Viehekalastus vie voiton verkoista

Saaristomerellä on hyvät haukiapajat varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Saaristomerellä on hyvät haukiapajat varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Suomalainen suuntaa kalavesille usein. Yleisimmin kalastetaan pilkillä, ongella tai vieheillä. Pyydyksillä kalastaa harvempi, selviää Metsähallituksen teettämästä kyselytutkimuksesta.

Kalastaminen on suomalaisille tärkeää, sillä jopa kaksi henkilöä viidestä on kalastanut jollakin tavalla viimeisen vuoden aikana, kertoo Metsähallituksen teettämä tutkimus. Tutkimukseen vastanneista miehistä tasan puolet oli kalastanut jollakin tavoin vuoden sisällä. Naisista hieman alta kolmannes oli suunnannut kalaan.

Tutkimukseen vastasi hieman yli 2 000 aikuista suomalaista. Otos edustaa täysi-ikäistä väestöä Manner-Suomessa.

Kyselytutkimuksen perusteella kalastajan aktiivista läsnäoloa vaativat kalastustavat ovat suositumpia kuin pyydyksillä, kuten verkolla tai katiskalla, kalastaminen.

Pilkintä ja onginta ovat suomalaisia kestosuosikkeja myös tutkimuksen valossa. Pilkin tai ongen kanssa kalalle oli mennyt yhteensä 68 prosenttia vastaajista. Ongella ja pilkillä kalastamisen suosiota selittänee kalastustapojen helppous sekä se, että niiden harrastamiseen ei edellytetä kalastonhoitomaksua.

Myös vieheillä tai perhoilla kalastaminen oli suosittua, sillä vapakalastusta viimeisen vuoden aikana oli harrastanut 51 prosenttia vastaajista.

Yleisimpiin kalastustapoihin verrattuna pyydyskalastus ei ollut kovin suosittua. Vastaajista 25 prosenttia eli neljäsosa kertoi harrastaneensa vuoden aikana jonkinlaista pyydyskalastusta. Metsähallituksen tutkimuksen tulokset vahvistavat tietoa siitä, että pyydyskalastuksen suosio on Suomessa ollut viime vuosina laskusuunnassa. Pyydyskalastuksen hiipuminen on havaittavissa myös esimerkiksi Luonnonvarakeskuksen tekemissä kalastusselvityksissä.

Metsähallituksen kyselyn mukaan kalastusta harrastaneista valtaosa käy vuoden aikana kalalla korkeintaan viisi kertaa. Innokkaiden, eli yli kymmenen kertaa vuodessa kalastavien, määrä on kuitenkin merkittävä.

Vuoden sisällä kerran tai kahdesti kalasti yhteensä 27 prosenttia kyselyyn vastanneista. Etenkin naiset ilmoittivat kalastavansa harvoin. Vain kerran tai kaksi kalasti jopa 35 prosenttia kalastusta harrastaneista naisista.

Kolmesta viiteen kertaan kalasti kaikista vastaajista 30 prosenttia. Vastaajista viisi kertaa tai vähemmän kalasti yhteensä siis 57 prosenttia.

Innokkaiden kalastajien joukko oli sekin suuri. Yli kymmeneen kalastuskertaan pääsi 24 prosenttia vastaajista. Miehistä 28 prosenttia ja naisista 16 prosenttia olivat kalastaneet yli kymmenen kertaa vuoden sisällä. Kyselyn innokkain kalastaja ilmoitti käyneensä kalalla viimeisen vuoden aikana huimat 300 kertaa.

Metsähallituksen teettämään mielipidetutkimukseen vastasi yhteensä 2 008 täysi-ikäistä Suomen kansalaista ympäri maata. Kiintiöintiperusteina olivat vastaajien sukupuoli, ikä ja asuinalue. Tutkimuksen tavoite oli selvittää suomalaisten kalastustapoja ja suhtautumista kalastonhoitomaksuun. Tutkimuksen rahoittajana on maa- ja metsätalousministeriö ja tekijänä Tietoykköset Oy.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle. Tuolloin kummin valinnan perusteena oli hyvä taloudellinen asema ja kummilusikoilla oli saajalleen suuri taloudellinen arvo. Nykyään lusikoiden merkitys on muuttunut symboliseksi, mutta niiden muoto on pysynyt melko samanlaisena vuosisadasta toiseen. Menneinä aikoina lusikoiden päihin kaiverrettiin apostolien kuvia. Nykyään lusikoita koristavat muun muassa eläimet, autot, ja prinsessat.

Pakettiauto syttyi palamaan Aurassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan pakettiauto syttyi palamaan Aurassa Turuntiellä sunnuntaina iltapäivällä..

Takasta lisää pituutta terassikauteen

Takan avulla katetusta ja lasitetusta terassista voi saada kotiinsa ympärivuotisen lisähuoneen. Sateisena päivänä omalla terassilla voi nauttia kesäisestä lämmöstä, kun pieni kiertoilmatakka alkaa lämmittämään terassia jo muutaman minuutin kuluttua puiden sytytyksestä. Tehokas takka lämmittää terassin myös talvella.

Entä jos kolari yllättää ulkomailla?

Kesälomilla moni suuntaa ulkomaille omalla autollaan. Liikennevahinkoja sattuu suomalaisille eniten ulkomailla juuri kesäkuukausina. Ulkomailla liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta ajotavasta: vieras liikenneympäristö, erilaiset nopeusrajoitukset ja väistämisvelvollisuudet saattavat aiheuttaa harmittavia tilanteita.

Jätekasa palaa Metsämäessä

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan polttokelpoisen jätteen kasa, jonka koko on 15x5x5 metriä, syttyi tuleen Ravurinkadulla Metsämäessä sunnuntaina aamupäivällä.

Laitilassa paloi maastoa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan kasitien laidassa Laitilassa syttyi 50 kertaa 50 metrin alalla maastopalo lauantaina illalla.

Urheilu

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin

PS Kemissä pelannut Julian Guevara siirtyy Interiin.

Kolumbialainen keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin. Jalkapalloilun Veikkausliigassa pelaavat seurat pääsivät siirrosta sopuun torstaina. Guevara on pelikelpoinen Interissä jo lauantain kierroksella.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.