Leffassa: Väljää sanailua kevyessä komediassa

Ulli (Mari Rantasila) ja Helena (Milka Ahlroth) ottavat hiukan joulukuppia. Ulli (Mari Rantasila) ja Helena (Milka Ahlroth) ottavat hiukan joulukuppia. Kuva: Sami Kuokkanen / Helsinki-filmi

Konsensussuomalaiselle pehmeä tunneilmaisu on perusmenettely, silloin kun halutaan olla loukkaamatta ketään. Tämä laaja-alaisempi ilmiö heijastuu valitettavasti myös TV- ja elokuvatuotantoon. Lasketellaan varman päälle, sanomatta mitään ennalta arvaamatonta. Elokuvassa Joulumaa on paljon juuri tätä lukuisista suomalaisista TV-sarjoista ja elokuvista tuttua sovinnollista, flegmaattista yhteiseloa. Kokeneiden viisikymppisten Milka Ahlrothin, Mari Rantasilan, Martti Suosalon ja Tommi Korpelan kantamana elokuva onnistuu siinä, että se tuo muuten väkinäiseen dialogiin luontevuutta. Onnistuneinta ovat juuri elokuvassa ovat kokeneiden näyttelijöiden suoritukset.

Kiistellyn ohjaajaguru Jouko Turkan näkemys oli, että draama on kiivasta puhetta. Onko kiivas puhe dramaturgiaa? Dramaturgisesti voi olla kiivasta tai pehmeää puhetta, mutta olennaista on se kuinka tilanteet orkestroidaan esitykseksi. Joulumaassa esityksen rytmi on tasapaksu.

Rytmiä yritetään muuttaa muun muassa juhlimis- ja seksikohtauksilla ja karrikoiden, kun ollaan maistissa, niin suomalainenkin vapautuu. Elokuvan suomalaisia agraarisia juuria kunnioitetaan kännäämiskohtauksilla, jossa Anna Paavilaisen näyttelemän Unnan oksennus ryyppäysillan päätteeksi kiteyttää katsojien kosiskelun. Elokuvan sijoittaminen maaseudulle maatilalle alleviivaa Suomi-filmi kliseitä.

Elokuvan tuottajan Helsinki Filmin omistajiin lukeutuu muun muassa Aalto yliopiston professori Aleksi Bardy, joka on tullut tunnetuksi myös käsikirjoittajana. Käsikirjoitus – jonka on tehnyt elokuvan ohjaaja Inari Niemi – on kuitenkin Joulumaassa väkinäisesti synnytetty. Elokuva on kuin Kotikadun tusinajakso.

Jäin kaipaamaan näkemystä elokuvan pääparin Unnan ja Eero Ritalan Tuuren uusavuttomuudesta pientilan pyörittäjinä ja varsinkin eläinten käsittelijöinä, suunnannut enemmän farssin tai satiirin suuntaan. Satiiri on vaikea taidelaji, mutta haastetta olisi tämäkin elokuva kaivannut. Nyt elokuvan ihmissuhdepihvi ei tarjoa riittävästi ryhtiä keitinliemeen, ei draamallisesti, eikä komediallisesti ja maku suussa elokuvan katsottuaan on väljähtänyt.

Kurt Hedborg

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle. Tuolloin kummin valinnan perusteena oli hyvä taloudellinen asema ja kummilusikoilla oli saajalleen suuri taloudellinen arvo. Nykyään lusikoiden merkitys on muuttunut symboliseksi, mutta niiden muoto on pysynyt melko samanlaisena vuosisadasta toiseen. Menneinä aikoina lusikoiden päihin kaiverrettiin apostolien kuvia. Nykyään lusikoita koristavat muun muassa eläimet, autot, ja prinsessat.

Pakettiauto syttyi palamaan Aurassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan pakettiauto syttyi palamaan Aurassa Turuntiellä sunnuntaina iltapäivällä..

Takasta lisää pituutta terassikauteen

Takan avulla katetusta ja lasitetusta terassista voi saada kotiinsa ympärivuotisen lisähuoneen. Sateisena päivänä omalla terassilla voi nauttia kesäisestä lämmöstä, kun pieni kiertoilmatakka alkaa lämmittämään terassia jo muutaman minuutin kuluttua puiden sytytyksestä. Tehokas takka lämmittää terassin myös talvella.

Entä jos kolari yllättää ulkomailla?

Kesälomilla moni suuntaa ulkomaille omalla autollaan. Liikennevahinkoja sattuu suomalaisille eniten ulkomailla juuri kesäkuukausina. Ulkomailla liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta ajotavasta: vieras liikenneympäristö, erilaiset nopeusrajoitukset ja väistämisvelvollisuudet saattavat aiheuttaa harmittavia tilanteita.

Jätekasa palaa Metsämäessä

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan polttokelpoisen jätteen kasa, jonka koko on 15x5x5 metriä, syttyi tuleen Ravurinkadulla Metsämäessä sunnuntaina aamupäivällä.

Laitilassa paloi maastoa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan kasitien laidassa Laitilassa syttyi 50 kertaa 50 metrin alalla maastopalo lauantaina illalla.

Urheilu

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin

PS Kemissä pelannut Julian Guevara siirtyy Interiin.

Kolumbialainen keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin. Jalkapalloilun Veikkausliigassa pelaavat seurat pääsivät siirrosta sopuun torstaina. Guevara on pelikelpoinen Interissä jo lauantain kierroksella.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.