Sykerö on tukena perheen pienimmän syövässä

Taina Yleniuksen mukaan pullonkeräystoiminta Sykerössä alkoi aktiivisen isän ideasta ja toinen aktiivinen äiti otti yhteyttä. Pullonkeräystoiminta jatkuu ensi vuoden loppuun asti. Taina Yleniuksen mukaan pullonkeräystoiminta Sykerössä alkoi aktiivisen isän ideasta ja toinen aktiivinen äiti otti yhteyttä. Pullonkeräystoiminta jatkuu ensi vuoden loppuun asti. Kuva: Kurt Hedborg

U-sairaalan UC10-osaston eteisessä kädet desinfioidaan tartuntavaaran minimoimiseksi. Osastolla käy kova kuhina, kun syöpäyhdistyksen lahjoitustilaisuuden osallistujat, henkilökunta ja lapset ovat paikalla.

Lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Sykerö on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen alainen osasto. Kerho keskittyy lapsi- ja nuorisosyöpäpotilaisiin, tarjoten erilaista vertaistukea sekä virkistystä, tapahtumia, terapiaa ja harkinnanvaraista tukea perheille lapsen sairastuessa syöpään.

Syöpään sairastuneet lapset ovat infektioeristyksessä pitkiä aikoja hoitojen jatkuessa sekä niiden jälkeen. Lapset pääsevät rajoitetusti osallistumaan sairaalan ulkopuoliseen elämään, kuten kouluun, päiväkotiin tai kauppaan. Sairaalassa vietetään viikkoja ja jopa kuukausia.

– Oikeastaan siinä me astumme kuvaan mukaan. Mahdollistamme esimerkiksi elokuvakäyntejä, järjestämme tapahtumapäiviä omalle ryhmälle, johon on turvallista tulla, toteaa Sykerö-toimikunnan puheenjohtaja Taina Ylenius.

Sykerön syöpälapsiperheiden toiminnassa olennainen osa ovat erilaiset aktiviteetit. Meri-Karina on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen omistama toiminta- ja palvelukeskus Hirvensalossa, joka järjestää kerran kuukaudessa infektioriskittömiä tapahtumia.

– Me järjestämme siellä uintia ja uimakoulua. Kerran kuukaudessa käymme elokuvissa, minkä Finnkino on meille mahdollistanut. Järjestämme myös kauppavierailuja, ennen kuin ovet aukeavat asiakkaille. Tarjoamme myös harkinnanvaraisesti, lapsille, sairastuneille ja sisaruksille musiikki- ja fysiikkaterapioita, kertoo Ylenius.

Syöpä ei vaikuta vain perheiden fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Taloudellinen tilanne heikkenee monilla, koska syöpähoitojen kesto on jokaisen syöpähoitosarjan alussa avoin kysymys.

– Syöpälapsiperhe saa Sykeröltä aina alkuavustuksen. Kaupunki on myös velvollinen ja Kelalta saa sitten erityishoitorahaa. Kyllähän se tulotilanne laskee huomattavasti perheessä, kun toinen joutuu jäämään töistä pois ja jää hoitamaan lasta, muistuttaa Ylenius.

Yksittäisistä terapioista taideterapian on todettu auttavan lapsisyöpäpotilasperheiden jäsenten mentaalisen hyvinvoinnin kohentamisessa.

– Perheet voivat toiminnan kautta purkaa niitä asioita, joita ei tule välttämättä hoitohenkilökunnalle tai vanhemmille puhuttua tai sanottua. Vaietut asiat tulevat esille tekemisen kautta. Aina kun se saadaan sieltä mielestä ulos, niin se helpottaa suunnattomasti. Tarjoamme sitä myös sisaruksille, koska he ovat usein myös aikamoisessa paineessa, painottaa Ylenius.

Kurt Hedborg

Junat korvataan kokonaan tai osittain linja-autoilla Helsingin ja Turun välillä ratatöiden vuoksi

Lauantaina kello 18:n jälkeen sunnuntaina kello 14:ään asti välillä kaikki junat korvataan joko kokonaan tai osittain linja-autoilla Helsingin ja Turun välillä ratatöiden vuoksi.

Varhaiskasvatuksen palkat kuntoon

Ei leikkirahaa -kansanliikkeen tavoitteena on nostaa varhaiskasvatuksen korkeakoulutettujen palkat 3000 euroon. Aktiivisen kansanliikkeen vaatimus palkkojen nostamisesta on huomioitu monessa suomalaisessa kunnassa.

Kuumaa kinuskia karpaloille

Makeankirpeä jälkiruoka syntyy jäisistä karpaloista ja kuumasta kinuskikastikkeesta. Kuuma kinuskikastike keitetään kasaan vain kahdesta aineksesta ja kaadetaan kohmeisten marjojen päälle vasta pöydässä. Tarvitset kinuskikastikkeeseen 2 dl vispikermaa ja 1,5 dl fariinisokeria.

Kunnat kohti työn murrosta

Kunta-alan työmarkkinaosapuolet käynnistävät työn murroksen pitkäjänteisen seurannan kunta-alalla. Tavoitteena on pitää huolta julkisen sektorin kunnosta ja toimintaedellytyksistä.

Sähkökiuas päälle puhelimella

Narvi tuo markkinoille patentoimansa ratkaisun, jonka ansiosta sähkösaunan saa turvallisesti päälle omalla mobiililaitteella. Ratkaisuun kuuluu toiminto, joka varmistaa, ettei kiuas kuumene, jos kivien päällä on jotakin ylimääräistä.

Tartuntatautilain kohtaa hoitohenkilöstön rokotuksista halutaan selkiyttää

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja tartuntatautilain muuttamista koskevasta lakiesityksestä.

Kukkasidontaa ja floraalista taidetta postimerkkeihin

Postin järjestämä floraalista taidetta esitellyt suunnittelukilpailu on ratkennut. Yhteistyössä Suomen Kukkakauppiasliiton kanssa järjestetyssä kilpailussa 83 valokuvaa korkeatasoisista kukkasidontatöistä kilpaili kolmesta kärkisijasta.

Bergström U17-maajoukkuepaitaan

Suomen alle 17-vuotiaiden poikien maajoukkue valmistautuu lokakuun lopussa Puolassa käytävään EM-karsintaturnaukseen. TPS:stä karsintaturnaukseen lähtee Lucas Bergström. Suomi kohtaa 25. lokakuuta Puolan, 28. lokakuuta Ranskan ja 31. lokakuuta Luxemburgin.

Turkulaisen naiskuskin auto katolleen Salossa

Henkilöauto suistui katolleen kaistojen väliselle viheralueelle ykköstiellä Muurlassa perjantai-iltapäivällä hieman ennen kello 17. Turkulainen naiskuski ajoi moottoritietä Turun suuntaan, kun hänen kuljettamansa auto ajautui päin keskisuojakaidetta ja edelleen sen läpi viheralueen puolelle päätyen katolleen kaistojen väliin.

Urheilu

Bergström U17-maajoukkuepaitaan

Suomen alle 17-vuotiaiden poikien maajoukkue valmistautuu lokakuun lopussa Puolassa käytävään EM-karsintaturnaukseen. TPS:stä karsintaturnaukseen lähtee Lucas Bergström. Suomi kohtaa 25. lokakuuta Puolan, 28. lokakuuta Ranskan ja 31. lokakuuta Luxemburgin.

Åboraakkeli: Ostosten aika

Antero Niittymäki.

Liigakauden avausottelua lukuun ottamatta sairastuvalla ollut Topi Jaakola ei jatka TPS-paidassa. Loukkaantumisesta toipuminen vie pitkään ja Jaakolan ja TPS:n sopimus purettiin lokakuun puolivälissä. Ison profiilin puolustajahankinta ehti pelata TPS-paidassa vain kertaalleen Liigaa kotiyleisön edessä.

Sami Salminen palaa Tutoon

Sami Salminen (24) palaa Tutoon loppukauden kattavalla sopimuksella.

Sami Salminen palaa Tutoon. 25-vuotias laitahyökkääjä on mukana kokoonpanossa, kun Jokipojat vierailee Marli Areenalla. Salminen palaa Turkuun loppukauden kattavalla sopimuksella.

Sterling Yatekelle TPS on ensimmäinen porras tiellä kohti unelmia

Sterling Yateken maalitahti on ollut hurja. Elokuun lopussa PS Kemiä vastaan hän osui neljästi.

Elokuussa TPS:n jalkapallomiehistöön liittynyt Sterling Yateke on lyönyt itsensä nopeasti läpi ja pelannut itsensä TPS:n kannattajien sydämiin. Jo ensimmäisessä TPS-ottelussaan syyskuussa 19 vuotta täyttänyt hyökkääjä oli pirteä, mutta PS Kemiä vastaan tehdyt neljä maalia villitsivät Kupittaan yleisön täysin.

Puukkokatsomo: Huuhkajat siivillään

Lukas Hradecky.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on monella tapaa poikkeuksellisessa, jopa historiallisessa, tilanteessa. 15. lokakuuta otettu Kreikasta otettu 2–0-voitto tarkoitti ensinnäkin sitä, että Huuhkajat ovat hyvin lähellä lohkovoittoa Kansojen liigassa. Lohkovoitto avaa tien jatkokarsintoihin, joiden voittaja selviää EM-kisoihin.

Janne Tikkaojasta Tuton viestintäpäällikkö

Janne Tikkaoja ja Roope Paltta.

Tuto Hockey Oy vahvistaa organisaatiota nimittämällä Janne Tikkaojan viestintäpäälliköksi. Viestintäpäällikön työnkuvaan kuuluu tiedotuksesta, viestinnästä ja sisältömarkkinoinnista vastaaminen.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.