Keittiövälineissä turha pihistellä

Heirolin perheyrittäjät Cristina ja Rolf Moborg vannovat iloisen ruoanlaiton, teräksen ja tehostetun tilankäytön nimeen. Rolf pitelee uunivuokaa, joka toimii myös induktioliedellä. Heirolin perheyrittäjät Cristina ja Rolf Moborg vannovat iloisen ruoanlaiton, teräksen ja tehostetun tilankäytön nimeen. Rolf pitelee uunivuokaa, joka toimii myös induktioliedellä. Kuva: Linnea Lahtinen

Keittiön tarvikkeet ovat yhä enemmän sisustuksellisia elementtejä

Keittiön varustukselta vaaditaan käytännöllisyyttä, kauneutta ja kestävyyttä. Perheyrittäjät Cristina ja Rolf Moborg Heirol Oy:stä kertovat, että Suomessa keittiövälineisiin panostetaan naapurimaita vähemmän.

– Ruotsissa ostetaan keskimäärin 80–100 euron paistinpannuja, kun Suomessa niistä maksetaan tavallisesti 39 euroa. Täällä surkutellaan, kun pannu ei kestäkä, ja ostetaan tilalle samanlainen. Oikeasti on edullisempaa ostaa laadukas väline, joka palvelee moninkertaisen ajan, sanoo Rolf Moborg.

Hänen mielestään laadun merkitys ymmärretään nykyään paremmin, mutta petrattavaa löytyy.

– Panostamme julkisivuun ja omaan keittiöön ostetaan hienot näkyvillä olevat kaapit, mutta kunnollisista keittiövälineistä säästetään.

Moborgit uskovat, että ruoanlaitto on arkisuudestaan huolimatta antoisa harrastus. On mukavampaa kokata, kun keittiövälineet toimivat hyvin ja ovat ilo myös silmälle. Usein laatu parantaa tuotteen ulkonäköä. Materiaaleista pinnalla on teräs ominaisuuksiensa ansiosta: se on helppohoitoinen, tyylikäs ja ekologinen kierrätettävyytensä ansiosta.

– Teräksisillä tarvikkeilla voi luoda modernin silauksen vanhaan taloon tai tuoda kontrastia maalaistyylisyyteen.

Viime vuosina jyllännyt kuparivillitys on laskemaan päin. Kupari on materiaalina terästä kinkkisempi, mutta vastineeksi vaivalle saa näyttävyyttä.

Esillä keittiössä pidetään Rolf Moborgin mukaan esimerkiksi ruokavaakoja, maustemyllyjä ja kulhoja. Pienvälineitä säilytetään ripustamalla niitä tankoihin, laittamalla pystyyn purkkeihin tai järjestämällä laatikoihin.

– Mokkakeittimet ovat puolestaan sekä käyttö- että designesineitä, Rolf Moborg sanoo.

Keittiöissä puhuttaa tilankäyttö. Kaappitila loppuu helposti kesken, joten Moborgit kannustavat panostamaan harkittuihin hankintoihin.

– Yksi pinnoitettu ja yksi kovaan paistamiseen tarkoitettu paistinpannu riittää. Niiden lisäksi hanki kunnon kattila, kannellinen kasari, kokki-, vihannes- ja kuorimaveitsi sekä raastin.

Isommassa pannussa voi tehdä ruokaa myös pienen annoksen, joten pikkupannujen tarpeellisuutta kannattaa pohtia. Rolf Moborg paljastaa, että loppuvuoden tuoteuutuus on myös vastaus säilytysongelmiin.

– Quick Clack pro -sarjan pinottavissa astioissa on irrotettavat kahvat, taittuvakahvaiset kannet ja lisäksi muovikannet ruoan säilyttämistä varten. Kun paistinpannusta irrottaa kahvat, saa siitä piirakkavuoan. Astiat toimivat myös tarjoiluvälineinä, ja ne voi laittaa uuniin.

Linnea Lahtinen

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle. Tuolloin kummin valinnan perusteena oli hyvä taloudellinen asema ja kummilusikoilla oli saajalleen suuri taloudellinen arvo. Nykyään lusikoiden merkitys on muuttunut symboliseksi, mutta niiden muoto on pysynyt melko samanlaisena vuosisadasta toiseen. Menneinä aikoina lusikoiden päihin kaiverrettiin apostolien kuvia. Nykyään lusikoita koristavat muun muassa eläimet, autot, ja prinsessat.

Pakettiauto syttyi palamaan Aurassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan pakettiauto syttyi palamaan Aurassa Turuntiellä sunnuntaina iltapäivällä..

Takasta lisää pituutta terassikauteen

Takan avulla katetusta ja lasitetusta terassista voi saada kotiinsa ympärivuotisen lisähuoneen. Sateisena päivänä omalla terassilla voi nauttia kesäisestä lämmöstä, kun pieni kiertoilmatakka alkaa lämmittämään terassia jo muutaman minuutin kuluttua puiden sytytyksestä. Tehokas takka lämmittää terassin myös talvella.

Entä jos kolari yllättää ulkomailla?

Kesälomilla moni suuntaa ulkomaille omalla autollaan. Liikennevahinkoja sattuu suomalaisille eniten ulkomailla juuri kesäkuukausina. Ulkomailla liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta ajotavasta: vieras liikenneympäristö, erilaiset nopeusrajoitukset ja väistämisvelvollisuudet saattavat aiheuttaa harmittavia tilanteita.

Jätekasa palaa Metsämäessä

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan polttokelpoisen jätteen kasa, jonka koko on 15x5x5 metriä, syttyi tuleen Ravurinkadulla Metsämäessä sunnuntaina aamupäivällä.

Laitilassa paloi maastoa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan kasitien laidassa Laitilassa syttyi 50 kertaa 50 metrin alalla maastopalo lauantaina illalla.

Urheilu

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin

PS Kemissä pelannut Julian Guevara siirtyy Interiin.

Kolumbialainen keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin. Jalkapalloilun Veikkausliigassa pelaavat seurat pääsivät siirrosta sopuun torstaina. Guevara on pelikelpoinen Interissä jo lauantain kierroksella.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.