Suomessa jo yli 45 000 asumisoikeusasuntoa

ARA:n eli asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen tuoreen tilaston mukaan Suomessa on jo 45 300 asumisoikeusasuntoa, joista pääkaupunkiseudulla on 44 prosenttia, Tampereen seudulla 12 prosenttia, Turun seudulla yhdeksän prosenttia, Jyväskylässä kuusi prosenttia ja Oulussa neljä prosenttia. Asumisoikeusasuntoja on 47 kunnassa.

Asumisoikeusasuntojen tuotanto on pääosin valtion tukemaa. Vuoden 2017 aikana korkotukivaltuus asumisoikeusasunnoille on ollut 390 miljoonaa euroa, mikä on mahdollistanut noin 2 200 asunnon rakentamisen ja 1 200 perusparantamisen.

Ympäristöministeriö on laatinut lakiluonnoksen asuntorakentamisen korkotukilainsäädännön kehittämiseksi. Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry (SAY) kannattaa lakiesityksen tavoitetta kehittää korkotukijärjestelmää siten, että se kannustaisi rakennuttajia toteuttamaan kohtuuhintaisia vuokra- ja asumisoikeusasuntojen nykyistä enemmän ja mahdollistaisi niiden peruskorjaamisen.

SAY:n näkemyksen mukaan lakiluonnos uhkaisi kuitenkin lopettaa asumisoikeusasuntojen tuotannon.

– Omarahoitusosuuden edellyttäminen asumisoikeusyhteisöiltä käytännössä lopettaisi asumisoikeusasuntojen tuotannon. Rahoituslaitokset eivät ole valmiita lainoittamaan omarahoitusosuuksia, koska asumisoikeustaloilla ei ole niiden "ikuisista" rajoituksista johtuen vakuusarvoa. Asumisoikeusyhteisöjen omistajat eivät ole valmiita sijoittamaan asumisoikeusyhteisöihin lisää varoja, koska sijoitusta ei ole käytännössä mahdollista palauttaa takaisin omistajille, arvioi SAY:n varapuheenjohtaja Maarit Toveri.

– Asumisoikeustuotannon loppuminen olisi yhteiskunnan kannalta valitettavaa. Kasvukeskuksissa on kova pula kohtuuhintaisista asunnoista. Asumisoikeusasunnoilla on keskeinen rooli työvoiman liikkuvuuden helpottamisessa ja negatiivisen segregaation ehkäisemisessä.

Lakiluonnokseen on kirjattu myös kielto korjauksiin varautumisesta. Esityksen mukaan varautuminen tuleviin perusparannus-, ylläpito- ja hoitokustannuksiin kiellettäisiin kokonaan uusissa korkotukilainoitetuissa vuokra- ja asumisoikeuskohteissa.

Asumisoikeusasuntojen peruskorjaamisen rahoittaminen on täysin riippuvaista asumisoikeusyhteisöjen ennakkoon keräämistä varautumisista ja valtion takaamista peruskorjauslainoista. Varautumisten kieltäminen lopettaisi asuntojen peruskorjaamisen.

– Asumisoikeusasunnoilla ei ole niiden ikuisista rajoituksista johtuen vakuusarvoa, minkä vuoksi asumisoikeusyhteisöt eivät saa lainaa ilman valtion takausta. Lisäksi varautumiskielto viestittäisi, että asuntojen ja kiinteistöjen kunnosta ei tarvitse välittää, Toveri arvioi.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Näin teet heinäkuisen hernehummuksen

Kotimaisista herneistä on myös hummukseen. Tarvitset kaksi avocadoa, kolme desiä herneitä, valkosipulinkynnen, kaksi ruokalusikallista sitruunamehua, puoli teelusikallista juustokuminaa ja neljäsosa teelusikallista suolaa. Poista kivet avocadoista ja mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen.

Kiinalaisten sähköpolkupyörien väliaikainen polkumyyntitulli voimaan

Yritysten, jotka tuovat sähköpolkupyöriä Kiinasta, täytyy varautua siihen, että tuotteesta kannetaan polkumyyntitulli. Tavara luokitellaan CN-koodeihin 8711 60 10 ja ex 8711 60 90 (Taric-koodi 8711 60 90 10). EU:n virallisen lehden numerosta L 181/18.7.2018 voi tarkistaa, kuinka suuri polkumyyntitulli eri myyjien tuotteille on odotettavissa.

Avoimilla kylillä 90 000 osallistujaa

Saukonojalla vietettiin kylätapahtumaa vuonna 2014.

Avoimet kylät on valtakunnallinen tapahtumapäivä. Tänä vuonna mukana oli lähes 600 kylää ympäri Suomen. Seuraavaksi Avoimet kylät -päivää vietetään 8.6.2019.

Urheilu

Jälkipeli: Kaikkien aikojen parhaat TPS-jalkapalloilijat

Heikki Mäki on nähnyt eniten TPS:n jalkapallo-otteluita. Hän on oikea henkilö arvioimaan, kuka on kaikkien aikojen paras TPS:n jalkapalloilija kautta aikain. Mäen valinta on Veikko Asikainen (kuvassa).

Tervaskanto Heikki Mäki (s. 1930) on oikea henkilö arvioimaan, ketkä ovat kaikkien aikojen parhaat Turun Palloseuraa edustaneet jalkapalloilijat. Mäki on nähnyt enemmän raitapaitojen pelejä kuin yksikään toinen.

Jälkipeli: Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien kummisetä

Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien tärkeä taustavaikuttaja. Hänen ansiostaan Turkuun saapui Amerikasta ensimmäinen musta ulkomaalaisvahvistus. Donald Crenshawin tullessa Turkuun vuonna 1972, koko kaupunki meni sekaisin koripallosta.

Turun NMKY:n menestyskausi 1970-luvun alussa on ainutlaatuista paikallista palloiluhistoriassa. Kausi muistetaan ensimmäisestä turkulaisesta koripallomestaruudesta, vastavalmistuneesta Kupittaan urheiluhallista ja ensimmäisten mustien miesten ilmaantumisesta kotimaan koripallokentille.

Puukkokatsomo: Kolumbialainen kysymysmerkki

Julian Guevara.

Muutokset PS Kemin kokoonpanossa toivat uutta verta myös FC Interin kokoonpanoon. Kemiläisten uusi päävalmentaja David Hannah painotti muun muassa taannoin TPS-ottelun jälkeen, että Kemin pukukopissa ovien täytyy käydä molempiin suuntiin. Ja niin on käynytkin.

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.