Matti Myöhänen, tavarakeitaan pohdiskeleva isäntä

Ekomatin tiloissa on Myöhäsen laskelmien mukaan reilut 17 000 kappaletta tavaraa. Myöhänen ei käytä tietokonetta eikä omien sanojensa mukaan sellaista tarvitsekaan. Ekomatin tiloissa on Myöhäsen laskelmien mukaan reilut 17 000 kappaletta tavaraa. Myöhänen ei käytä tietokonetta eikä omien sanojensa mukaan sellaista tarvitsekaan. Kuva: Esa Töykkälä

– Maailmaa en pysty pelastamaan, mutta jos voin olla oman maailmani kanssa sovinnossa, niin se riittää minulle, toteaa yrittäjä Matti Myöhänen.

Oman maailmansa Myöhänen on kieltämättä luonut – ja se maailma tursuaa tavaraa. Kun Särkilahden koulu lakkautettiin, Myöhänen osti kiinteistön ja siirsi perustamansa kierrätyskeskus Ekomatin sinne. Nyt entinen opinahjo piha-alueineen on täynnä häkellyttävät määrät lähes kaikkea kuviteltavissa olevaa tavaraa, jopa siinä määrin, että käytävilläkin mahtuu liikkumaan yksi kerrallaan.

Elämäntapaintiaaniksi itseään kuvaileva Myöhänen perusti Ekomatin jo 1988, vaikka varsinainen yritystoiminta alkoi vasta nelisen vuotta myöhemmin. Ennen Särkilahden tiloihin muuttamista kierrätyskeskus toimi Orikedolla.

– Ekologisuus on kaiken taustalla. Näin vanhemmiten vielä enemmänkin. En oikein hyväksy mitään myrkkyjäkään, astiatkin pesen vain kuumalla vedellä. Muovia käytän vain silloin kun teen pienen satsin betonia, jotta nurmikko ei mene pilalle. Olen kaikkea muuta kuin kuluttajamyönteinen, Myöhänen kertoo.

Melko ristiriitaisesti sanottu yrittäjältä, jonka seinät notkuvat tavaran paljoudesta. Myöhänen naurahtaa toteamukselleen itsekin.

– Olen toki kauppamies ja tarjoan palveluita muille. Mutta minusta ihmisen pitäisi ostaa aina vain tarpeeseen, ei siksi, että se on kivaa. Varsinkin nuoret tuntuvat kovasti miettivän tällaisia asioita ja kestävää kehitystä.

Vaikka Ekomatti toimii periaatteessa kirpputorinakin, pääasiallista kauppatavaraa ovat käytetyt rakennustarvikkeet ja -materiaalit. Ovet ja ikkunat vaihtavat omistajaa eniten.

– Paljon haetaan vanhojen standardien mukaisia ovia, jotta ei tarvitse repiä karmeja irti. Se riippuu myös vuodenajasta, talvella ei ikkunoita niinkään mene.

Varsinkin rakennusyritykset asioivat Ekomatilla silloin, jos ylimääräisen tavaran kuljetus tai varastointi käy liian kalliiksi. Enimmäkseen Myöhäsen kanssa asioivat saneerauskohteiden rakentajat, joskin poikkeuksia uudiskohteidenkin kanssa on.

– Joskus isotkin rakennusfirmat hakevat uudiskohteisiin väliaikaisen ulko-oven täältä, koska sellaista oveahan usein kolhitaan aika paljon. Yleensä uusi laitetaan paikoilleen vasta loppuvaiheessa. Tuleehan väliaikainen ovi kieltämättä halvemmaksi kuin uuden korjauttaminen.

Poikkeuksena on myös ihmisiä, jotka haluavat tehdä uuteen kotiinsa esimerkiksi portaat vanhasta puutavarasta.

– Erottuuhan sellainen kivasti, jos talossa kaikki on muuten ihan kuin Ikeassa. Aivan kaikki eivät aina anna arkkitehtien häiritä omia näkemyksiään, Myöhänen hymähtää.

Esa Töykkälä

600 puutarhaa odottaa vierailijoita 7. heinäkuuta

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestetään jälleen Avoimet puutarhat -päivä, jolloin avautuu yli 600 ainutkertaista puutarhakohdetta ympäri Suomea. Puutarhat ovat avoinna 7. heinäkuuta kello 12–17. Kohteisiin voi tutustua etukäteen täällä .

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Urheilu

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.