Älä pakasta sulatettua jauhelihaa uudelleen

Virallisen termistön mukaan teollisuudessa pakastetaan, kotona jäädytetään. Jauhelihan uudelleen pakastamista kannattaa harkita, sillä se on mainio kasvualusta bakteereille. Virallisen termistön mukaan teollisuudessa pakastetaan, kotona jäädytetään. Jauhelihan uudelleen pakastamista kannattaa harkita, sillä se on mainio kasvualusta bakteereille. Kuva: Jarno Keskinen

Kerran sulatetun lihan pakastamista uudelleen ei suositella. Uudelleenpakastamisesta ei ole välttämättä haittaa, varsinkaan jos tuote ei ole päässyt lämpenemään huoneenlämpöiseksi. Jääkaappilämpötilassa pidetyn tuotteen uskaltaa pakastaa melko turvallisin mielin, mutta suurta makunautintoa kahdesti pakastetulta lihalta ei kannata odottaa.

– Jäätyminen rikkoo lihan solurakennetta, koska vesi laajenee jäätyessä. Sulatettaessa liha kuivuu. Kahdesti sulatettu tuote saattaa olla turvallinen, mutta ei välttämättä sitä, mitä kuluttaja odottaa, ylitarkastaja Annika Pihlajasaari Evirasta kertoo.

Jos liha pääsee lämpenemään huoneenlämpöön, siinä olevat bakteerit pääsevät vauhtiin. Jäätymisen aiheuttama lihan rikkoontuminen solutasolla helpottaa bakteerien työtä. Rikkoutuneet solut ovat bakteereille mainio kasvualusta eli kerran sulatetussa lihassa bakteerit menestyvät paremmin kuin pakastamattomassa lihassa. Jauheliha on herkempi pilaantumaan kuin kokoliha. Kokolihassa bakteerit ovat pinnalla, jauhelihassa kaikkialla.

– Suuren pinta-alan lisäksi jauhelihassa on valmiiksi rikottu rakenne. Se on bakteereille todella hyvä kasvualusta.

Uudelleenpakastamisen turvallisuuteen vaikuttaa suuresti se, miten pitkään ja miten lämpimässä liha on ollut ennen uutta pakastamista. Mikrobit lisääntyvät 6–60 asteen lämmössä ja kaikkein tehokkaimmin 20–40 asteen lämmössä. Jos tuote on päässyt lämpenemään huoneenlämpöiseksi tai jos se on jo pakastettaessa vanha, mikrobitoimintaa on enemmän kuin jääkaapissa pidetyssä uudemmassa tuotteessa. Usein pakkaseen päätyy kuitenkin niin kutsuttu täplätuote eli 30 prosentin alennuksella myytävä, viimeistä käyttöpäiväänsä lähestyvä liha.

– Pakastaminen heikentää tällaisten, jo muutenkin käyttöaikansa loppupuolella olevien tuotteiden säilyvyyttä entisestään. Tällaiset tuotteet voidaan kyllä pakastaa, mutta ne tulisi käyttää nopeasti sulattamisen jälkeen.

Kala tulisi pakastaa nopeasti ja riittävän kylmäksi. Vaikka pakastaminen tehtäisiin oikein, kala on silti sulattamisen jälkeen kuivempaa kuin tuoreena. Myös rasvaiset lihat tulisi pakastaa nopeasti, ei vasta viimeisenä käyttöpäivänä. Mitä rasvaisempi liha on, sitä herkempi se on härskiintymään. Rasvainen liha säilyy lyhyemmän ajan myös pakastettuna.

Jos sulatetun lihan valmistaa ruoaksi, sen voi taas pakastaa huoletta.

– Jos sulatettu liha on säilytetty jääkaapissa ennen valmistamista eikä se ole vanhentunutta, sen mikrobiologinen laatu tuskin on heikentynyt.

Lihan säilymiseen vaikuttaa aika ja lämpötila, mutta ehdottomia totuuksia lihan säilymisestä ja pilaantumisesta on vaikea löytää. Vanha kunnon aistinvarainen havainnointi on paikallaan aina, kun sulatettua lihaa valmistetaan ravinnoksi.

– Myös käyttötarkoitus vaikuttaa. Esimerkiksi pakastetuista mansikoista ei tule enää kakun koristeita, mutta kakun täytteeksi ne käyvät yhä mainiosti, Pihlajasaari vertaa.

Jarno Keskinen

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle. Tuolloin kummin valinnan perusteena oli hyvä taloudellinen asema ja kummilusikoilla oli saajalleen suuri taloudellinen arvo. Nykyään lusikoiden merkitys on muuttunut symboliseksi, mutta niiden muoto on pysynyt melko samanlaisena vuosisadasta toiseen. Menneinä aikoina lusikoiden päihin kaiverrettiin apostolien kuvia. Nykyään lusikoita koristavat muun muassa eläimet, autot, ja prinsessat.

Pakettiauto syttyi palamaan Aurassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan pakettiauto syttyi palamaan Aurassa Turuntiellä sunnuntaina iltapäivällä..

Takasta lisää pituutta terassikauteen

Takan avulla katetusta ja lasitetusta terassista voi saada kotiinsa ympärivuotisen lisähuoneen. Sateisena päivänä omalla terassilla voi nauttia kesäisestä lämmöstä, kun pieni kiertoilmatakka alkaa lämmittämään terassia jo muutaman minuutin kuluttua puiden sytytyksestä. Tehokas takka lämmittää terassin myös talvella.

Entä jos kolari yllättää ulkomailla?

Kesälomilla moni suuntaa ulkomaille omalla autollaan. Liikennevahinkoja sattuu suomalaisille eniten ulkomailla juuri kesäkuukausina. Ulkomailla liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta ajotavasta: vieras liikenneympäristö, erilaiset nopeusrajoitukset ja väistämisvelvollisuudet saattavat aiheuttaa harmittavia tilanteita.

Jätekasa palaa Metsämäessä

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan polttokelpoisen jätteen kasa, jonka koko on 15x5x5 metriä, syttyi tuleen Ravurinkadulla Metsämäessä sunnuntaina aamupäivällä.

Laitilassa paloi maastoa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan kasitien laidassa Laitilassa syttyi 50 kertaa 50 metrin alalla maastopalo lauantaina illalla.

Urheilu

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin

PS Kemissä pelannut Julian Guevara siirtyy Interiin.

Kolumbialainen keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin. Jalkapalloilun Veikkausliigassa pelaavat seurat pääsivät siirrosta sopuun torstaina. Guevara on pelikelpoinen Interissä jo lauantain kierroksella.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.