Raija Nokkala suunnitellut nimikkokortin Raision Kirjastotalon Joulukortin päivään

Suomalaiset lähettävät edelleen miljoonia joulukortteja. Suomessa on yhä korttitaiteilijoita, joiden hilpeitä, sydämeenkäyviä ja jännittäviä kortteja on tarjolla Joulukortin päivässä 2. joulukuuta kello 9-15 Raision kaupunginkirjastossa.

Paikalla on korttitaiteilijoita esittelemässä tuotantoaan. Naivistina tunnettu, Uudenkaupungin Pilvilinnasta tuleva Raija Nokkala on tehnyt tapahtuman nimikkokortin, jota saa ainoastaan Raision kaupunginkirjaston tapahtumasta yhden euron hintaan.

Tarjolla on myös Elsa Salminiityn ja Helena Salminiitty-Suomisen kortteja sekä Paula Ehrmanin julkkismaalauksista tehtyjä kortteja. Daga Ulv on ihastuttanut tummasävyisillä lintukuvituksillaan, mutta joulukorteissa touhuavat myös taitavasti maalatut hiiret. Minna Leväslaiho ja Elina Jasu tuovat kortteja myyntipöydilleen.

Taiteilijat myös signeeraavat korttejaan. Keräilijät ovat tapahtuman toinen kohderyhmä. Aulassa keräilijöitä palvelee kymmenisen myyjää. Kerätyimpiä ovat Rudolf Koivun ja Martta Wendelinin kortit. Marja-Liisa Pitkärannalla, Virpi Pekkalalla ja Osmo Omenamäellä on omat fanikerhonsa ja heidän korttejaan on myös myynnissä.

Kirjastosalissa on 2.-8. joulukuuta korttinäyttely, jossa keräilijät esittelevät kokoelmiaan. Esa Salmisen kokoelmassa on Raision joulukortteja, Seppo Louhivuori yhdistää kaksi korttia hauskalla tavalla pareiksi ja Olavi Jokinen tuo nähtäväksi ommeltuja joulukortteja. Ne on tehty Amerikassa, ja niihin saattoi painattaa tekstin omalla kielellään. Kortit on lähetetty noin 1912-29. Suomeksi painatettuja tervehdyksiäkin on mukana.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Joulukortin päivän järjestää Suomen Postikorttiyhdistys Apollo ry yhdessä Raisio-Seura ry:n kanssa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle. Tuolloin kummin valinnan perusteena oli hyvä taloudellinen asema ja kummilusikoilla oli saajalleen suuri taloudellinen arvo. Nykyään lusikoiden merkitys on muuttunut symboliseksi, mutta niiden muoto on pysynyt melko samanlaisena vuosisadasta toiseen. Menneinä aikoina lusikoiden päihin kaiverrettiin apostolien kuvia. Nykyään lusikoita koristavat muun muassa eläimet, autot, ja prinsessat.

Pakettiauto syttyi palamaan Aurassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan pakettiauto syttyi palamaan Aurassa Turuntiellä sunnuntaina iltapäivällä..

Takasta lisää pituutta terassikauteen

Takan avulla katetusta ja lasitetusta terassista voi saada kotiinsa ympärivuotisen lisähuoneen. Sateisena päivänä omalla terassilla voi nauttia kesäisestä lämmöstä, kun pieni kiertoilmatakka alkaa lämmittämään terassia jo muutaman minuutin kuluttua puiden sytytyksestä. Tehokas takka lämmittää terassin myös talvella.

Entä jos kolari yllättää ulkomailla?

Kesälomilla moni suuntaa ulkomaille omalla autollaan. Liikennevahinkoja sattuu suomalaisille eniten ulkomailla juuri kesäkuukausina. Ulkomailla liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta ajotavasta: vieras liikenneympäristö, erilaiset nopeusrajoitukset ja väistämisvelvollisuudet saattavat aiheuttaa harmittavia tilanteita.

Jätekasa palaa Metsämäessä

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan polttokelpoisen jätteen kasa, jonka koko on 15x5x5 metriä, syttyi tuleen Ravurinkadulla Metsämäessä sunnuntaina aamupäivällä.

Laitilassa paloi maastoa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan kasitien laidassa Laitilassa syttyi 50 kertaa 50 metrin alalla maastopalo lauantaina illalla.

Urheilu

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin

PS Kemissä pelannut Julian Guevara siirtyy Interiin.

Kolumbialainen keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin. Jalkapalloilun Veikkausliigassa pelaavat seurat pääsivät siirrosta sopuun torstaina. Guevara on pelikelpoinen Interissä jo lauantain kierroksella.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.