Turun Nuorkauppakamari kehittää vastuulliseen johtamiseen

Liisa Ketomäki näkee Turun alueen liiketoimintaympäristön tulevaisuuden varsin valoisana. Liisa Ketomäki näkee Turun alueen liiketoimintaympäristön tulevaisuuden varsin valoisana. Kuva: Atte Uusinoka

Turun Nuorkauppakamarin (NKK) uudeksi puheenjohtajaksi valitun Liisa Ketomäen mukaan kaupungilla menee tällä hetkellä lujaa niin talouden kuin kulttuurin puolella. Telakalla pitää kiirettä, kaupungilla on lupaavia kärkihankkeita ja uusitun kaupunginteatterin näytökset menestyvät. Tähän kaikkeen positiivisuuteen liittyy Ketomäen mukaan myös suurimmat haasteet.

– Kaupungin tulee huolehtia siitä, ettei tuudittaudu tähän nykyiseen hyvään tilanteeseen. Meidän tulisi kyetä kanavoimaan tätä meidän nykyistä hyvää tilannettamme entistä paremmin. Kaupungin kärkihankkeita ja muita projekteja pitää viedä voimakkaasti eteenpäin.

Turun Nuorkauppakamari täytti tänä vuonna 60 vuotta. Ketomäen mukaan juhlavuosien jälkeen tulee tyhjentynyt olo ja vasta projektien päätyttyä pohditaan seuraavaa liikettä. NKK aikoo ensi vuonna panostaa vastuullisten johtajien kehittämiseen viemällä oppia entistä yksilökohtaisemmalle tasolle.

– Ihmiset ja yhteiskunta menevät aina eteenpäin kun lisätään heidän tietoisuuttaan eri asioista. Maailmalla on paljon erilaisia haasteita liittyen esimerkiksi ympäristöön ja monikulttuurisuuteen. Näiden ratkaiseminen vaatii rauhallista ja tietoon perustuvaa harkintaa. Tätä me pyrimme omalla toiminnallamme kehittämään ja viemään eteenpäin.

Turun Nuorkauppakamari on yksi arvostetuimpia suomalaisia nuorkauppakamareita. Heillä on Ketomäen mukaan paljon nuoria jäseniä, jotka haluavat yhdessä edistää alueen asioita. Heidän yksi tunnetuimmistaan projekteista on kansainvälistäkin tunnustusta saanut Pop Up Turku. Turun keskusta-alueen liiketilojen tyhjentyminen oli ja on vieläkin kuuma puheenaihe turkulaisessa yritysmaailmassa.

– Aloimme selvittää, saisimmeko tiloja käyttöön ja saisimmeko niihin yrittäjiä. Tätä samaa konseptia on nyt kopioitu ympäri Suomea.

NKK:lla on jatkossakin tarkoituksena toiminnallaan kehittää Turun aluetta. Alustavia keskusteluja alueen kärkihankkeissa auttamisesta on jo käyty esimerkiksi Turku Science Parkin edustajien kanssa.

– Suurin osa heidän tavoitteistaan ovat sellaisia, joissa nuorkauppakamarilaiset voisivat olla mukana yksittäisten projektien tai hankkeiden kautta.

Ketomäki näkee Turun alueen tulevaisuuden inspiroivana eläväisen yritys- ja elinkeinoelämän säestämänä. Kaupunki ja akateeminen maailma puhaltavat yhteen hiileen ja se tuottaa hänen mielestään tulosta.

– Suomi on sen verran pieni maa, että meidän pitää saada kaikki lahjakkaat ihmiset innostumaan tämän maan ja Turun alueen kehittämisestä. Yleensä menestys poikii lisää hyvää, Ketomäki kiteyttää.

Atte Uusinoka

Suomeen kaksi 582 528 euron voittoa Eurojackpotista

Eurojackpotin päävoitto meni perjantain arvonnassa Ruotsiin ensimmäistä kertaa pelin historiassa. Kierroksella 29/2018 löytyi yksi 5+2 -täysosuma, jolla 22,7 miljoonan euron voitto matkaa naapurimaahan. Suomeen saatiin kaksi 582 528 euron voittoa 5+1 -tuloksilla. Suomen voitot menivät jyväskyläläiselle mobiilipelaajalle sekä Espooseen Laajalahden Alepan viiden osuuden porukalle. Ensi viikolla Eurojackpotin potissa on noin kymmenen miljoonaa euroa.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle avattu panimoravintola

Rami Aarikka ja Aki Wahlman.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on tehnyt uuden aluevaltauksen juomien valmistamisen rinnalle. Panimoravintola Kukko avattiin tehtaan kupeeseen rakennetulle terassille perjantaina 13. heinäkuuta. Ideasta avajaisiin kului vain kuusi viikkoa.

Laulutaksi herättää huomiota maailmalla

Fortum Singalong Shuttlesta ovat kirjoittaneet jo muun muassa The New York Times ja Mashable. Kyseessä on maailman ensimmäinen kyyti, joka maksetaan laulamalla. Sähköautoilla ajettava palvelu nautti suurta suosiota Ruisrockissa.

Ruisrockissa oli tarjolla erilainen tapa matkustaa Turun keskustasta festivaalialueelle. Laulamalla maksettavan Fortum Singalong Shuttlen sähköautot kyyditsivät kävijöitä Aurajokirannasta tapahtuma-alueelle festivaaliviikonlopun ajan.

Sähköt palautuneet myös Satavaan

Turku Energian mukaan sähkönjakeluhäiriö uusiutui Satavan alueella kello 13.38. Sähköt palautettiin kello 14.46.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.