hänen mukaan lapset saisivat keväthangilla hiihtäessään raitista ilmaa ja kestävyyttä pakertaa lukuvuoden loppuun.

Suomen Ladun perustaja ja pesäpallon isä Lauri "Tahko" Pihkala otti hiihtoloman asiakseen 1930-luvun alussa ja vei sen kouluhallituksen käsittelyyn. Vuonna 1933 viikon mittainen hiihtoloma tuli ensimmäistä kertaa pakollisena kaikkiin Suomen kouluihin.

Koulujen ja suojeluskuntien liikuntahistoriaa tutkineen dosentti Erkki Vasaran mukaan hiihtoloma on yksi merkittävimmistä liikuntapoliittisista toimista maailmansotien välisenä aikana.

Ensimmäistä hiihtolomaa viettäneet lapset ovat tänä päivänä vähintään 87-vuotiaita.

Laskettelurinteet Suomessa ja maailmalla pullistelevat väkeä, mutta myös murtomaahiihto ja lumikenkäily innostavat perheitä.

– Lumikenkäily on uusi, nouseva laji, joka on hyvä vaihtoehto hiihdolle. Lumikengillä pääsee paikkoihin, joihin suksilla ei välttämättä pääse, ja harrastaminen onnistuu myös vähälumisempana talvena, kertoo lastentoiminnan projektikoordinaattori Tiia Eskelinen Suomen Ladusta.

Mitä Turussa voi tehdä hiihtolomalla?

Kaupungin liikuntapalvelukeskuksen suksivuokraamo on hiihtolomalla avoinna joka päivä kello 11–15 sekä tiistai-iltana kello 17–20. Suksivuokraamo on Impivaaran jalkapallohallin takana.

Luistimia voi vuokrata sekä Kupittaan että Parkin tekojääradoilta. Luistelemaan pääsee myös jäähalleissa. Impivaaran jäähallissa on yleisöluisteluja maanantaisin kello 14–14.50 ja 17–17.50, keskiviikkoisin kello 13.45–14.35 ja lauantaisin kello 10.30–11.20.

Varissuon jäähallin yleisöluisteluja on hiihtolomalla pidennetty maanantaista perjantaihin niin, että luistelemaan pääsee kello 12–14.35. Luistelemaan pääsee torstaina myös kello 18–18.50 ja sunnuntaina kello 10–10.50.

Impivaaran jalkapallohallin yleisövuorot ovat maksuttomia. Koko kenttä on käytössä maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 14–16.

Liikuntapalvelukeskus järjestää soveltavaa alppihiihtoa yhteistyössä Hirvensalon hiihtokeskuksen ja Partiovarusteen hiihtokoulun kanssa. Pulkkamäkiä on Hirvensalossa, Impivaaran hiihtomaassa, Kohmossa, Laukkavuoressa, Lausteella, Luolavuoressa, Nunnavuoressa, Pansiossa, Pernossa, Runosmäessä ja Varissuolla.Sunnuntaisin Lasten liikunnan ihmemaa

Lasten liikunnan ihmemaa järjestetään sunnuntaisin kello 16.30–19 yhdeksässä liikuntapaikassa.

Turun linnassa järjestetään opastuksia ja työpajoja. Pikkuritarikierroksia on tarjolla tiistaista sunnuntaille kello 11 ja 14, keskiaikakierroksia tiistaista sunnuntaille kello 12.15 ja 16.30. Työpaja avoinna tiistaista lauantaille kello 12–16. Aiheena ovat kummitukset, hämähäkit, rotat ja lepakot.

Kuralan Kylämäen talvilomatapahtuma järjestetään 20.–21. helmikuuta kello 11–16. Ohjelmassa on arjen askareita 1950-luvun malliin Iso-Kohmon talossa, reipasta ulkoliikuntaa, hiihtoa ja mäenlaskua, lumikenkäkävelyä, leikki- ja liikuntaratoja, rekiajelua ja makkaranpaistoa kodassa.

Kylämäen hiihtolomatyöpajat järjestetään 18.–22. helmikuuta kello 12–16. 1950-luvun innoittamat hiihtolomatyöpajat on tarkoitettu kouluikäisille ja ne pidetään kokeiluverstaalla. Maanantaina on tarjolla talvimaisemaa akvarellitekniikalla, tiistaina lumitaidetta ja valokuvausta, keskiviikkona käsintehtyjä paperiveistoksia, torstaina keramiikkapaja ja perjantaina tehdään huovuttamalla lämmin myssy tai leikkisä marionetti.

Suomalainen humala kiinnostaa viljelijöitä ja panimoita

Humalan viljely on Suomessa vielä vähäistä.

Suomalaiset humalakannat ovat Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusten mukaan kansainvälisesti varsin ainoalaatuisia. Osa niistä on mielenkiintoisia myös oluen panon kannalta. Pitkän aikavälin tavoitteena on valikoida humalista viljelyominaisuuksiltaan ja oluen teon kannalta parhaat kasvikannat viljelyyn.

Turun kaupungin tilinpäätös 47,8 miljoonaa euroa alijäämäinen

Turun kaupungin tilinpäätös vuodelta 2018 on 47,8 miljoonaa euroa alijäämäinen. Kaupunginhallitus käsittelee tilinpäätöstä kokouksessaan 25. maaliskuuta.

Työryhmä ehdottaa lunastuslain korvausperusteiden uudistamista

Oikeusministeriön asettama työryhmä ehdottaa lunastuslain korvausperusteiden uudistamista. Tarkoituksena on turvata lunastettavan omaisuuden haltijan asemaa ja varmistaa, että lunastuskorvaus täyttää perustuslain edellyttämän täyden korvauksen vaatimuksen kaikissa tilanteissa.

Opetuslupalaiset useammin läpi ensimmäisellä yrityskerralla ajokokeesta

Viime heinäkuussa voimaan tullut kuljettajantutkintouudistus lisäsi opetuslupaopetuksen hyödyntämistä ajokorttia suorittavien parissa. Tutkinnossa vaaditaan aiempaa kokonaisvaltaisempaa ajotaidon hallintaa, mikä näkyy myös ensimmäisellä kerralla läpipäässeiden osuuksissa.

Turun kaupunki: Liikuntapalveluille luodaan yhteiset pelisäännöt

Turun liikuntapalvelujen henkilöstön hyvinvointikartoituksen tuloksia on torstaina käsitelty liikuntapalvelujen henkilöstötilaisuudessa. Pohjana käsittelylle olivat Kunta10-kyselyn tulokset sekä näiden tulosten pohjalta tehty tarkennettu kysely liikuntapalvelujen henkilökunnalle. Kyselyn ja niiden läpikäynnin pohjalta Liikuntapalvelukeskukselle tunnistetaan kehittämiskohteet ja luodaan työyhteisön pelisäännöt.

Turun museokeskus kisaa vuoden museoviestintäteosta

Vuoden museoviestintäteko 2019 -kilpailun finaaliin on valittu viisi viestintätekoa: Hotelli- ja ravintolamuseon Suomen eväät -radio-ohjelmasarja, Joensuun taidemuseo Onnin NÄKY-teos, KAMU Espoon kaupunginmuseon Kauppiastavaratalo Heikintori 50 vuotta, Postimuseon Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyn viestintä sekä Turun museokeskuksen U Can’t Touch This Turku Castle Summer Edition 2018 .

Turun Yliopistosäätiölle lahjoitus, Leo Takalon rahastolla tuetaan tähtitieteen tutkimusta

Leo Takalo.

Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen laitoksen yliopistotutkijan, tähtitieteen dosentti Leo Takalon omaiset ovat lahjoittaneet edesmenneen tutkijan toiveita kunnioittaen tämän jäämistön Turun Yliopistosäätiölle. Noin 100 000 euroa käsittävällä lahjoituksella tuetaan Turun yliopistossa tehtävää tähtitieteen tutkimusta.

Kevät etenee varovaista tahtia

Eteläisessä Suomessa ensimmäiset peipot ovat jo äänessä.

Kevät etenee varovaista tahtia, selviää Luonto-Liiton Kevätseurannasta. Lintumuutto on käynnistynyt viileässä maaliskuun säässä verkkaisesti. Laulujoutsenhavaintoja on kertynyt kuitenkin jo runsaasti, kuten myös Kevätseuranta-viikonloppuna 16.–17. maaliskuuta.

Lasten musiikkijuhlat huipentuvat Pekkaan ja Suteen

Turun konservatorion ja Turun filharmonisen orkesterin järjestämät Lasten musiikkijuhlat jatkuvat vielä tulevan viikonlopun. Lauantaina 23. maaliskuuta kello 15 Turun Linnassa on luvassa Prinsessan uni eli kuinka lohikäärme kukistettiin . Tässä konservatorion ja Turun vanha musiikki ry:n yhteistyössä klassikkosatu Prinsessa Ruususesta palaa juurilleen. Herttuan musikantit ja nuoret soittajat seikkailevat vanhojen sävelaarteiden parissa huikean sirkusesityksen kuvittamana.

Urheilu

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Seppo Paju kolmonen frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Yhdysvalloissa

Seppo Paju.

Vuoden miespelaajaksi Euroopassa valittu lietolainen Seppo Paju sijoittui kolmanneksi frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Teksasissa Yhdysvalloissa. Pajun sijoitus sivuaa parasta suomalaistulosta Disc Golf Pro Tourilla.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?