Muistatko nämä Turun takavuosien tällipaikat?

Nykyiset nuoret löytävät toisensa helposti kaupungilla liikkuessaan, kiitos uuden tekniikan. Toista se oli entisaikoina, kun käytössä oli vain lankapuhelin. Silloin sovittiinkin treffejä eri puolille kaupunkia, jopa monta päivää ennen tapaamista ja yleensä se tapaamispaikka oli joku maamerkki.

Näistä tapaamispaikoista useat ovat jo historiaa. Kuka enää muistaa vaikkapa Mokonäkin kahvilaa, Le Chat -discoa tai Teräksen kulmaa? Muutama perinteinen tapaamispaikka on säilynyt konkarien muistissa, mutta nuoremmalle polvelle ne ovat täyttä hepreaa.

Turku on pullollaan upeaa paikallishistoriaa nimien suhteen ja monet paikat ovat jääneet elämään omaa elämäänsä, vaikka rakennukset olisivatkin saaneet uuden omistajan tai yrittäjän tiloihinsa. Vaatetusliike Kestilän konttori sijaitsi aikanaan Yliopistonkadun ja Humalistonkadun kulmassa. Paikka on sittemmin ihan virallisestikin ristitty Kestilänkulmaksi.

Käsityöläiskadun ja Puutarhakadun kulmasta löytyy vielä tänä päivänäkin niin sanottu Leninin talo. Nuoremmalle polvelle koko Lenin-setä saattaa olla vähän vieras hahmo, saati tieto siitä, että mies yöpyi kyseisessä talossa pakomatkallaan. Teräksen kulma löytyy Kauppatorin varrelta Aurakadun ja Yliopistonkadun kulmauksessa. Paikalla sijaitsi aikanaan Teräksen puinen talo, joka purettiin vuonna 1968. Rakennuksessa toimi pitkään Turun Rautakauppa Oy, jonka Vaasan Teräs Oy myöhemmin osti. Sittemmin tontin valloitti arkkitehti Aarne Ehojoen suunnittelema Kiinteistö Oy Teräksenkulma.

Mokonäkki-niminen kahvilaketju kuului Turun keskustaan siinä Aschanin kahvilatkin. Mokonäkkejä oli ainakin Valopihassa, Eerikinkadulla lähes Brahenkadun kulmassa sekä Kauppiaskadulla. Hassu nimi tulee muuten sillipäällysteisestä leivästä, jota Mokonäkki myi. Nuoriso teki tällejä Mokonäkkeihin, mutta asian miinuspuoli oli se, että silloin jotain oli myös ostettava.

Turun suosituin mehudisco oli 1970-luvulla Le Chat, joka sijaitsi Leninin taloa vastapäätä. Siellä alaikäiset ottivat lähempää kontaktia toisiinsa tanssilavalla Mudin ja Rubettesin tahtiin. Varttuneempi väki suunnisti samoin aikein Puutorin laidalle Sibeliuksenkadulle legendaariseen Elliin ja Gunnariin. EG:n ehdottomia valtteja olivat keskeinen sijainti, punaiset lyhdyt, Marilyn Monroen kuvat sekä keskimääräistä vapaamielisempi asiakaskunta.

Suomeen kaksi 582 528 euron voittoa Eurojackpotista

Eurojackpotin päävoitto meni perjantain arvonnassa Ruotsiin ensimmäistä kertaa pelin historiassa. Kierroksella 29/2018 löytyi yksi 5+2 -täysosuma, jolla 22,7 miljoonan euron voitto matkaa naapurimaahan. Suomeen saatiin kaksi 582 528 euron voittoa 5+1 -tuloksilla. Suomen voitot menivät jyväskyläläiselle mobiilipelaajalle sekä Espooseen Laajalahden Alepan viiden osuuden porukalle. Ensi viikolla Eurojackpotin potissa on noin kymmenen miljoonaa euroa.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle avattu panimoravintola

Rami Aarikka ja Aki Wahlman.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on tehnyt uuden aluevaltauksen juomien valmistamisen rinnalle. Panimoravintola Kukko avattiin tehtaan kupeeseen rakennetulle terassille perjantaina 13. heinäkuuta. Ideasta avajaisiin kului vain kuusi viikkoa.

Laulutaksi herättää huomiota maailmalla

Fortum Singalong Shuttlesta ovat kirjoittaneet jo muun muassa The New York Times ja Mashable. Kyseessä on maailman ensimmäinen kyyti, joka maksetaan laulamalla. Sähköautoilla ajettava palvelu nautti suurta suosiota Ruisrockissa.

Ruisrockissa oli tarjolla erilainen tapa matkustaa Turun keskustasta festivaalialueelle. Laulamalla maksettavan Fortum Singalong Shuttlen sähköautot kyyditsivät kävijöitä Aurajokirannasta tapahtuma-alueelle festivaaliviikonlopun ajan.

Sähköt palautuneet myös Satavaan

Turku Energian mukaan sähkönjakeluhäiriö uusiutui Satavan alueella kello 13.38. Sähköt palautettiin kello 14.46.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.