Nostalginen Turku: Pekka Loukiala oli elvistelyn mestari

Rokkikuningas Pekka Loukiala oli 1960-luvun alkupuolella kuuma nimi koko maassa. Musiikki elätti huippuvuosien jälkeenkin. Kuvassa Loukiala tanssittaa kansaa Pyrkivän talolla huhtikuussa 1977. Rokkikuningas Pekka Loukiala oli 1960-luvun alkupuolella kuuma nimi koko maassa. Musiikki elätti huippuvuosien jälkeenkin. Kuvassa Loukiala tanssittaa kansaa Pyrkivän talolla huhtikuussa 1977.

Laulaja Pekka Loukiala ponnahti pinnalle Turun Ponnahdus pinnalle -kisoissa vuonna 1959. Pieksämäeltä veljensä Jukan kanssa Turkuun muuttanut nuorukainen vetäisi kisassa What you’ve done to me -biisin ja nappasi kakkostilan Tamara Lundin vanavedessä.

Seuraavana vuonna Loukiala säväytti Ruotsissa Turun ja sen ystävyyskaupungin Göteborgin kulttuurikisassa, vaikka ei voittanut sitäkään kisaa. Ruotsalaiset näkivät turkulaisessa taiturissa jopa itseään Elvistä. Siitä saikin alkunsa maine Suomen Elviksenä.

Loukiala siirtyi sen jälkeen tarunhohtoisen turkulaismanagerin, Helge Siimeksen, siipien suojiin. Siimes oli tullut tunnetuksi jo 50-luvun puolella Miss Universum Armi Kuuselan Suomi-kiertueen järjestämisestä. Loukiala liittyi Siimeksen rock-show-ryhmään, joka starttasi vuoden 1960 vappuna Turusta. Mukana olivat Loukialan veljekset, Rapi Tuominen, Tommy Mansfield, muita vaihtuvia esiintyjiä sekä liuta tanssijoita. Ryhmä sahasi koko seuraavan kesän ympäri Turun seutua.

Syksyksi Siimes ideoi Alhambra rock-shown, jota esitettiin Humalistonkadun Kaleva-elokuvateatterissa. Rock-showt olivat sen sortin menestyksiä, että Loukialan veljekset lähtivät tammikuussa Helsinkiin Rockin SM-kisoihin. Pekka Loukiala vakuutti ja vei koko kisan helsinkiläisen Timo Jämsenin sekä pettyneen helsinkiläisyleisön edessä. Keväällä 1961 vauhti kiihtyi ja Loukiala julkaisi ensimmäisen singlensä. Lätyn toiselta puolelta löytyi Repe Helismaan käännöskappale Kannat kattoon ja toiselta puolelta Little Richardin Tutti Frutti.

Siimes organisoi vuonna 1961 vielä uuden kesäkiertueen, joka lähti liikkeelle taas Turusta. Pekka Loukiala julkaisi samoihin aikoihin toisen singlensä, mutta rock´n´roll -kausi läheni samalla vääjäämättä loppuaan. Vuonna 1962 Loukiala esiintyi vielä veljensä ja sekä muun rokkarikatraan kanssa Armand Lohikosken ohjaamassa elokuvassa Taape tähtenä. Elokuva kertoi Tabe Slioorin seurapiirielämästä.

1960-luvun lopulla Loukiala opiskeli Forssassa ja musiikki jäi taka-alalle. Paluu tapahtui, kun Elvis Presley menehtyi elokuussa 1977. Hän levytti täyden tusinan mestarin kappaleita. Seuraavana vuonna Loukiala teki King Creole -levyn, joka osui keskellä uutta 1950-luvun buumia.

Vielä vuonna 2000 hän julkaisi Love Me Tender -albumin, joka koostui hänen vanhemmasta tuotannostaan. Suomen epävirallinen Elvis menehtyi Helsingissä 23. maaliskuuta 2010 vain muutamaa päivää ennen 64-vuotisjuhliaan.

Ensimmäiset ojaisännöitsijät valmistuneet

Ojitusten, vesistöjen ja pienvesien kunnostusprojektit ovat olleet pitkälti vetäjiä vailla. Tähän tarpeeseen järjestettiin maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella ensimmäinen ojaisännöintikoulutus laaja-alaisena yhteistyönä, jossa olivat mukana Varsinais-Suomen ELY-keskus, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Koulutuskeskus SEDU ja Hämeen ammattikorkeakoulu, HAMK. 25 osallistujalle suunniteltu kurssi täyttyi hetkessä.

Suomalaiset matkustavat maailman jokaiseen kolkkaan

Suomalaiset matkustavat kaikkialle maailmaan. Viime vuonna matkustusilmoituksen ulkoministeriölle teki reilut 241 000 suomalaista. Matkustusilmoitusjärjestelmän kautta lähetettiin ilmoituksen tehneille tietoja ja toimintaohjeita 92 kriisitilanteessa, joista valtaosa liittyi luonnonmullistuksiin.

Talo tulessa Kaarinassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan rakennuspalon sammutustyöt käynnissä Urpomäentiellä Kaarinassa.

Missä aura-auto viipyy?

Vilkkaan liikenteen päätiet aurataan ensin, joten vähäliikenteiselle tielle voi aura-auton saapumiseen kulua pidempään.

Lumentulo on havaittavissa myös Väylän ja ELY-keskusten yhteisessä asiakaspalvelussa. Toisinaan aura-autoa ei kuulu, mutta mitä tehdä, kun se ajaa kapealla tiellä vastaan? Muita suosittuja aiheita ovat olleet aurauskaluston taso ja yksityisteitä koskeva ilmoitusvelvollisuus.

Roope Paatos vuoden urheilija Raisiossa

Roope Paatos.

Raision kaupungin vapaa-aikalautakunta valitsee vuosittain vuoden urheilijan, valmentajan ja joukkueen. Vuoden 2018 urheilijaksi valittiin uimari Roope Paatos , valmentajaksi Kalle Parkkari ja joukkueeksi Raision Kuulan Seuracupin Giga-sarjan voittajajoukkue.

Sitra: Datajättien törttöily voi romuttaa toiveita paremmasta digitulevaisuudesta

Kansainvälisen kyselytutkimuksen perusteella ihmisten luottamuspula on pullonkaula digitaalisen liiketoiminnan kasvulle. Myös tekoälyn mahdollistama kehitys on vaarassa, jos dataa ei saada.

Yrityssaneerausten määrä väheni 4,5 prosenttia

Vireille pannut yrityssaneeraukset tammi–joulukuussa 2009–2018.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan viime vuonna pantiin vireille 408 yrityssaneerausta, mikä on 19 yrityssaneerausta (4,5 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä yrityssaneeraukseen haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 3 483, mikä on 1 393 henkilöä (28,6 prosenttia) vähemmän kuin edellisvuonna.

Lähes joka kolmas suomalainen sairastuu aivoverenkiertohäiriöön

Maailmanlaajuisesti joka neljäs ihminen (24,9 %) saa elinaikanaan aivoverenkiertohäiriön, mutta Suomessa lähes joka kolmas (29,3 %). Omien elintapojen korjaaminen on paras keino välttää vakava sairaus, josta parhaiden hoitojenkin jälkeen jää usein lieviä tai vaikeitakin pysyviä oireita tai haittoja.

Vikingloton potti kohoaa 8,6 miljoonaan euroon

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 3/2019 yhtään täysosumaa. Ensi viikon arvonnassa on jaossa 8,6 miljoonan euron potti.

Kaupunki
Urheilu

Turku Terror haluaa hyödyntää palloiluhallin korkeuden

Turku Terrorin Miitrei Yli-Puntari (musta paita) ja Otson Antti Elonheimo ovat tottuneet taistelemaan ultimaten Suomen mestaruudesta. Otso ja Terror ratkaisivat Suomen mestaruuden muun muassa keväällä 2016.

Suomen ultimaten parhaimmisto kokoontuu tulevana viikonloppuna Kupittaan palloiluhalliin 19.–20. tammikuuta kauden talvisarjan toiseen SM-turnaukseen. A-lohkon, eli ylimmän tason, kauden ensimmäisen turnauksen joulukuun puolivälissä voitti espoolainen Otso, mutta toiseksi sijoittunut Turun Terror lähtee revanssimielellä viikonloppuun.

Roope Paatos vuoden urheilija Raisiossa

Roope Paatos.

Raision kaupungin vapaa-aikalautakunta valitsee vuosittain vuoden urheilijan, valmentajan ja joukkueen. Vuoden 2018 urheilijaksi valittiin uimari Roope Paatos , valmentajaksi Kalle Parkkari ja joukkueeksi Raision Kuulan Seuracupin Giga-sarjan voittajajoukkue.

Jere Koponen VPS:n testiin

Jere Koponen.

Maalivahti Jere Koponen liittyi maanantaina VPS:n harjoituksiin, kertoo seuran nettisivusto. 26-vuotias maalivahti on joukkueen mukana ainakin tämän viikon. Testimaalivahdeista VPS:n liigajoukkueen kanssa harjoittelevat edelleen saksalainen Martin Kompalla sekä ranskalainen Vincent Dorel .

TS: Interin pelaajat eivät saa syytettä ottelumanipulaatiosta

Ottelumanipulaatiosta epäillyt Interin jalkapallomiehistön pelaajat eivät saa syytettä, kertoo Turun Sanomat . Kahden pelaajan otteita HJK–Inter-ottelussa tutkittiin lahjuksen ottamisena elinkeinotoiminnassa. Kihlakunnansyyttäjä Kai Selander ei nosta syytteitä. Syyllisyyden tueksi ei Selanderin mukaan ole todennäköisiä syitä.

Tomi Kallio San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa

Tomi Kallio.

Syksyllä HC TPS:n pelaajatarkkailijana aloittanut Tomi Kallio on nimitetty NHL-seura San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa. Kallion työtehtävään kuuluu tarkkailla Suomessa pelaavia pelaajia San Josen organisaation hyödyksi.

TPS mukana suomalaisen salibandyn kehittämisessä

Salibandyn valmennuspäällikkö Michael Fager uskoo, että Elite-ohjelma palvelee koko seuraa. – Kun valmentajien osaamista kehitetään, se vaikuttaa myös yksilöiden kehittymiseen, mikä on yksi iso tavoite meillä.

Tämän vuoden alussa käynnistyi Salibandyliiton ja Eerikkilän urheiluopiston Maajoukkuetie FBA:n Elite-ohjelma. Ensimmäisessä vaiheessa Elite-ohjelmaan valittiin neljä seuraa, joista yksi on TPS Salibandy. Muut seurat ovat Classic, EräViikingit ja Oilers.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?