Elämän risteyskohdassa jouluisella luomutilalla

Helenan (Milka Ahlroth) ja Oivan (Martti Suosalo) maalaisjoulu ei mene ihan nuottien mukaan. Helenan (Milka Ahlroth) ja Oivan (Martti Suosalo) maalaisjoulu ei mene ihan nuottien mukaan. Kuva: Sami Kuokkanen

Ohjaaja-käsikirjoittaja Inari Niemi joka on tullut tunnetuksi elokuvastaan Kesäkaverit, jatkaa tutulla draamakomedian linjallaan myös uusimmassa elokuvassaan. Joulumaa filmatisointi sijoittuu suomalaiselle pientilalle, mikä saattaa yhteen erilaisissa elämäntilanteissa olevan ihmisjoukon.

Joulumaa saa ensi-iltansa 1. joulukuuta.

Tarina pyrkii yhdistelemään erilaisia aiheita, ystävyyden, lapsentahtisuuden, ihanteellisuuden ja valintojen äärellä.

Elokuvassa vietetään joulua luomutilalla, jota isännöivät Eero Ritalan esittämä Tuure ja Anna Paavilaisen Unna. Pariskunnalle maanviljely ja lampaidenhoito osoittautuvat liian haastaviksi. Maatilalle tulevat joulua viettämään viisikymppiset Milka Ahlrothin Helena, Mari Rantasilan Ulli ja Martti Suosalon näyttelemä vieras, jotka yhdessä isäntäparin kanssa luovat draamallisen keitoksen.

– Halusin tehdä elokuvan jossa on keskiössä mies ja nainen. Nainen joka jätetään, luottaa niin vahvasti parisuhteeseen, että jaksaa odottaa miehensä paluuta. Sitten on toinen päähenkilöpari, joka joutuu törmäyskurssille tämän eri elämänvaiheessa olevan parin kanssa. Molemmilla on jonkinlainen risteyskohta elämässään, ja päähenkilön kysymys siitä, että olenko ollut väärässä nämä vuodet, kertoo Niemi.

Elokuvan näyttelijöille tarinan rooliin astumisessa on olennaista ymmärrys ihmisyydestä sen eri ilmenemismuotoina.

–Näyttelijän näkökulmasta on mielekästä näytellä ihmistä joka edustaa tavallista ihmistä ja tavallisen ihmisen ongelmia. Haasteellista elokuvan tekemisen alkuvaiheessa on, että tuleeko tästä henkilöstä liian tylsä ja epämielenkiintoinen, näkee Ahlroth.

– Harri-roolini tehtävä on tehdä kuvio kiinnostavaksi ja mahdollisimman hankalaksi tälle päähenkilölle. Molemmissa Helenan suhteissa on hyvät ja huonot puolensa. Niin kuin elämässä, ihmissuhde ei ole mitenkään itsestään selvää. Tässä elokuvassa on lämmintä huumoria ja roolihenkilölläni on jäljellä tunteita Helenaa kohtaan, pohtii elokuvan näyttelijä Tommi Korpela.

Elokuva tarinoi ihmisten arjen ongelmista ja päähenkilöiden valinnoista joita he tekevät ihmissuhteissaan.

– Yritän välttää opetusta elokuvissani. Toivon, että elokuva välittäisi ymmärrystä ihmisiä kohtaan. Ihmiset ovat erilaisissa vaikeissa tilanteissa. Joulumaassa se on rakkaus räpiköivää ihmistä kohtaan. Kolmikymppisten Unnan ja Tuuren kohdalla sai käsiteltyä aika paljon sellaisia nykyajan pienten lasten vanhempien ongelmia, painottaa Niemi.

– Helena on tässä elokuvassa kovin luottavainen ja sopeutuvainen, hän ei ole mikään suuri toimija, eikä hän tee mitään suuria liikkeitä. Keskeistä on tässä Helenalla usko ja suunnan muutoksen vaikeus, päättää Ahlroth.

Kurt Hedborg

Pelastusarmeija haluaa patasi Joulupadaksi

Pelastusarmeija kannustaa ihmisiä kierrättämään tarpeettomat padat ja kattilat. Kampanjan tarkoituksena on hankkia lisää patoja ensi joulun Joulupata-keräykseen. Padat ja kattilat voi lahjoittaa Pelastusarmeijan kirpputoreille pitkin vuotta.

Palkkasumma kasvoi 4,6 prosenttia

Palkkasumman kolmen kuukauden vuosimuutos, % (TOL 2008).

Tilastokeskuksen tietojen mukaan koko talouden palkkasumma oli huhti-kesäkuussa 4,6 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Kesäkuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 4,3 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten huhti-kesäkuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 2,0 prosenttia.

Tuore tutkimus avaa sijoittajien ekologiaa todellisilla osakemarkkinoilla

Turun yliopiston ja Palermon yliopiston tutkijat tarkastelivat poikkeuksellisen laajaa empiiristä aineistoa selvittääkseen, millaisia yhteyksiä sijoittajilla on osakemarkkinoilla ja miten sijoittajien käyttämät strategiat vaikuttavat markkinoiden heiluntaan. Tulokset auttavat ymmärtämään paremmin markkinoiden toimintaa ja valottavat aiempien teorioiden yhteyttä todellisiin osakemarkkinoihin.

Kaupunki
Urheilu

Sterling Yateke TPS-paitaan loppukaudeksi

Sterling Yateke on edustuskelpoinen, kun TPS pelaa Kupittaalla perjantaina.

Veikkausliigapaikastaan taisteleva TPS on vahvistunut loppukaudeksi jo kolmannella uudella pelaajalla, kun Keski-Afrikan Tasavallasta kotoisin oleva, vuonna 1999 syntynyt, Sterling Yateke on solminut tämän kauden loppuun asti kattavan sopimuksen raitapaitojen kanssa.

Matti Nuutisen koripalloura jatkuu Espanjassa

Viime vuosina Kreikassa, Ranskassa ja Romaniassa pelannut Suomen koripallomaajoukkueen puolustuspään dynamo Matti Nuutinen siirtyy tulevaksi kaudeksi Espanjan kakkosliigan CB Oviedoon Roope Ahosen aisapariksi. Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti hakee uusine joukkueineen nousua Espanjan ACB-liigaan asti.

Uudistuksia Paavo Nurmi Marathonilla

Paavo Nurmi Marathon kerää juoksukansan Aurajoen rannoille.

Paavo Nurmi Marathon juostaan ensi lauantaina 18. elokuuta. Tapahtumassa juostaan tuttuun tapaan maraton, puolimaraton ja kymmenen kilometriä. Tänä vuonna matkojen määrää lisätään kahdella, sillä tapahtumassa juostaan myös lasten oma ilmainen Minimarathon. Minimarathonille ovat tervetulleita kaikki ikään katsomatta, vaikka pääpaino onkin lapsissa. Minimarathonin lähtö on kello 11.00, ja matkoja on kaksi, 700 metriä ja 1,2 kilometriä. Minimarathonin lisäksi alueelle nousee lastenmaailma, joka on myös avoin kaikille. Lastenmaailma on auki 10-15. Tapahtumaan odotetaan yhteensä yli 3 500 osallistujaa.

Åboraakkeli: Realismia johtajille

Minna Nikkanen.

Yleisurheilun EM-kisat Berliinissä ovat alleviivanneet yhtä asiaa. Ei, eikä se ole se, että suomalaiset olisivat alisuorittaneet rankasti.

TPS lainaa Savolaisen Tutoon

HC TPS:n 21-vuotias laitahyökkääjä Joonas Savolainen siirtyy lainalle Mestiksen Tutoon.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.