Murha tarjolla illallispöydässä

Murhaajan selvittelyn lomassa nautitaan timjamivoissa paistettua karitsan entrecotea. Murhaajan selvittelyn lomassa nautitaan timjamivoissa paistettua karitsan entrecotea. Kuva: Henriikka Fingerborg

Aboa Vetuksessa katetaan makuhermoja ja aivonystyröitä kutkuttava ilta

Kutsu salaisiin venetsialaisnaamiaisiin tuo vapaaduunari-veljeskunnan jäsenet paikalle vuosijuhlaan. Puheenjohtajan valinta on osa vuosijuhlaa ja merkit viittaavat vanhan johtajan kannatuksen pysyneen hyvänä. Tähän vaikuttaa tyrannimaisella otteella hallitsevan puheenjohtajan rautaisa ote jäsenistään. Kaikilla on luurankoja kaapissa ja kukaan ei halua salaisuuksiensa paljastuvan. Pinnan alla kytee salaliitto, joka ei kestä päivänvaloa. Kuka paljastaa todellisen luonteensa? Kenen roolina on olla uhri?

Kokin tervehdyksen siivittämänä herätellään jokaisen sisäinen Sherlock, mutta ensin vannotaan vala. Esityksestä ei saa paljastaa mitään kenellekään ja on myös varmistettava, ettei kukaan pöytäseurueesta toimi vakoojan roolissa. Nyt saamme luvan nauttia menusta ja esityksestä, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Juhani Kakko sekä Jouni Röyskö.

Kolmen ruokalajin á la carte -illallisen on loihtinut M Kitchen & Cafen uusi keittiömestari Sirpa Heikkilä ja esitys tapahtuu keskellä ravintolaa, joten kaikki pääsevät keskelle näytelmää. Pöytäkunnat pääsevät tarinan edetessä haastattelemaan epäiltyjä, jotta mysteerin ratkontaan saadaan lisäapua. Epäillyt voivat tietysti valehdella ummet ja lammet, joten heidänkään sanoihinsa ei voi luottaa.

Alkuruokana tarjoillaan ahven confit, mustaa aiolia, tuorekurkkusalaattia ja rapeaa lehtikaalia. Kuplivan kera mainio alkupala herättelee makunystyrät ja mielen tarkkailemaan ensimmäistä näytöstä. Viime vuodesta oppineena pöytäseurueemme katse on kuin haukalla. Kestää hetki kun viikosta väsynyt mieli lähtee mukaan, mutta pian tarina imee mukaansa. Pian hahmot tulevat tutuksi, ja onpa mukana myös muutama turkulainenkin julkimo.

Pääosaa näyttelee puheenjohtaja Otso Wallinhovi, joka kuvittelee olevansa koko Turun pomo. Pian kuitenkin huomataan, että hänen naisystävänsä, virolaistaustainen Pilve Gullike tanssittaa pillinsä mukaan monia veljeskunnan jäseniä. Eikä draamaltakaan vältytä, kun selviää, että terveysongelmista kärsivä Wallinhovi on määrännyt edunsaajakseen tyttärensä sijasta virolaisen Gulliken. Yllätykseksi ensimmäisessä näytöksessä ei tapahdukaan vielä murhaa ja sitä saammekin arvuutella, kun pääruoka tarjoillaan pöytiin.

Timjamivoissa paistettu karitsan entrecote yrttiperunapureella ja tryffelikastikkeella vie kielen mennessään, ja puheensorina täyttää Aboa Vetuksen. Pöydissä kirjoitellaan muistiinpanoja ja arvuutellaan murhaajaa ja murhattua.

Toinen näytös on suuri salaisuus, josta ei enempää paljasteta. Pieni vinkki kuitenkin; silmät ja korvat kannattaa pitää heti alusta asti auki, sillä kaikella on merkityksensä. Pienet eleet kertovat enemmän kuin tuhat sanaa.

Henriikka Fingerborg

Kuva: Henriikka Fingerborg

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle avattu panimoravintola

Rami Aarikka ja Aki Wahlman.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on tehnyt uuden aluevaltauksen juomien valmistamisen rinnalle. Panimoravintola Kukko avattiin tehtaan kupeeseen rakennetulle terassille perjantaina 13. heinäkuuta. Ideasta avajaisiin kului vain kuusi viikkoa.

Laulutaksi herättää huomiota maailmalla

Fortum Singalong Shuttlesta ovat kirjoittaneet jo muun muassa The New York Times ja Mashable. Kyseessä on maailman ensimmäinen kyyti, joka maksetaan laulamalla. Sähköautoilla ajettava palvelu nautti suurta suosiota Ruisrockissa.

Ruisrockissa oli tarjolla erilainen tapa matkustaa Turun keskustasta festivaalialueelle. Laulamalla maksettavan Fortum Singalong Shuttlen sähköautot kyyditsivät kävijöitä Aurajokirannasta tapahtuma-alueelle festivaaliviikonlopun ajan.

Sähköt palautuneet myös Satavaan

Turku Energian mukaan sähkönjakeluhäiriö uusiutui Satavan alueella kello 13.38. Sähköt palautettiin kello 14.46.

Kela: Taksien välitys toimii hyvin valtaosassa maata

Taksien välitys toimii jo hyvin, arvioi Kela. Viime viikolla tilatuista matkoista 98 prosenttia hoidettiin moitteettomasti. Puhelujen vastausajat ovat lähellä vaadittua tasoa koko maassa.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.