Nostalginen Turku: Kangaskaupan aatelia

Teemaistiaiset kangaskaupassa. Oikealla varatoimitusjohtaja Leo Kjisik  ja keskellä Ison-Britannian lähetystösiheeri J. B. Midgley. Vasemmalla rouva Raili Kaikkonen. Kuva on otettu 20. lokakuuta 1973. Teemaistiaiset kangaskaupassa. Oikealla varatoimitusjohtaja Leo Kjisik ja keskellä Ison-Britannian lähetystösiheeri J. B. Midgley. Vasemmalla rouva Raili Kaikkonen. Kuva on otettu 20. lokakuuta 1973.

Kangasliike Kjisikin tarinan juuret ulottuvat 1890-luvun Aurajoen vanhaan kalarantaan. Josef Kjisik osteli kankaiden jäännöspaloja Turun Verkatehtaalta ja myi niitä kalarannassa elättääkseen äitinsä ja pikkusiskonsa. Ja kun kauppa kävi, alkoi Kjisikin päässä muhia unelma oikeasta kangaskaupasta.

Turkulaisen kaupankäynnin ydin siirtyi vuosisadan vaihteessa yhä enemmän Kauppatorin suuntaan ja Kjisik paineli perässä. Hän vuokrasi vuonna 1903 oman kangaskaupan osoitteesta Kauppiaskatu 3. Pari vuotta myöhemmin hän muutti liikkeensä silloiselle Venäjänkirkkokadulle, eli Yliopistonkadulle. Tuolloin Josefilla oli apuna myös hänen vaimonsa ja kolme myyjätärtä. Kankaiden lisäksi kaupan oli myös valmisvaatteita.

1910-luvulle saavuttaessa Kjisikin fokus siirtyi lähes pelkästään kasvaviin kangasvalikoimiin. 1910-luvun Turku oli varsin levoton, mutta silti uudessa Eerikinkadun putiikissa käytiin kauppaa melko normaalisti. Kjisikillä oli runsaasti kankaita ulkomaita myöden. Iloinen 1920-luku rauhoitti Turun kadut ja Kjiskin uusi liike kukoisti uusine osastoineen ja kerroksineen. Turussa elettiin rakentamisen buumia ja se tiesi myös kangaskauppiaalle kulta-aikoja.

1930-luku oli funktionalismin aikaa ja myös muodissa suosittiin niukkoja ja selkeitä linjoja. Vuosikymmenen alun lamavuodet heijastuivat myös kaupankäyntiin, mutta Kjisik selvisi niistäkin koettelemuksista kunnialla.

Sotavuodet pysäyttivät tuonnin kuin seinään. Kjisikin myymälässäkin oli usein tarjolla vain paperikankaita, joita valmistettiin selluloosasta. Välillä henkilökunnan oli rynnättävä Kinopalatsiin suojaan pommituksilta. 1950-luvun puolella arki alkoi olla taas normaalia ja myös kankaita tuotettiin taas eri puolilta maailmaa.

Kjisik laajeni ja toiminta ulottui ympäri Suomen. Liikkeen johdossa tapahtui sukupolven vaihdos vuonna 1956. Josefin taival päättyi ja vetovastuun otti hänen Fredrik-poikansa. 1960-luku toi uudet tuulahdukset, kun asiakkaita 42 vuotta palvellut vanha puutalo purettiin vuonna 1963. Kjisik Oy muutti uusiin moderneihin tiloihin, mutta osoite pysyi samana. Samalla Kjisik vastasi valmisvaateteollisuuden heittämään haasteeseen yksilöllisillä kankailla.

Kaupanteko myös muuttui pakkakaupasta metrikaupaksi. Jokainen turkulainen osaa yhdistää tänäkin päivänä laatukankaat ja Kjisikin. 110-vuotias yhtiö voi mainiosti ja yli 26 eri maasta tulevat valikoimat ovat edelleen uskomattoman kattavat.

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Katutanssit sulkee Itäisen Rantakadun tiistaisin

Katutanssit -tapahtuma sulkee Itäisen Rantakadun yleiseltä liikenteeltä, välillä Auransilta–Rettiginrinne, tiistaisin kello 18–20. Ensimmäiset tanssit järjestetään tänään 25. kesäkuuta ja viimeiset 27. elokuuta.

Urheilu

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.