Dioraamojen sinfoniaa Pohjolan ainoassa biologisessa museossa

Metsän kuningas on pelästyttänyt useammankin pienen museovieraan. Metsän kuningas on pelästyttänyt useammankin pienen museovieraan. Kuva: Heikki Möttönen

Turun biologisen museon tarina sai alkunsa vuonna 1902, kun turkulainen konsuli Alfred JacobssonHélène-vaimoineen päättivät lahjoittaa merkittävän rahasumman Turun kaupungille museon perustamista varten. Pariskunta oli vieraillut hopeahääpäivämatkallaan Tukholmassa, jossa yhdeksi vierailukohteeksi valikoitui paikallinen biologinen museo.

He innostuivat Tukholman museosta niin paljon, että halusivat samanlaiseen kotikaupunkiinsa Turkuun. Oli alun perinkin selvää, että Turun museo tulisi koostumaan Tukholman tavoin dioraamoista, joissa täytetyt eläimet sijoitetaan niiden oikeaa elinympäristöä kuvaavaan rakennettuun ympäristöön.

Turku sai museoprojektiinsa kovan kaverin, sillä ruotsalainen eläintentäyttäjä ja amatööriluonnontieteilijä Gustaf Kolthoff otti dioraamojen suunnittelun haltuunsa. Työnjako meni jotensakin niin, että Gustaf täytti eläimet ja rakensi maaston ja hänen Kjell-poikansa taiteili taustamaalaukset. Kun arkkitehti Alexander Nyströmin piirtämä rakennus avasi ovensa 15.7.1907, törrötti komea rakennus vielä ylhäisessä yksinäisyydessään Neitsytpolulla.

110-vuotisjuhlavuottaan viettävä museo on säilyttänyt alkuperäisen ilmeensä hämmästyttävän hyvin. Museo perustuu edelleen kolmeentoista eri dioraamaan ja jäljellä on myös alkuperäistä Kolthoffin kädenjälkeä. Museo ei ole lähtenyt mukaan nykyajan teknisiin hömpötyksiin, vaan se luottaa omaan alkuperäiseen ideolgiaansa. Museolla on toki oma sympaattinen pieni kauppansa sekä nyt pysyvänä eksoottista perhosloistoa maailmalta. Museossa on vuoden loppuun asti myös juhlavuoden näyttely, jossa selviää paikan historia hyvin seikkaperäisesti.

Timo Jussila palvelee sunnuntaina asiakkaita tottunein ottein. Sisään pujahtaa vähän väliä lapsiperheitä.

– Paikasta on pidetty hyvää huolta historiaa kuitenkin kunnioittaen. Elämme kuitenkin tätä päivää vaihtuvin näyttelyin ja teemme yhteistyötä koulujen kanssa. Täällä näkee uudelleen löytämisen iloa, kun kokeneemmat kävijät tuovat tänne lapsiaan ja lapsenlapsiaan. Täällä 3-vuotias lapsi voi saada elämänsä ensimmäisen vaikuttavan museokokemuksen, Jussila muistuttaa.

Mutta palataan vielä niihin dioraamoihin. Turkulainen tunnistaa nopeasti tutuimmiksi varsinaissuomalaisen viljelysmaiseman, Ruissalon lehtomaiseman, Portsan puutalokorttelin pihan sekä molemmat saaristomaisemat. Aiemmin mainittu Tukholman biologinen museo on jo valitettavasti sulkenut ovensa, mutta Turussa sellaista ei edes harkita. Turun dioraamojen ensimmäiset suurimmat peruskorjaustyöt ajoittuvat 1970-luvun lopulle ja ne jatkuivat pitkälle 1980-luvun puolelle. Peruskorjaustöissä kunnioitettiin on kunnioitettu Kolthoffien alkuperäistä työtä.

– Dioraama edustaa esitystapana vanhaa kiehtovaa maailmaa ja on nykyään harvinainen tapa esittää luontoa. Aika on tehnyt tehtävänsä vuosikymmenten varrella ja paljon on jouduttu tietysti uusimaan, mutta Kolthoffin talvimaisemaan täyttämä maakotkapari on edelleen alkuperäistä tuotantoa, Jussila vinkkaa.

Heikki Möttönen

Amatööriluonnontieteilijä Gustaf Kolthoff oli biologisen museon alkuvoima. Amatööriluonnontieteilijä Gustaf Kolthoff oli biologisen museon alkuvoima.
Hirvipariskunta lekottelee syysmetsässä vuosikymmenestä toiseen. Hirvipariskunta lekottelee syysmetsässä vuosikymmenestä toiseen.
Kotka vartioi Timo Jussilan työpistettä. Kotka vartioi Timo Jussilan työpistettä.
Lintujen leikkiä 1900-luvun alun Portsassa. Lintujen leikkiä 1900-luvun alun Portsassa.

Kunta-alan osapuolet selvittämään työn murrosta

KT Kuntatyönantajat sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU ja Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö KoHo ovat päättäneet ryhtyä valmistelemaan työn murroksen käsittelyä ja pitkäjänteistä seurantaa kunta-alalla. Työskentelyn tarkoitus on rakentaa työn murroksesta yhteinen kuva ja vahvempi tietopohja, jota hyödynnetään kehitettäessä kunta-alaa ja sen työmarkkinoita. Jatkossa sama tavoite koskee myös tulevia maakuntatyöpaikkoja, mikäli niitä koskevat lakiuudistukset hyväksytään.

Pykäläbaarissa tarjoillaan tietoa julkisista hankinnoista

Valtakunnallisessa Maaseudun toimijoiden hankintaosaaminen vahvaksi (MAHVA) -hankkeessa kehitetään pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisiin hankintoihin. Hankkeessa edistetään vuonna 2017 voimaan tulleen uuden hankintalain tavoitteita erityisesti maaseudulla.

Toimi näin, jos koirasi saa lämpöhalvauksen

Koiraa ei ikinä kannata jättää yksin pysäköityyn autoon kuumana päivänä. Ikkunoiden avaaminen ei auta viilentämään autoa, vaan lämpötila voi silti nousta vaarallisen korkeaksi. Koiralle pitää muistaa myös tarjota vettä muutaman tunnin välein.

Pakina: Oodi portsalaisille

Tulipa kerran tuumailtua, josko sitä muuttaisi portsalaiseen puutaloon. Minä, mies ja koira kävimme asuntonäytössä ja ihailimme naapuruston yhteisvoimin istuttamia orvokkipenkkejä. Porttiin oli teipattu kutsu pihatalkoisiin ja siinä mainittiin jotakin yhteisestä kasvimaasta. Yököttävän idyllistä ja kaikin tavoin häkellyttävää. Minä suomalainen, omiin oloihini vetäytyvä pulliainenko kasvattaisin tomaatteja naapureiden kanssa? Enpä usko.

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille eurooppalainen laatutunnustus

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille on myönnetty laatutunnustus The European Foundation for Quality Management (EFQM) -standardin mukaisessa arvioinnissa, jonka toteutti Laatukeskus. Arviointi sisälsi prosessien ja resurssien hallinnan sekä johtamisen näkökulmien lisäksi aikaansaatujen tulosten tarkastelun. Turku sai viime vuonna vastaavan tunnustuksen kaupungin kehittämismallistaan.

Raision kaupunki sulkee ovensa heinäkuuksi

Raision kaupungin työntekijöiden kesälomat on keskitetty mahdollisuuksien mukaan muutoinkin hiljaiseen heinäkuuhun. Kaupungin hallinto ja osa muista palveluista sulkee ovensa kokonaan 2.7.-29.7. Kaupungin puhelinvaihde (02 434 3111) palvelee kesälläkin maanantaista perjantaihin kello 8–16. Kaupungintalolla on myös päivystys, joka jakaa postit ja lähetykset. Maksuliikenne toimi normaalisti pankkien välityksellä.

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia Kakskerran liikenteessä huomenna

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyissä Kakskerrassa huomenna tiistaina. Poikkeavia liikennejärjestelyjä on Brinkhallin uimarannalla, pysäköintipaikalla, uimarannalle johtavalla tiellä sekä Brinkhallin puistotiellä kello 17 alkaen. Reittejä ei suljeta yleiseltä liikenteeltä. Paikalla on liikenteenohjaajat.

Kaupunki
Urheilu

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Sandberg Kristikasta Uraan

Kristikan koripallomiehistön johtaviin pelaajiin viime vuodet kuuluneen Mikael ”Ässä” Sandbergin ura jatkuu Korisliigassa, kun nousijajoukkue Ura Basket kiinnitti Sandbergin. 27-vuotias ja 210-senttinen Sandberg valittiin päättyneellä kaudella ykkösdivisioona A:n vuoden pelaajaksi. Sandberg teki peliä kohti 20 pistettä, napsi 10,7 levypalloa ja antoi 3,7 syöttöä. Ura etsii vielä paria pelaajaa ensi kauden joukkueeseensa.

Otteluanalyysi: VPS vei jälleen pisteet Kupittaalta

Vakavia olivat Inter-pelaajien ilmeet VPS-tappion jälkeen.

VPS on viime vuosina ollut vaikea vastustaja Interille, eikä lauantai tehnyt poikkeusta tähän sääntöön. Inter on viimeksi voittanut VPS:n Veikkausliigassa Kupittaalla kesällä 2014. Lauantaina pisteet lähtivät Vaasaan numeroin 3-1.

Otteluanalyysi: Ahde mursi TPS:n kotikirouksen

Seitsemän kotiottelua tarvittiin ennen kuin TPS sai maalin aikaan. Palloseuran kotiotteluiden nollaputken rikkoi Elias Ahde , mutta muutoin TPS:n ja FC Lahden kohtaaminen noudatteli tuttua kaavaa. Palloseuralle oli enemmänkin tarjolla, mutta lukuisat tolpat ja maalivahti Jonathan Viscosin käsittämätön sohlaus olivat syynä sille, ettei TPS kolmea pistettä saanut kairattua.

Jääkiekon Suomen Cup kasvaa 12 joukkueella

Jääkiekon Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen pelitapa on päätetty ja arvonta on tehty. Kaikkiaan 36 II-divisioonan joukkuetta ilmoittautui Suomen Cupiin. Yhdessä Suomi-sarjan ja Mestiksen joukkueiden kanssa Suomen Cupissa on mukana 65 joukkuetta. Tämä on 12 joukkuetta enemmän kuin viime kaudella.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.