Kaktus tai koko viidakko

Huonekasviharrastus on kiehtova laji. Marketeista saa edullisia ja helppohoitoisia kasveja. Paula Heino-Linnahalme muistuttaa, että vastuullinen harrastaja hankkii vain viljeltyjä kasveja. Kuvassa ”huonekasvihöperön kukkapöytä”. Huonekasviharrastus on kiehtova laji. Marketeista saa edullisia ja helppohoitoisia kasveja. Paula Heino-Linnahalme muistuttaa, että vastuullinen harrastaja hankkii vain viljeltyjä kasveja. Kuvassa ”huonekasvihöperön kukkapöytä”. Kuva: Sari Jokila

– Kokeiltavaa ja opittavaa on loputtomasti. Onnistumisen iloa ja kysymyksiä on mukava jakaa muiden harrastajien kanssa, kiteyttää Huonekasviseura ry:n puheenjohtaja Paula Heino-Linnahalme.

Huonekasviseura ry on voittoa tavoittelematon yhdistys huonekasveista kiinnostuneille. Se rekisteröitiin alkuvuodesta 2017 ja toiminta alkoi toukokuussa. Pyrkimyksenä on edistää huonekasviharrastusta jakamalla tietoa ja kokemuksia kaikista ruukkukasveihin liittyvistä aiheista.

– Huonekasvit-nimisessä ryhmässä Facebookissa on jo 20 000 jäsentä. Tässä ryhmässä syntyi idea rekisteröidyn yhdistyksen perustamisesta, Heino-Linnahalme taustoittaa.

Hänen mukaansa huonekasviharrastaja voi olla riippumatta siitä, kököttääkö ikkunalaudalla yksi kaktus vai muistuttaako koko koti viidakkoa. Monet ihan tavallisissa ruokakaupoissa myytävistä kasveista ovat varsin kiehtovia.

– Esimerkiksi paavalinkukista on satoja erilaisia lajikkeita kasvatettavaksi.

Huonekasviharrastus on selvästi ollut viime vuosina kasvussa. Viherkasveilla stailaus on nyt maailmalla trendikästä. Uutuuksia tulee lajikkeissa runsaasti ja hinnat ovat pudonneet.

– Hyvä aloittelijan kasvi on sellainen, mikä ei hätkähdä kastelun satunnaisuudesta tai ajoittaisesta liikakastelusta eikä vaadi korkeaa ilmankosteutta. Tällaisia ovat monet traakkipuut, anopinkielet ja vehkat, neuvoo Huonekasviseuran puheenjohtaja.

Huonekasviharrastuksen pariin päätymisestä on yhtä monta tarinaa kuin on harrastajaakin.

– Sairastuin masennukseen, jonka parantumista edisti mielekkään harrastuksen keksiminen. Ensin tuli chilit. Niiden mennessä talvilevolle taloon tuli huonekasveja hoivattavaksi, kertoo huonekasviharrastaja Sini.

Heino-Linnahalme kertoo oman rakkautensa lajia kohtaan syttyneen ennen kouluikää.

– Olin parikymppisenä kukkakaupassa töissä, ja siellä harrastus sai lisää intoa. Parasta on kasvien tuoma tunnelma, sekä se kun saa jonkun kasvin menestymään, hän intoilee.

– Huonekasviharrastuksesta voi tehdä juuri niin teknisen, tieteellisen ja taiteellisen kuin haluaa tai mennä ihan vaan fiilispohjalla. Monenlaista viherpeukaloa mahtuu joukkoon, Heino-Linnahalme sanoo.

Hän nimeää pistokkaiden vaihdon hauskaksi ja edulliseksi vaihtoehdoksi hankkia uusia kasveja kauppojen sijaan. Toisaalta netti mahdollistaa kasvien tilaamisen ulkomailta, joka puolestaan lisää lajikirjoa huomattavasti.

– Jokaisella on omat suosikkinsa ja inhokkinsa, mutta kaikkia huonekasviharrastajia yhdistää rakkaus kasveihin ja ikuinen taistelu tuholaisia vastaan.

Linnea Lahtinen

Mikä geokätköilyssä koukuttaa?

Mikä geokätköilyssä koukuttaa? Hyvä kysymys, johon voi olla monta hienoa syytä. Itselläni ne ovat ulkoilu, tavoitteellinen sellainen. En enää oikein osaa enää kävellä lenkkejä ilman tavoitetta löytää geokätkö. Tänä syksynä olen ottanut askelmittarin myös käyttöön.

FBC:n Sokasta marraskuun pelaaja

Miikka Sokka.

Salibandyn Divarin marraskuun parhaaksi pelaajaksi on valittu FBC:n Miikka Sokka . Keskushyökkääjänä pelaava Sokka teki marraskuun neljässä pelissä tehot 3+11 ja johdatti joukkueensa neljään voittoon yhtä monesta pelistä. Koko Divarin pistepörssissä Sokka on neljäntenä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta opintomatkalle Hollantiin

Sosiaali- ja terveyslautakunta esittää maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että lautakunta oikeutetaan tekemään edellä mainitussa kokoonpanossa edellä esitetyn opintomatkan Hollantiin. Opintomatkasta aiheutuvat kustannukset ovat yhteensä noin 39 500 euroa.

Neljä päivää, yli 50 bändiä

Con Trane esiintyi vuoden 2016 Turku Band Festivaleilla Tiirikkalassa.

Turku Band Festival järjestetään seuraavan kerran 9.–12. tammikuuta. Neljän päivän aikana turkulaisissa keikkapaikoissa esiintyy yli 50 bändiä, muun muassa Lama-ajan lapset ja Kupittaa. Tällä kertaa keikkoja järjestetään 14 paikassa.

Perhehoidon palkkiot ja korvaukset muuttuvat

Perhehoidon palkkiot ja korvaukset muuttuvat 1.1.2019. Hoitopalkkion vähimmäismäärä nousee 775 eurosta 799,84 euroon.

Menoviikko: Joulun kunniaksi Kiviä taskuun

Martti Suosalon (vas.) ja Mika Nuojuan Kiviä taskussa täyttää salit vuodesta toiseen.

Kulttimainetta nauttiva Martti Suosalon ja Mika Nuojuan Kiviä taskussa palaa Turun kaupunginteatteriin joulun alla. Kiviä taskussa esitetään päänäyttämöllä 21. joulukuuta kello 19 ja 22. joulukuuta kello 14. Lisäksi kolmas Kiviä taskussa -esitys on ensi vuoden puolella, 25. helmikuuta.

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee liikenteen Laurinkujalla Raisiossa ensi kevääseen asti

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee liikenteen Laurinkujalla Raisiossa 17. joulukuuta alkaen 31. toukokuuta asti.

Pohjolan appelsiini, mikä se on?

Pohjolan appelsiiniksikin kutsuttu lanttu oli ennen vanhaan tärkeä C-vitamiinin lähde. Saamme siitä myös meille tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita, kuten kalsiumia, kaliumia, fosforia ja magnesiumia. Lantun ominainen maku tulee sinappiöljystä, rikkipitoisista yhdisteistä ja sokereista.

Rivitaloasunnossa tulipalo Vahdolla

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan rivitalossa syttyi sunnuntaina aamulla Vahdolla Suntionpolulla yhdessä asunnossa tulipalo, jonka pelastuslaitos sammutti.

Urheilu

FBC:n Sokasta marraskuun pelaaja

Miikka Sokka.

Salibandyn Divarin marraskuun parhaaksi pelaajaksi on valittu FBC:n Miikka Sokka . Keskushyökkääjänä pelaava Sokka teki marraskuun neljässä pelissä tehot 3+11 ja johdatti joukkueensa neljään voittoon yhtä monesta pelistä. Koko Divarin pistepörssissä Sokka on neljäntenä.

Puukkokatsomo: Salibandyväen iso haaste

Lauri Stenfors.

Suomi juhli sunnuntaina toista peräkkäistä miesten maailmanmestaruutta. MM-finaalissa Ruotsi kaatui suorastaan suvereenilla esityksellä.

Jälkipeli: Tuton identtiset tuplakaksoset haluavat liigapelaajiksi

Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät.

Melkoinen erikoisuus. Tuton organisaatiossa on sattumalta kaksi identtistä kaksosta. 22-vuotiaat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat Tuton Mestis-joukkueessa. 18-vuotiaat Aatu ja Eetu Kulmala pelaavat Tuto Volleyn ykkössarjan lentopallojoukkueessa.

Syksyn urheilukirjat nostivat myös naiset esiin

Tänäkin syksynä on ilmestynyt monta kiinnostavaa urheilukirjaa. Poimimme laajasta tarjonnasta muutaman joululahjavinkin.

Montola ja Latonen tekivät jatkosopimuksen TPS:n kanssa

Joakim Latonen.

Jalkapallon Ykköseen valmistautuva TPS on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta. Keskikenttäpelaaja Juho Montola ja hyökkääjä Joakim Latonen jatkavat TPS:n riveissä kauden 2019 kattavalla jatkosopimuksella.

Petrus Palmu palaa TPS:aan

Petrus Palmu.

Turun Palloseura saa riveihinsä paluumuuttajan, kun viime kaudella TPS:n paidassa Liigan vuoden tulokkaaksi valittu Petrus Palmu , 21, liittyy mustavalkoisten riveihin loppukauden mittaisella lainasopimuksella.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?