Hiihtoloma täyttää 80 vuotta

Hirvensalon laskettelurinne on aina vetänyt hiihtolomalaisia puoleensa. Kuva on vuodelta 1970. Hirvensalon laskettelurinne on aina vetänyt hiihtolomalaisia puoleensa. Kuva on vuodelta 1970.

Suomalaislapset pääsivät ensimmäistä kertaa hiihtolomalle 80 vuotta sitten. Ajatuksen kevättalveen sijoittuvasta lomaviikosta keksi voimistelunopettaja Santeri Hirvonen vuonna 1926. Hänen mukaan lapset saisivat keväthangilla hiihtäessään raitista ilmaa ja kestävyyttä pakertaa lukuvuoden loppuun.

Suomen Ladun perustaja ja pesäpallon isä Lauri "Tahko" Pihkala otti hiihtoloman asiakseen 1930-luvun alussa ja vei sen kouluhallituksen käsittelyyn. Vuonna 1933 viikon mittainen hiihtoloma tuli ensimmäistä kertaa pakollisena kaikkiin Suomen kouluihin.

Koulujen ja suojeluskuntien liikuntahistoriaa tutkineen dosentti Erkki Vasaran mukaan hiihtoloma on yksi merkittävimmistä liikuntapoliittisista toimista maailmansotien välisenä aikana.

Ensimmäistä hiihtolomaa viettäneet lapset ovat tänä päivänä vähintään 87-vuotiaita.

Laskettelurinteet Suomessa ja maailmalla pullistelevat väkeä, mutta myös murtomaahiihto ja lumikenkäily innostavat perheitä.

– Lumikenkäily on uusi, nouseva laji, joka on hyvä vaihtoehto hiihdolle. Lumikengillä pääsee paikkoihin, joihin suksilla ei välttämättä pääse, ja harrastaminen onnistuu myös vähälumisempana talvena, kertoo lastentoiminnan projektikoordinaattori Tiia Eskelinen Suomen Ladusta.

Mitä Turussa voi tehdä hiihtolomalla?

Kaupungin liikuntapalvelukeskuksen suksivuokraamo on hiihtolomalla avoinna joka päivä kello 11–15 sekä tiistai-iltana kello 17–20. Suksivuokraamo on Impivaaran jalkapallohallin takana.

Luistimia voi vuokrata sekä Kupittaan että Parkin tekojääradoilta. Luistelemaan pääsee myös jäähalleissa. Impivaaran jäähallissa on yleisöluisteluja maanantaisin kello 14–14.50 ja 17–17.50, keskiviikkoisin kello 13.45–14.35 ja lauantaisin kello 10.30–11.20.

Varissuon jäähallin yleisöluisteluja on hiihtolomalla pidennetty maanantaista perjantaihin niin, että luistelemaan pääsee kello 12–14.35. Luistelemaan pääsee torstaina myös kello 18–18.50 ja sunnuntaina kello 10–10.50.

Impivaaran jalkapallohallin yleisövuorot ovat maksuttomia. Koko kenttä on käytössä maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 14–16.

Liikuntapalvelukeskus järjestää soveltavaa alppihiihtoa yhteistyössä Hirvensalon hiihtokeskuksen ja Partiovarusteen hiihtokoulun kanssa. Pulkkamäkiä on Hirvensalossa, Impivaaran hiihtomaassa, Kohmossa, Laukkavuoressa, Lausteella, Luolavuoressa, Nunnavuoressa, Pansiossa, Pernossa, Runosmäessä ja Varissuolla.Sunnuntaisin Lasten liikunnan ihmemaa

Lasten liikunnan ihmemaa järjestetään sunnuntaisin kello 16.30–19 yhdeksässä liikuntapaikassa.

Turun linnassa järjestetään opastuksia ja työpajoja. Pikkuritarikierroksia on tarjolla tiistaista sunnuntaille kello 11 ja 14, keskiaikakierroksia tiistaista sunnuntaille kello 12.15 ja 16.30. Työpaja avoinna tiistaista lauantaille kello 12–16. Aiheena ovat kummitukset, hämähäkit, rotat ja lepakot.

Kuralan Kylämäen talvilomatapahtuma järjestetään 20.–21. helmikuuta kello 11–16. Ohjelmassa on arjen askareita 1950-luvun malliin Iso-Kohmon talossa, reipasta ulkoliikuntaa, hiihtoa ja mäenlaskua, lumikenkäkävelyä, leikki- ja liikuntaratoja, rekiajelua ja makkaranpaistoa kodassa.

Kylämäen hiihtolomatyöpajat järjestetään 18.–22. helmikuuta kello 12–16. 1950-luvun innoittamat hiihtolomatyöpajat on tarkoitettu kouluikäisille ja ne pidetään kokeiluverstaalla. Maanantaina on tarjolla talvimaisemaa akvarellitekniikalla, tiistaina lumitaidetta ja valokuvausta, keskiviikkona käsintehtyjä paperiveistoksia, torstaina keramiikkapaja ja perjantaina tehdään huovuttamalla lämmin myssy tai leikkisä marionetti.

Pelimiehen valinta: Heppahullun karmea maailma

Aria ei naurata, eikä naurata pelaajaakaan.

Orpotyttö, hevonen ja pieni maailma pelastettavana – oma tarina kerrottavana. Ensiaskeleitaan avoimen pelien maailmassa ottava lapsi (tai muuten vain heppahullu) tuskin voisi toivoa parempaa, etenkään kun käsissä oleva peli Windstorm – Ari’s Arrival (PS4, Nintendo Switch) jatkaa varsin mukavat arviot saanutta Windstorm-pelisarjaa.

Radisson Blu Marina Palace Hotel sai juhlatilalleen Paistinkääntäjien kilven

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi.

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi. Kilven paljasti keskiviikkona Suomen Paistinkääntäjien valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala Radisson Blu Marina Palacen Kristallisalissa.

Keskittyminen kiihtyy entisestään

Turun seutu on yksi Suomen kolmesta merkittävästä kasvukeskuksesta.

Miltä Suomi näyttää vuonna 2040.? Mikäli ennusteisiin on uskominen, väestö keskittyy entistä enemmän ja kiihtyvällä vauhdilla etelän kasvukeskuksiin eli suurten kaupunkien työssäkäyntialueille. Muu maa autioituu.

Vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi nimettiin turkulainen Päivi Mattila

Turun hätäkeskuksessa vuoromestarina toimiva Päivi Mattila on valittu vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi. Mattila johtaa hätäkeskuksen salitoimintaa vankalla ammattitaidolla ja rautaisilla hermoilla.

Uutuusteos Time of My Life johdattaa kuuman tanssin pyörteisiin 1980-luvun tanssilattialle

Aurinkobaletin syyskauden ohjelmisto on julkaistu. Syksyn ensi-iltateoksena on 1980-luvun kuumalle tanssilattialle tempaiseva, Sanna Silvennoisen ohjaama, Time of My Life . Ohjelmistossa jatkavat lastenteos Todellinen prinssi ja tanssisatu Snödrottningen – Lumikuningatar .

Espanjan suurlähettiläs vierailulla Turussa

Luis Tejada Chacón ja Jussi Hakala.

Espanjan suurlähettiläs Luis Tejada Chacón on keskiviikkona ollut vierailulla Turussa. Suurlähettilään vierailua isännöi muun muassa Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja, Espanjan kunniakonsuli Jussi Hakala .

Noin sataneliöinen ulkorakennus tulessa Tarvasjoella

Noin sataneliöinen ulkorakennus palaa Tarvasjoen keskustassa Hämeen Härkätiellä.

Tupakkatuotteiden jäljitettävyysvaatimukset tulevat voimaan porrastetusti

Tupakkalain jäljitettävyysjärjestelmää koskeva sääntely tulee voimaan porrastetusti 20. toukokuuta alkaen. Ensimmäisessä vaiheessa sääntely koskee savukkeita ja kääretupakkaa ja toisessa vaiheessa (20.5.2024 alkaen) kaikkia muitakin tupakkatuotteita.

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadulla keskiviikkona illalla

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadun ja Vanhan Littoistentien risteysalueella 22. toukokuuta kello 18–2.

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!