Turun Lasarettimuseon uusi näyttely kertoo kirurgian historiasta

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) ylläpitämässä Turun Lasarettimuseossa Kiinamyllynkadulla vietetään 1. joulukuuta uuden kirurgian historiaa esittelevän näyttelyn avajaisia. Näyttelyssä valaistaan kirurgian monituhatvuotista historiaa ja käsitellään kehitystä Suomen ja Turun näkökulmasta. Museon omien kokoelmien esineiden lisäksi esillä on esinelainoja Turun museokeskuksesta, jotka täydentävät hienosti esineiden kautta avautuvia tarinoita.

Kirurgian historia on monta tuhatta vuotta pitkä ja ensimmäiset järjestelmällisen kirurgisen toiminnan merkit ovat Egyptistä noin 5000 vuoden takaa. Varsinaisesta kirurgian noususta voidaan kuitenkin puhua vasta 1800-luvun loppupuolelta lähtien, kun olosuhteet kirurgisille toimenpiteille paranivat. Tämä edellytti hygieenistä toimintaympäristöä, kivunlievityksen ja anestesian kehitystä. Kirurgian kehitystä 1900-luvulla ovat edistäneet toimenpiteitä tukevat uudet lääkkeet sekä leikkausten aikana elintoimintoja ylläpitävät laitteet. Kirurgia oli pitkään erillään lääketieteen koulutuksesta ja vasta 1700–1800-luvuilla kirurgia siirtyi välskäreiltä vähitellen lääkäreille.

Turun Lasarettimuseossa on nyt hyvä tilaisuus tutustua kirurgian historiaan ja sen kautta laajemmin lääketieteen kehitykseen. Näyttely osoittaa, miten kehitys on muuttanut kirurgien mahdollisuuksia parantaa ihmisiä ja näin myös muuttanut kirurgien arvostusta yhteiskunnassa.

Turun Lasarettimuseon näyttelyn avajaisia vietetään perjantaina 1. joulukuuta kello 14. Näyttelyyn voi tutustua avajaisten jälkeen 4. joulukuuta museon aukiolopäivänä kello 14–18 sekä 17. joulukuuta Turun lasaretin perustamispäivänä kello 12–16. Museo on avoinna joka kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina kello 14–18 ja lisäksi erikseen sovittuina ajankohtina. Museokäynti on maksuton.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Suomeen kaksi 582 528 euron voittoa Eurojackpotista

Eurojackpotin päävoitto meni perjantain arvonnassa Ruotsiin ensimmäistä kertaa pelin historiassa. Kierroksella 29/2018 löytyi yksi 5+2 -täysosuma, jolla 22,7 miljoonan euron voitto matkaa naapurimaahan. Suomeen saatiin kaksi 582 528 euron voittoa 5+1 -tuloksilla. Suomen voitot menivät jyväskyläläiselle mobiilipelaajalle sekä Espooseen Laajalahden Alepan viiden osuuden porukalle. Ensi viikolla Eurojackpotin potissa on noin kymmenen miljoonaa euroa.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle avattu panimoravintola

Rami Aarikka ja Aki Wahlman.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on tehnyt uuden aluevaltauksen juomien valmistamisen rinnalle. Panimoravintola Kukko avattiin tehtaan kupeeseen rakennetulle terassille perjantaina 13. heinäkuuta. Ideasta avajaisiin kului vain kuusi viikkoa.

Laulutaksi herättää huomiota maailmalla

Fortum Singalong Shuttlesta ovat kirjoittaneet jo muun muassa The New York Times ja Mashable. Kyseessä on maailman ensimmäinen kyyti, joka maksetaan laulamalla. Sähköautoilla ajettava palvelu nautti suurta suosiota Ruisrockissa.

Ruisrockissa oli tarjolla erilainen tapa matkustaa Turun keskustasta festivaalialueelle. Laulamalla maksettavan Fortum Singalong Shuttlen sähköautot kyyditsivät kävijöitä Aurajokirannasta tapahtuma-alueelle festivaaliviikonlopun ajan.

Sähköt palautuneet myös Satavaan

Turku Energian mukaan sähkönjakeluhäiriö uusiutui Satavan alueella kello 13.38. Sähköt palautettiin kello 14.46.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.