Ismo Laaksolle täyteen 40 vuotta taiteen parissa

Turkulainen muusikko-säveltäjä Ismo Laakso juhlistaa Gongissa kiirastorstaina 24. maaliskuuta kello 20 taiteilijauraansa, jonka alkamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 40 vuotta.

Vuonna 1959 syntynyt Ismo Laakso soitti teini-iässä Raisiossa hajalle kaksi pianoa ja kotiharjoittelunsa jälkeen hän on tehnyt julkisesti muusikon uraa monenlaisissa - ja ajoittain erittäin kokeellisissakin -merkeissä.

Laakson erilaisia bändiprojekteja, levytyksiä sekä teatteriproduktioita lasketaan kaikkia erikseen kymmenissä ja julkisia esiintymisiä tuhansissa. Pitkäaikaisimpana ja eniten levyttäneenä yksittäisenä projektina on kokeellinen musiikkiryhmä AD, joka teki 1980-luvulla jälkipunkin ja jazzin höyrystämänä kolme albumia ja palasi toiseen elämäänsä 2000-luvulla tehdäkseen kaksi levyllistä äärimmäistä konemusiikkia.

Laakso on aina ollut omien projektiensa jääräpäinen johtaja, mutta mukaan on onneksi uskaltautunut myös tärkeitä työpareja. Ismo on työskennellyt yhdessä Wigwam-urkuri Jukka Gustavsonin kanssa, hänen aisaparinaan on kuultu niin U-liikkeen runoilija Markku Intoa kuin SIG-laulaja Matti Inkistäkin. Yksi yllättävimmistä teatterikumppaneista on ollut Hurriganes-legenda Remu Aaltonen.

Tuorein suurproduktio oli viime vuonna Åbo Svenska Teaternissa ensi-iltansa saanut Erzsébet Workshop. Musikaalissa eri taidemuodot kohtasivat tarinassa, jonka lähtökohtana oli unkarilaisen kreivitär Erzsébet Báthoryn verinen elämä.

Taitelijajuhlassa kiirastorstaina Gongissa kuullaan ja koetaan kahden tunnin Voodoo-musiikkitranssi, jonka pääroolissa ovat Elli Maple & Ismo Laakso Voodoo Explosion. Illan aikana kuullaan juurimusiikin mustia helmiä Laakson tavalla sovitettuna.

Voodoo Explosion koostuu juurimusiikin vahvoista osaajista. Elli Maplen äänen mukana yleisö saa nautittavakseen erityisen musiikkielämyksen. Lavalle on tulossa myös vierailijoita, joista lopullisen varmistuksensa ovat antaneet sellisti Tuomas Airola, maailmanmusiikkiyhtye Bogolo sekä multipuhaltaja Jorma Tapio, joka on tunnettu muun muassa Edward Vesala Sound & Fury sekä Sielun Veljet -yhteistöistä.

Laakson yhteistyökumppani Jorma Tapio on jo 1980-luvun varhaisilta vuosilta sekä AD:n ensimmäisestä kokoonpanosta. Ei-musiikillisia vieraitakin on luvassa ja lavalla nähdään myös erilaisia sideshow-elementtejä kuten Erzsébet Workshopin köysispektaakkelia.

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Katutanssit sulkee Itäisen Rantakadun tiistaisin

Katutanssit -tapahtuma sulkee Itäisen Rantakadun yleiseltä liikenteeltä, välillä Auransilta–Rettiginrinne, tiistaisin kello 18–20. Ensimmäiset tanssit järjestetään tänään 25. kesäkuuta ja viimeiset 27. elokuuta.

Urheilu

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.