Kenneth Branaghin tähdillä täytetty murhajuna

Kenneth Branagh selviää massiivisesta urakastaan kuivin jaloin, vaikka hänen näkemyksensä Hercule Poirot’sta ei olekaan yhtä ikoninen kuin David Suchetin. Kenneth Branagh selviää massiivisesta urakastaan kuivin jaloin, vaikka hänen näkemyksensä Hercule Poirot’sta ei olekaan yhtä ikoninen kuin David Suchetin. Kuva: Nordisk Film

Agatha Christien klassikkoromaani Idän pikajunan arvoitus on päätynyt monta kertaa elokuvaksi. Muun muassa 2000-luvulla ”ainoa oikea Poirot” David Suchet näytteli Hercule Poirot’n roolin Idän pikajunan arvoituksessa.

Syystä tai toisesta on kuitenkin päädytty tekemään jälleen uusi filmatisointi tutusta aiheesta. Brittinäyttelijä Kenneth Branagh esittää uudessa versiossa Poirot’ta. Hän myös on ohjannut elokuvan.

Vaikka Branagh on kiistatta elokuvan kantava voima, myös sivuosissa on jopa hämmentävän nimekäs tähtikaarti. Sivuosissa nähdään muun muassa Penélope Cruz, Willem Dafoe, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer ja Daisy Ridley.

Uudessa elokuvassa on pieniä eroja kirjaan verrattuna. Osa hahmoista on napattu muista Christien kirjoista ja myös muita kirjan juonesta eroavia seikkoja Branaghin ohjaukseen mahtuu. Isossa kuvassa pyörää ei kuitenkaan ole alettu keksiä uudelleen. Sekalainen joukko ihmisiä matkaa junassa, tapahtuu murha ja belgialaisetsivän harmaat aivosolut pääsevät työhön.

Elokuva on monella tapaa altis kovalle kritiikille. Aiheesta on tehty useita elokuvia ja David Suchetin asema Poirot’na on monien mielestä syystäkin ylittämätön.

Lähtökohtiinsa nähden Branaghin ohjaus onnistuu yllättämään. Se on nokkelasti tehty murhamysteeri. Jos onnistuu unohtamaan Suchetin, myös Branagh Poirot’n roolissa onnistuu. Hänen näkemyksensä legendaarisesta yksityisetsivästä eroaa selvästi Suchetin tai muiden häntä ennen Poirot’ta näytelleiden näkemyksestä. Branaghin Poirot on omanlaisensa tulkinta, mutta hahmo tuntuu silti tutulta omine pakkomielteineen ja luonteenpiirteineen.

Kaikesta huolimatta Branaghin kädenjälki elokuvassa näkyy ennen kaikkea ohjauksellisissa ratkaisuissa. Pitkän teatteriuran miehen ohjauksellisissa otteissa on teatterillisia elementtejä, jotka kieltämättä sopivat Idän pikajunan tunnelmaan. Branagh käyttää muun muassa pitkiä katkeamattomia ottoja.

Lähdemateriaali huomioiden on ymmärrettävää, että varsin nimekäs näyttelijäjoukko jää kirjaimellisesti sivuosaan. Idän pikajunan arvoituksen tähti on aina ollut Poirot. Niin on tälläkin kertaa.

Sivuosia näyttelevät tähdet tekevät kautta linjan hyvää työtä. Suuret egot on jätetty asemalle. Jos egojen kanssa on ollut ongelmia, se ei ainakaan välity elokuvasta. Jopa Johnny Depp saa pidettyä maneerinsa suurin piirtein kurissa.

Tuorein näkemys Idän pikajunan arvoituksesta puolustaa paikkaansa yllättävän hyvin, vaikka se ei yhtä hyvä olekaan kuin Suchetin tähdittämä muutaman vuoden takainen versio. Tosin syynä on ennen kaikkea Suchetin erinomainen Poirot’n roolissa, ei Branaghin ohjauksen huonous.

Ilkka Lappi

Suomeen kaksi 582 528 euron voittoa Eurojackpotista

Eurojackpotin päävoitto meni perjantain arvonnassa Ruotsiin ensimmäistä kertaa pelin historiassa. Kierroksella 29/2018 löytyi yksi 5+2 -täysosuma, jolla 22,7 miljoonan euron voitto matkaa naapurimaahan. Suomeen saatiin kaksi 582 528 euron voittoa 5+1 -tuloksilla. Suomen voitot menivät jyväskyläläiselle mobiilipelaajalle sekä Espooseen Laajalahden Alepan viiden osuuden porukalle. Ensi viikolla Eurojackpotin potissa on noin kymmenen miljoonaa euroa.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle avattu panimoravintola

Rami Aarikka ja Aki Wahlman.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on tehnyt uuden aluevaltauksen juomien valmistamisen rinnalle. Panimoravintola Kukko avattiin tehtaan kupeeseen rakennetulle terassille perjantaina 13. heinäkuuta. Ideasta avajaisiin kului vain kuusi viikkoa.

Laulutaksi herättää huomiota maailmalla

Fortum Singalong Shuttlesta ovat kirjoittaneet jo muun muassa The New York Times ja Mashable. Kyseessä on maailman ensimmäinen kyyti, joka maksetaan laulamalla. Sähköautoilla ajettava palvelu nautti suurta suosiota Ruisrockissa.

Ruisrockissa oli tarjolla erilainen tapa matkustaa Turun keskustasta festivaalialueelle. Laulamalla maksettavan Fortum Singalong Shuttlen sähköautot kyyditsivät kävijöitä Aurajokirannasta tapahtuma-alueelle festivaaliviikonlopun ajan.

Sähköt palautuneet myös Satavaan

Turku Energian mukaan sähkönjakeluhäiriö uusiutui Satavan alueella kello 13.38. Sähköt palautettiin kello 14.46.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.