Forum Marinumin uusin näyttely tehty yhteistyössä Meyer Turun kanssa

Nykyaikaisen laivanrakennuksen saavutuksia ovat jättikokoiset loistoristeilijät. Nykyaikaisen laivanrakennuksen saavutuksia ovat jättikokoiset loistoristeilijät. Kuva: Jorma Kontio

Suomalaisen laivanrakennuksen historia on pitkä, mutta erityisesti sen viimeaikainen menestys tekee Forum Marinumin uutuusnäyttelystä ajankohtaisen. Nykyisin laivanrakennus on satavuotiaan Suomen huippuosaamista.

Suomalainen laivanrakennus -näyttelyn aikatasot kuljettavat museokävijää historian eri vaiheiden kautta alan nykyiseen kukoistukseen ja jopa tulevaisuuteen. Suomalaisen laivanrakennuksen historia tärkeimpine käännekohtineen piirtyy kokonaisuudeksi, samalla kun huomio kiinnittyy laivanrakennusmenetelmien kehitykseen ja siihen liittyvän työn muutokseen. Näkökulma on valtakunnallinen, vaikka paikallisuudella onkin suuri merkitys. Näyttely jakautuu kronologisesti etenevien teemojen mukaisesti kolmeen osaan: puisten purjelaivojen aikakauteen, teolliseen laivanrakennukseen siirtymiseen ja nykyaikaiseen laivanrakennukseen.

Alaa on läpi vuosisatojen leimannut kansainvälisyys; kehitykseen ovat vaikuttaneet ulkomaiset mallit ja toimijat. Suomessa laivanrakennus on kaikesta huolimatta selviytynyt elinvoimaisena – ja menestynyt. Erikoistumista, suunnittelutaitoa korkeaa osaamista vaativiin alustyyppeihin sekä luovuutta ja innovatiivisuutta on pidetty tärkeinä selviytymiskeinoina kilpailussa. Risteilymatkustuksen läpimurto antoi suomalaistelakoille uudenlaisen tilaisuuden: tasokkaista matkustajalaivoista tuli menestystuote. Suuret laivatilaukset ovat taanneet työtä myös lukuisille telakan ulkopuolisille yrityksille.

Näyttelytilassa nähdään perinteisiä museoesineitä, kuten pienoismalleja, 1700-luvulta nykypäivään. Modernia laivanrakennusprosessia havainnollistetaan esimerkiksi luonnollisen kokoisen lohkomallin, digitaalisten sisältöjen ja laivasuunnittelun näkökulman kautta. Meyer Turun telakka on toimittanut materiaalin vuorovaikutteiseen laivan rakennesäätimeen, jossa tarkastellaan aluksen tekniikkaa ja rakenteita kuorimalla laivaa kerros kerrokselta. Museokävijä pääsee myös kokeilemaan laivan kastamista virtuaalitekniikan avulla. Näyttelyssä on kaiken kaikkiaan runsaasti interaktiivisia kohteita, ja yleisö pääsee itse tekemällä kokemaan asioita.

Kiehtovan historiakerronnan ja valoisan nykyajan lisäksi laivoille visioidaan myös tulevaisuutta. Laivanrakennuksen kehitys on huimaa, ja näyttelyn tulevaisuuskiikareilla voi kurkistaa myös tulevaisuuteen!

Näyttely on moderni elämys, jonka toteutumiseen on keskeisesti vaikuttanut tiivis yhteistyö Meyer Turun telakan kanssa. Sisältösuunnittelussa on ollut mukana laivanrakennusalan yrityksiä Turun alueelta, ja näyttävää toteutusta on tukenut joukko yhteistyökumppaneita. Aineistoa on saatu ja lainattu niin yrityksiltä, yksityishenkilöiltä kuin muiden museoiden kokoelmista. Näyttelyarkkitehtuurista on vastannut helsinkiläinen suunnittelutoimisto Tuomas Siitonen Oy.

- Laivanrakennus on jatkuvien innovaatioiden tekemistä, ja moni alan nykyinen standardi on kehitetty alun perin Suomessa ja Turussa. Uudessa laivanrakennusnäyttelyssä kävijät voivat tutustua tähän suomalaisen laivanrakennuksen hienoon historiaan ja tietysti myös sen nykypäivään. Toivottavasti mahdollisimman moni tulee tutustumaan Forum Marinumiin tähän kiehtovaan alaan, luonnehti Meyer Turun telakan toimitusjohtaja Jan Meyer.

Suomalainen laivanrakennus avoinna Forum Marinumin Linnanpuomissa 29. marraskuuta alkaen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turusta bussilla Karjurockiin

Karjurock pyrkii erottautumaan kotimaisista festivaaleista maatilamiljöön avulla.

Lokalahdella rokataan tällä viikolla torstaista 19. heinäkuuta lauantaihin 21. heinäkuuta perinteisen Karjurockin merkeissä. Myös Turusta järjestetään bussikuljetuksia festivaaleille. Perjantaina kuljetukset lähtevät linja-autoaseman laiturilta 9 kello 15 ja 17.30.

Voiko ulkomailta hankkia lääkkeitä Suomeen?

Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolisesta valtiosta on kielletty.

Voiko ulkomailta hankkia lääkkeitä Suomeen? Perusperiaate on: laillinen valmiste lailliselta myyjältä omaan lääkitykseen, muistuttaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Kun matkustaa ulkomaille, niin kannattaa ottaa etukäteen selvää mahdollisista rajoituksista kohdemaassa.

Vakuutuspetoksia tehtaillaan arviolta 30 miljoonan euron edestä

Vakuutuspetoksissa tekotapojen kirjo on suuri: silmälaseista tuhopolttojen kautta valekuolleisiin. Vahinkoja lavastetaan, tehdään tahallaan tai liioitellaan. Kun vahinkoilmoitukseen liittyy petosepäily tai muuta merkittävää epäselvyyttä, vahinkokäsittelyyn tulevat usein mukaan vakuutustutkijat, kansanomaisemmin vakuutusetsivät.

Turun lentoasemalla hyvä alkuvuosi

Turun lentokentän matkustajamäärä on kasvanut alkuvuoden aikana.

Turun lentoaseman matkustajamäärät ovat kasvaneet alkuvuonna. Kuuden ensimmäisen kuukauden jälkeen kokonaismatkustajamäärä on 188 319, jossa on kasvua 15,5 prosenttia.

Naantalin taidehuoneella avataan kesäkauden neljäs näyttely

Miia Westerlund.

Naantalin taidehuoneella avataan 24. heinäkuuta kesäkauden neljäs näyttely Meistä tuli Onnellisia . Näyttelyssä on esillä kuvataiteilija Miia Westerlundin dokumentaarisia valokuvia, jotka taiteilija on ottanut vuonna 1984 Naantalin Maijamäen yläasteelta valmistuneista luokkakavereistaan.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.