Sykerö on tukena perheen pienimmän syövässä

Taina Yleniuksen mukaan pullonkeräystoiminta Sykerössä alkoi aktiivisen isän ideasta ja toinen aktiivinen äiti otti yhteyttä. Pullonkeräystoiminta jatkuu ensi vuoden loppuun asti. Taina Yleniuksen mukaan pullonkeräystoiminta Sykerössä alkoi aktiivisen isän ideasta ja toinen aktiivinen äiti otti yhteyttä. Pullonkeräystoiminta jatkuu ensi vuoden loppuun asti. Kuva: Kurt Hedborg

U-sairaalan UC10-osaston eteisessä kädet desinfioidaan tartuntavaaran minimoimiseksi. Osastolla käy kova kuhina, kun syöpäyhdistyksen lahjoitustilaisuuden osallistujat, henkilökunta ja lapset ovat paikalla.

Lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Sykerö on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen alainen osasto. Kerho keskittyy lapsi- ja nuorisosyöpäpotilaisiin, tarjoten erilaista vertaistukea sekä virkistystä, tapahtumia, terapiaa ja harkinnanvaraista tukea perheille lapsen sairastuessa syöpään.

Syöpään sairastuneet lapset ovat infektioeristyksessä pitkiä aikoja hoitojen jatkuessa sekä niiden jälkeen. Lapset pääsevät rajoitetusti osallistumaan sairaalan ulkopuoliseen elämään, kuten kouluun, päiväkotiin tai kauppaan. Sairaalassa vietetään viikkoja ja jopa kuukausia.

– Oikeastaan siinä me astumme kuvaan mukaan. Mahdollistamme esimerkiksi elokuvakäyntejä, järjestämme tapahtumapäiviä omalle ryhmälle, johon on turvallista tulla, toteaa Sykerö-toimikunnan puheenjohtaja Taina Ylenius.

Sykerön syöpälapsiperheiden toiminnassa olennainen osa ovat erilaiset aktiviteetit. Meri-Karina on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen omistama toiminta- ja palvelukeskus Hirvensalossa, joka järjestää kerran kuukaudessa infektioriskittömiä tapahtumia.

– Me järjestämme siellä uintia ja uimakoulua. Kerran kuukaudessa käymme elokuvissa, minkä Finnkino on meille mahdollistanut. Järjestämme myös kauppavierailuja, ennen kuin ovet aukeavat asiakkaille. Tarjoamme myös harkinnanvaraisesti, lapsille, sairastuneille ja sisaruksille musiikki- ja fysiikkaterapioita, kertoo Ylenius.

Syöpä ei vaikuta vain perheiden fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Taloudellinen tilanne heikkenee monilla, koska syöpähoitojen kesto on jokaisen syöpähoitosarjan alussa avoin kysymys.

– Syöpälapsiperhe saa Sykeröltä aina alkuavustuksen. Kaupunki on myös velvollinen ja Kelalta saa sitten erityishoitorahaa. Kyllähän se tulotilanne laskee huomattavasti perheessä, kun toinen joutuu jäämään töistä pois ja jää hoitamaan lasta, muistuttaa Ylenius.

Yksittäisistä terapioista taideterapian on todettu auttavan lapsisyöpäpotilasperheiden jäsenten mentaalisen hyvinvoinnin kohentamisessa.

– Perheet voivat toiminnan kautta purkaa niitä asioita, joita ei tule välttämättä hoitohenkilökunnalle tai vanhemmille puhuttua tai sanottua. Vaietut asiat tulevat esille tekemisen kautta. Aina kun se saadaan sieltä mielestä ulos, niin se helpottaa suunnattomasti. Tarjoamme sitä myös sisaruksille, koska he ovat usein myös aikamoisessa paineessa, painottaa Ylenius.

Kurt Hedborg

Kymppikuvien suosio vahvaa

Kymppikuvan suosio kestää digiaikanakin.

Valokuvaaminen muuttuu digitaalisemmaksi, mutta perinteisten paperikuvien aika ei silti ole ohi. Päinvastoin, suomalaiset teettävät edelleen kymmeniä miljoonia paperikuvia vuosittain.

Reliikkinäyttely avautuu tuomiokirkossa torstaina

Turun tuomiokirkot reliikit ovat esillä kesäkuusta marraskuuhun.

Turun tuomiokirkon etelälehterillä sijaitsevaan Tuomiokirkkomuseoon on kesän ja syksyn ajaksi koottu Pieni reliikkinäyttely. Museossa ovat esillä Turun tuomiokirkon Pyhän Kertun reliikki sekä Getsemanen kivet ja reliikkien säilytyspussi.

Suurin osa autoilijoista ohittaa hevosen rauhallisesti

Valtaosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autonkuljettajista kertoo ohittavansa ratsukon tai ravikärryn hiljaisella nopeudella ja kunnon turvavälillä. Liikenneturva muistuttaa, että seesteisinkin polle saattaa pelästyä auton kaasuttelua tai prätkän päristelyä ja pillastua. Huomaavaisuus on valttia myös hevosta kohdatessa.

Maksuhäiriöinen voi jo nyt nopeuttaa merkintöjen poistumista

Joukko kansanedustajia jätti juhannuksen alla lakialoitteen, jossa esitetään luottotietolain muuttamista niin, että kuluttajan maksuhäiriömerkinnät tulisi poistaa heti, kun niitä koskeva saatava on maksettu. Suomen Asiakastieto Oy:n maksuhäiriödataan ja pitkäaikaiseen tilastolliseen analyysiin perustuvan arvion mukaan muutos nykytilaan ei olisi kovin suuri.

34 miljoonaa ammatillisen koulutuksen kehittämiseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt myöntää 34 miljoonaa euroa ammatillisen koulutuksen strategiarahoitusta. Strategiarahaa sai 68 koulutuksen järjestäjää. Tänä vuonna suurin osa rahoituksesta myönnettiin ammatillisen koulutuksen järjestäjille toimintakulttuurin uudistamiseen reformin tavoitteiden mukaiseksi sekä vastaamaan digitaalisen murroksen tuomiin haasteisiin. Lisäksi strategiarahoituksella tuetaan koulutuksen järjestäjien fuusioita ja ammattitaitokilpailujen järjestämistä.

Street Food Fiesta osa Turun Käsityöläismarkkinoita

Street Food Fiesta kiertää Suomea toukokuusta syyskuuhun ja tarjoilee herkullista ruokaa ja kulttuuria ilman rajoja Kouvolasta Kemiin. Tapahtumat ovat kaikille avoimia, koko perheen ilmaisia kesätapahtumia.

Rikoksesta epäillyn lapsen oikeuksiin ehdotetaan parannuksia

Rikoksesta epäiltyjen tai syytettyjen lasten oikeuksia rikosprosessin aikana halutaan parantaa ja yhtenäistää EU:ssa. Oikeusministeriön työryhmä on laatinut ehdotuksen EU:n niin sanotun lapsidirektiivin edellyttämistä muutoksista Suomen lainsäädäntöön.

HKScan aloittaa yt-neuvottelut

HKScan suunnittelee tuotantotoimintojensa tehostamista ja sopeuttamista Suomessa. Suunnitelluilla toimilla yhtiö pyrkii parantamaan liiketoimintansa kannattavuutta ja kilpailukykyä.

Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.