Heinäsirkat loikkivat ruokabisnekseen

Jussi Heikkinen on mukana menestyvässä start-up -yrityksessä. Jussi Heikkinen on mukana menestyvässä start-up -yrityksessä.

– Hyönteisruoka on vielä tutkimatonta ja tuntematonta, mutta siihen liittyy valtava potentiaali tulevaisuudessa, uskoo turkulaisen hyönteisruokayritys Entiksen myyntivastaava Jussi Heikkinen.

Tammikuussa 2017 viisi korkeakouluopiskelijaa perusti yrityksen, joka on alan pioneereja Suomessa. Opiskelijat tutustuivat Nuori Yrittäjyys ry:n ja korkeakoulujen yhteistyönä järjestämällä startup-kurssilla.

Idea hyönteisruokayrityksen perustamiseen tuli Entiksen toimitusjohtaja Antti Nuutiselta, joka tutustui hyönteisruokaan vaihto-opiskeluvuotenaan Ranskassa. Ruoanlaitosta kiinnostuneet opiskelijat yhdistivät osaamisensa ja vajaan vuoden aikana Entis on ehtinyt herättää kasvavaa kiinnostusta, ja voittanut Nuori Yrittäjyys ry:n kansallisen Ny Start Up -ohjelman vuoden parhaana korkeakouluopiskelijoiden startupina.

Entiksen tuotteita voi ostaa Turusta Ruohonjuuresta, Raumalta Ruokapuoti Lumosta sekä omasta verkkokaupasta.

– On suuri rikkaus, että meillä Entiksessä on mukana opiskelijoita niin oikeustieteellisestä ja kauppakorkeasta kuin elintarvikealaltakin, painottaa Humanistisessa Ammattikorkeakoulussa kulttuurituottamista opiskeleva Heikkinen.

Entiksen reseptit syntyvät viisikon oman kehittelyn tuloksena. Toistaiseksi heinäsirkat ovat päässeet mukaan hyönteisraaka-aineiksi, mutta suunnitteilla on ottaa mukaan tuotantoon myös jauhomatoja sekä kuhnuritoukkia, joita syntyy hunajatuotannon sivutuotteena. Yritys on saanut tuotteiden pakkaustilat käyttöönsä yliopistolta ja yhteistyötä alihankkijoiden kanssa on myös tarkoitus lisätä.

Heikkinen osallistui lokakuussa Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämään Ny Job Shadow -päivään, jossa opiskelijat saivat viettää työpäivän suuryritysten johtajien kanssa. Heikkinen pääsi seuraamaan Nestlen viestintäjohtajan työskentelyä.

– Päivä oli mielenkiintoinen ja vahvisti uskoa omaan tekemiseen. Sain olla mukana palavereissa ja käydä antoisia keskusteluita.

Miksi hyönteisiä sitten kannattaisi syödä?

– Hyönteiset ovat hyvänmakuista ja monipuolista ravintoa. Ne sisältävät runsaasti ravitsemuksellisesti tärkeää B12-vitamiinia sekä proteiinia. Hyönteisten syöminen on myös ekologista, sillä veden ja rehun kulutus on minimaalista.

Jussi Heikkinen visioi myös hyönteisruoan mahdollisuuksia vientituotteena ja miettii soveltuvan teknologian viemistä kehitysmaihin.

– Hyönteisruoan tuottaminen voisi auttaa ihmisiä työllistymään kehitysmaissa ja parantamaan omaa elämäänsä.

Tiina Pitkänen

Lausu mielipiteesi EU:sta

Turussa järjestetään 30.8.–1.9. laaja, kaikille avoin EU-aiheinen keskustelufoorumi. Eurooppa-foorumiin on tulossa satoja huippuvaikuttajia Suomesta ja muualta EU:sta. Kansalaisten ääni pääsee kuuluviin muun muassa Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen johdolla käytävässä kansalaiskeskustelussa, jonka aiheena ovat Euroopan unionin arvot ja tulevaisuus.

Pysyvätkö pallot ilmassa?

Kalle Lehto.

Pysyvätkö pallot ilmassa? Sirkustaiteilija Kalle Lehto ohjaa Saarekkeessa Mynämäellä 7.–8. elokuuta Pallojongleeraus-työpajan, jossa opitaan tekemään omat jongleerauspallot ja harjoittelemaan niillä.

Näin teet heinäkuisen hernehummuksen

Kotimaisista herneistä on myös hummukseen. Tarvitset kaksi avocadoa, kolme desiä herneitä, valkosipulinkynnen, kaksi ruokalusikallista sitruunamehua, puoli teelusikallista juustokuminaa ja neljäsosa teelusikallista suolaa. Poista kivet avocadoista ja mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen.

Kiinalaisten sähköpolkupyörien väliaikainen polkumyyntitulli voimaan

Yritysten, jotka tuovat sähköpolkupyöriä Kiinasta, täytyy varautua siihen, että tuotteesta kannetaan polkumyyntitulli. Tavara luokitellaan CN-koodeihin 8711 60 10 ja ex 8711 60 90 (Taric-koodi 8711 60 90 10). EU:n virallisen lehden numerosta L 181/18.7.2018 voi tarkistaa, kuinka suuri polkumyyntitulli eri myyjien tuotteille on odotettavissa.

Urheilu

Jälkipeli: Kaikkien aikojen parhaat TPS-jalkapalloilijat

Heikki Mäki on nähnyt eniten TPS:n jalkapallo-otteluita. Hän on oikea henkilö arvioimaan, kuka on kaikkien aikojen paras TPS:n jalkapalloilija kautta aikain. Mäen valinta on Veikko Asikainen (kuvassa).

Tervaskanto Heikki Mäki (s. 1930) on oikea henkilö arvioimaan, ketkä ovat kaikkien aikojen parhaat Turun Palloseuraa edustaneet jalkapalloilijat. Mäki on nähnyt enemmän raitapaitojen pelejä kuin yksikään toinen.

Jälkipeli: Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien kummisetä

Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien tärkeä taustavaikuttaja. Hänen ansiostaan Turkuun saapui Amerikasta ensimmäinen musta ulkomaalaisvahvistus. Donald Crenshawin tullessa Turkuun vuonna 1972, koko kaupunki meni sekaisin koripallosta.

Turun NMKY:n menestyskausi 1970-luvun alussa on ainutlaatuista paikallista palloiluhistoriassa. Kausi muistetaan ensimmäisestä turkulaisesta koripallomestaruudesta, vastavalmistuneesta Kupittaan urheiluhallista ja ensimmäisten mustien miesten ilmaantumisesta kotimaan koripallokentille.

Puukkokatsomo: Kolumbialainen kysymysmerkki

Julian Guevara.

Muutokset PS Kemin kokoonpanossa toivat uutta verta myös FC Interin kokoonpanoon. Kemiläisten uusi päävalmentaja David Hannah painotti muun muassa taannoin TPS-ottelun jälkeen, että Kemin pukukopissa ovien täytyy käydä molempiin suuntiin. Ja niin on käynytkin.

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.