Koulu, joka on tarkoitettu kaikille

– Minulle hyvän koulun määrittely ei ole se, että luokista kuuluu vain pientä suhinaa. Yhteistyössä ääntä saa syntyäkin, sanoo Syvälahden koulun rehtori Jarmo Salo. – Minulle hyvän koulun määrittely ei ole se, että luokista kuuluu vain pientä suhinaa. Yhteistyössä ääntä saa syntyäkin, sanoo Syvälahden koulun rehtori Jarmo Salo. Kuva: Esa Töykkälä

Syvälahden koulun tilaratkaisut rohkaisevat oppilaita yhteistyöhön

Hirvensaloon nouseva Syvälahden koulu rakentuu aikataulussaan. Koulun on tarkoitus valmistua keväällä 2018. Oppilaat aloittavat lukuvuotensa saman vuoden syksyllä. Syvälahteen muuttaa koululaisia Haarlan, Wäinö Aaltosen ja Luostarivuoren kouluista. Näiden lisäksi koulussa samaan aikaan aloittavat myös uudet ekaluokkalaiset.

– Yleensä ekaluokkalaiset ovat erityisesti suojeltava ryhmä, mutta nyt sitä ovat myös ysit. Hehän ovat käyneet koulua kuusi vuotta täällä saarella, sitten Luostarivuoressa, ja käyvät lopulta peruskoulun viimeisen vuotensa täällä. He elävät kriittisessä saumakohdassa, joten heidän siirtymästään täytyy tehdä mahdollisimman mutkatonta, kertoo Syvälahden koulun rehtori Jarmo Salo.

Uuden koulun tilaratkaisut tulevat olemaan Turun mittakaavassa omaa laatuaan. Pitkiä käytäviä eikä pulpettejakaan tule olemaan koulussa lainkaan. Luokat on jaettu tiloihin, joita Salo kutsuu kortteleiksi. Niiden ytimessä on keskustila eli tori, josta käsin opettajat voivat yhdistää tai eriyttää korttelien osat tarpeen mukaan. Yhdessä korttelissa työskentelee noin sata lasta ja neljä opettajaa.

– Tilat ohjaavat oppilaita siihen mihin opetussuunnitelmakin, eli kimpassa täytyy oppia tekemään töitä. Tällä haetaan valmiuksia tulevaisuuteen. Ja kun opettajat tekevät yhteistyötä korttelin keskustilassa, sekin antaa vahvan esimerkin oppilaille, Salo sanoo.

– Totta kai jokainen saa myös mahdollisuuden tehdä töitä rauhassa. Äänekäs yhteistyö ei aina joka tilanteessa sovi kaikille, se on aivan selvä.

Valmistuttuaan Syvälahden koulusta tulee käytännössä monitoimitalo. Hirvensalon kirjasto muuttaa Syvälahden koulurakennuksen yhteyteen, ja samassa kiinteistössä toimivat myös varhaiskasvatuksen ja nuorisopalvelun tilat. Liikuntatilatkin tulevat todennäköisesti olemaan ahkerassa käytössä, kuten Turun kouluissa muutenkin.

– Monien koulujen käyttöprosentit ovat lopulta aika alhaiset. Saattaa olla, että jotkut tilat ovat käytössä vain neljä tuntia päivässä. Eihän se kovin järkevää ole, Salo toteaa.

Tuliterää tietotekniikkaakin uuteen kouluun tulee, mutta sen puimisesta rehtori ei ole järin kiinnostunut. Salo käyttää aikansa mieluummin opetussuunnitelmasta puhumiseen ja korostaa huolenpitoa muista.

– Minusta se on vähän vanhanaikainen näkökulma, että esitellään, kuinka valtavan hienossa kunnossa jokin tekniikkaosasto on. Totta kai tekniikan pitää toimia, mutta jos ihmiset eivät toimi, ei toimi mikään muukaan. Silloin ei ole mitään väliä, kuinka hienot vermeet koulussa on, Salo sanoo.

Esa Töykkälä

600 puutarhaa odottaa vierailijoita 7. heinäkuuta

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestetään jälleen Avoimet puutarhat -päivä, jolloin avautuu yli 600 ainutkertaista puutarhakohdetta ympäri Suomea. Puutarhat ovat avoinna 7. heinäkuuta kello 12–17. Kohteisiin voi tutustua etukäteen täällä .

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Urheilu

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.