Hese-Help auttaa vaikeasti työllistyviä

- Halusimme auttaa vaikeasti työllistyviä ihmisiä pääsemään kiinni työelämään, kertoo Hesburgerin varatoimitusjohtaja Jari Vuoti. - Halusimme auttaa vaikeasti työllistyviä ihmisiä pääsemään kiinni työelämään, kertoo Hesburgerin varatoimitusjohtaja Jari Vuoti. Kuva: Jane Iltanen

Vuonna 2012 perustettu Hesburgerin sosiaalinen yritys Hese-Help Oy on tällä hetkellä ainoa Turun seudulla toimiva sosiaalisen yrityksen kriteerit täyttävä yritys. Sen tehtävänä on vuokrata työvoimaa Hesburgereille.

Sosiaalinen yritys auttaa osatyökykyisiä ja pitkäaikaistyöttömiä työllistymään. Voidakseen käyttää liiketoiminnassaan ja markkinoinnissaan sosiaalisen yrityksen nimeä ja tunnusta, yrityksen henkilöstöstä vähintään 30 prosenttia on oltava vajaakuntoisia ja pitkäaikaistyöttömiä. Yrityksen tulee myös olla merkitty työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämään sosiaalisten yritysten rekisteriin.

– Halusimme auttaa vaikeasti työllistyviä ihmisiä pääsemään kiinni työelämään. Sosiaalinen yritys sitoutuu toiminnassaan tähän tavoitteeseen. Tarvitaan tietysti myös ihmisen omaa halukkuutta työskennellä Hesburgerilla, kertoo Hesburgerin varatoimitusjohtaja Jari Vuoti.

Viiden vuoden aikana Hese-Helpin kautta on työllistynyt 11 henkilöä. Hesburger-ravintoloissa työsuhteet alkavat työkokeiluilla.

– Lähtökohtaisesti työntekijät palkataan vakituisiin työsuhteisiin. Toistaiseksi pisin työsuhde alkoi Hese-Helpin perustamisen aikoihin viisi ja puoli vuotta sitten ja jatkuu edelleen.

Vaikka sosiaalinen yritys tuottaa toiminnallaan yhteiskunnallista hyvää, tulee muistaa, että kyse ei ole hyväntekeväisyydestä. Sosiaalinen yritys tuottaa tavaroita tai palveluita markkinoille ja tavoittelee voittoa muiden yritysten tapaan. Se maksaa työntekijöilleen työehtosopimuksen mukaisen palkan ja on merkitty kaupparekisteriin.

Miten voiton tavoittelu sitten sopii yhteen sosiaalisen näkökulman kanssa?

– Sosiaalisen yrityksen perustaminen oli meille arvokysymys, johon vaikutti halu ottaa sosiaalista vastuuta, painottaa Vuoti.

Sosiaalisiin yrityksiin työllistymisen prosessi lähtee tyypillisesti liikkeelle työvoimapalveluiden yhteydenotolla.

– Arvioimme tapauskohtaisesti henkilön työllistymismahdollisuuksia tietyllä alueella.

Kompensaatioksi henkilöstön alentuneesta työkyvystä, sosiaaliset yritykset voivat saada palkkatukea TE-toimistolta enemmän ja pidemmältä ajalta kuin muut yritykset. Tuki ei kuitenkaan voi ylittää aiheutuneita henkilöstökuluja yksittäisen työntekijän osalta.

Hese-Help on toimintavuosiensa aikana osoittautunut toimivaksi työllistymisen väyläksi. Sitä voitaisiin tulevaisuudessa kehittää edelleen.

– Yritys voi halutessaan panostaa entistä enemmän osatyökykyisten rekrytointiin ja työnohjaukseen, kertoo Vuoti.

Tiina Pitkänen

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle. Tuolloin kummin valinnan perusteena oli hyvä taloudellinen asema ja kummilusikoilla oli saajalleen suuri taloudellinen arvo. Nykyään lusikoiden merkitys on muuttunut symboliseksi, mutta niiden muoto on pysynyt melko samanlaisena vuosisadasta toiseen. Menneinä aikoina lusikoiden päihin kaiverrettiin apostolien kuvia. Nykyään lusikoita koristavat muun muassa eläimet, autot, ja prinsessat.

Pakettiauto syttyi palamaan Aurassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan pakettiauto syttyi palamaan Aurassa Turuntiellä sunnuntaina iltapäivällä..

Takasta lisää pituutta terassikauteen

Takan avulla katetusta ja lasitetusta terassista voi saada kotiinsa ympärivuotisen lisähuoneen. Sateisena päivänä omalla terassilla voi nauttia kesäisestä lämmöstä, kun pieni kiertoilmatakka alkaa lämmittämään terassia jo muutaman minuutin kuluttua puiden sytytyksestä. Tehokas takka lämmittää terassin myös talvella.

Entä jos kolari yllättää ulkomailla?

Kesälomilla moni suuntaa ulkomaille omalla autollaan. Liikennevahinkoja sattuu suomalaisille eniten ulkomailla juuri kesäkuukausina. Ulkomailla liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta ajotavasta: vieras liikenneympäristö, erilaiset nopeusrajoitukset ja väistämisvelvollisuudet saattavat aiheuttaa harmittavia tilanteita.

Jätekasa palaa Metsämäessä

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan polttokelpoisen jätteen kasa, jonka koko on 15x5x5 metriä, syttyi tuleen Ravurinkadulla Metsämäessä sunnuntaina aamupäivällä.

Laitilassa paloi maastoa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan kasitien laidassa Laitilassa syttyi 50 kertaa 50 metrin alalla maastopalo lauantaina illalla.

Urheilu

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin

PS Kemissä pelannut Julian Guevara siirtyy Interiin.

Kolumbialainen keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin. Jalkapalloilun Veikkausliigassa pelaavat seurat pääsivät siirrosta sopuun torstaina. Guevara on pelikelpoinen Interissä jo lauantain kierroksella.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.