Alastomana alttarin edessä

Matti Paatelma (vas.), Samuli Edelmann ja Jukka Perko saapuvat Mikaelinkirkkoon joulun alla. Matti Paatelma (vas.), Samuli Edelmann ja Jukka Perko saapuvat Mikaelinkirkkoon joulun alla. Kuva: Liekki Promotions

Kirkko virittää Samuli Edelmannin vahvaan tunnelataukseen

Samuli Edelmann ja Jukka Perko kiertävät Suomen kirkkoja marras-joulukuussa yhteensä 17 keikan verran. Kolmantena muusikkona kirkoissa esiintyy kosketinsoittaja Matti Paatelma.

– Esiinnymme kolmestaan, mikä tarkoittaa sitä, että musiikki on aika riisuttua, mikä sopii kirkkoon hyvin, Edelmann kertoo.

Edelmann ja Perko ovat tunteneet toisensa jo pidempään, vaikka miesten musiikilliset viitekehykset ovatkin erilaiset. Jo useamman vuoden ajan kaksikko on etsinyt mahdollisuutta yhteistyöhön. Nyt ajatus realisoituu kirkkokonserttien myötä.

– Jukan sielukas tapa tehdä musiikkia teki minuun vaikutuksen jo vuosia sitten. Monta vuotta sitten tuli puheeksi, että olisi mukava tehdä jotain yhdessä. Nyt viimein pääsemme kiertämään yhdessä hienoissa puitteissa, Edelmann iloitsee.

Yli 25-vuotisen muusikkouransa aikana Edelmann on ehtinyt paljon. Viimeisten vuosien aikana hän on levyttänyt paljon sekä virsiä että joululauluja. Edelmannin, Perkon ja Paatelman muodostama trion konserteissa virret konsertin selkärangan.

Vaikka kirkkokiertueen nimi on Oi muistatko vielä sen virren, Edelmannin mukaan pelkkää hartautta ei ole luvassa.

– Emme lähde tavoittelemaan vain yhtä tunnetilaa. Luvassa on tunnelmaltaan dynaamista musiikkia, iloa ja surua. Vaikka lavalla on riisuttu kokoonpano, pystymme luomaan myös äänekästä musiikkia.

Edelmannin mukaan kaikki paukut on nyt suunnattu kirkkokonsertteihin, mutta yhteinen kiinnostus yhteistyön jatkamiseen on olemassa. Edelmann ja Perko julkaisivat taannoin striimauspalveluissa Avaruus-kappaleesta uuden version. Kyseessä on moneen kertaan versioitu suomennos Walking in the Air -klassikosta.

– On mahdollista, että julkaisemme yhdessä myös lisää musiikkia, mutta mitään aikatauluja tai tarkkoja suunnitelmia sen varalle ei tällä hetkellä ole, Edelmann toteaa.

Sekä Edelmann että Perko ovat esiintyneet paljon kirkoissa. Edelmannin mukaan kirkko on esiintymispaikkana aivan omanlaisensa.

– Kirkkokonserttiin tullessa yleisö on yleensä jo valmiiksi virittynyt ihan eri tavalla kuin muille keikoille. Se virittää myös esiintyjän. Kirkkokonsertin lähtökohdat eroavat valtavasti tavallisesta baari- tai klubikeikasta, mutta kirkkokonserttien tunnelmassa on eroa myös konserttisalikeikkoihin verrattuna.

Erilainen miljöö ja yleisön tunnetila kiinnostaa Edelmannia esiintyjänä.

– Kirkossa sekä esiintyjä että artisti ovat tavallaan alastomana. Se mahdollistaa hyvin vahvan tunnelatauksen esiintyjän ja yleisön välille. Uskon, että kyse on siitä, että kirkossa ihmisellä on luontainen kaipuu päästä irti arjesta, mikä on hyvin terve asia, Edelmann toteaa.

Samuli Edelmann ja Jukka Perko Mikaelin kirkossa 19. joulukuuta.

Ilkka Lappi

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle. Tuolloin kummin valinnan perusteena oli hyvä taloudellinen asema ja kummilusikoilla oli saajalleen suuri taloudellinen arvo. Nykyään lusikoiden merkitys on muuttunut symboliseksi, mutta niiden muoto on pysynyt melko samanlaisena vuosisadasta toiseen. Menneinä aikoina lusikoiden päihin kaiverrettiin apostolien kuvia. Nykyään lusikoita koristavat muun muassa eläimet, autot, ja prinsessat.

Pakettiauto syttyi palamaan Aurassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan pakettiauto syttyi palamaan Aurassa Turuntiellä sunnuntaina iltapäivällä..

Takasta lisää pituutta terassikauteen

Takan avulla katetusta ja lasitetusta terassista voi saada kotiinsa ympärivuotisen lisähuoneen. Sateisena päivänä omalla terassilla voi nauttia kesäisestä lämmöstä, kun pieni kiertoilmatakka alkaa lämmittämään terassia jo muutaman minuutin kuluttua puiden sytytyksestä. Tehokas takka lämmittää terassin myös talvella.

Entä jos kolari yllättää ulkomailla?

Kesälomilla moni suuntaa ulkomaille omalla autollaan. Liikennevahinkoja sattuu suomalaisille eniten ulkomailla juuri kesäkuukausina. Ulkomailla liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta ajotavasta: vieras liikenneympäristö, erilaiset nopeusrajoitukset ja väistämisvelvollisuudet saattavat aiheuttaa harmittavia tilanteita.

Jätekasa palaa Metsämäessä

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan polttokelpoisen jätteen kasa, jonka koko on 15x5x5 metriä, syttyi tuleen Ravurinkadulla Metsämäessä sunnuntaina aamupäivällä.

Laitilassa paloi maastoa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan kasitien laidassa Laitilassa syttyi 50 kertaa 50 metrin alalla maastopalo lauantaina illalla.

Urheilu

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin

PS Kemissä pelannut Julian Guevara siirtyy Interiin.

Kolumbialainen keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin. Jalkapalloilun Veikkausliigassa pelaavat seurat pääsivät siirrosta sopuun torstaina. Guevara on pelikelpoinen Interissä jo lauantain kierroksella.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.