Voivatko seitsemän veljestäkin muuttua?

Joonas Saartamo esittää Turun kaupunginteatterin Seitsemässä veljeksessä Juhania. Joonas Saartamo esittää Turun kaupunginteatterin Seitsemässä veljeksessä Juhania.

Ohjaaja Lauri Maijala lupaa, että 40 vuoden jälkeen Turun kaupunginteatterin näyttämölle palaava Seitsemän veljestä ei ole nostalgiatrippi Kalle Holmbergin ohjaamaan kiiteltyyn ja kiisteltyyn versioon.

– Miksi tämä piti tehdä uudelleen? Uskon, että klassikoiden tekemisessä, kuten muussakin teatterin tekemisessä, on tärkeää, että henkilökohtaisesti tärkeät teemat nostetaan esiin. Meille tekijöille ja minulle ohjaajana Seitsemän veljeksessä on kysymys ennen kaikkea siitä voiko ihminen muuttua, Maijala toteaa.

– Veljesten lukemaan opettelu on minulle iso metafora tässä tarinassa. Kyllähän he meidänkin versiossamme oppivat lukemaan, mutta se matka siihen on helvetillinen.

Maijala uskoo muutoksen teeman olevan yksi syy siihen, miksi Seitsemän veljestä on edelleen ajankohtainen teos, josta tehdään säännöllisesti uusia tulkintoja.

– Monesti minusta veljeksiä käsitellään aika pinnallisesti. Se mihin keskitytään on se veljesten tapa olla, mikä on sellaista poikaromaanimaista remuamista, jossa tematiikka unohtuu menon ja meiningin alle.

Maijala on ohjaaja, jonka työt ovat usein herättäneet voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Vaikka hänen ohjauksissaan ei itsetarkoituksellisesti provosoida, niistä on ollut helppo provosoitua. Teatterikorkeakoulussa hän ohjasi näytelmän Mannerheimistä, jossa marsalkka sekaantui hevoseensa.

– Provosointi ei ole tarkoituksellista, mutta niin käy melkein itsestään, jos haluaa tehdä jostain muusta näkökulmasta kuin siitä yleisesti hyväksyttyä kaapin päällä olevaa tulkintaa.

– Se on aika outoa, kun muistetaan, että esimerkiksi Seitsemän veljestä tai Tuntematon sotilas herättivät aikanaan hirveää paheksuntaa, mutta aikaa myöden niistä tuli koskemattomia ja sitten tehtiin uusia tulkintoja, joita paheksutaan.

Maijalan ohjauksissa kaikki palautuu ohjaajan henkilökohtaiseen tunteeseen.

– Teen sellaisia ratkaisuja ohjaajana, jotka koskettavat, hämmentävät, liikuttavat ja herättävät itsessäni tunteita.

Kaupunginteatterin lavalla nähdään teos, jonka kaikki teemat nousevat uskollisesti Aleksis Kiven tekstistä. Maijalan mukaan teemat ovat puhtaasti yksilölähtöisiä.

– Toivon, ettei tästä tule kohua, koska meillä ei ole tässä mitään yhteiskunnallista väitettä, vaan liikumme hyvin vahvasti yksilötasolla, Maijala toteaa.

Hän myöntää, että yksilö on aina suhteessa ympäröivään yhteiskuntaan.

– Kun lähtökohtana on kysyä, miksi henkilökohtainen muutos on vaikea, se tietenkin valuu myös yhteiskunnalliseksi kysymykseksi. Syrjäytyminen, miten yhteiskunta suhtautuu niihin, jotka eivät saa siitä otetta ja niin edelleen, mutta yhteiskunnalliset teemat lähtevät aina yksilöstä.

Ilkka Lappi

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.