Lauma tutkii mistä yhteisö muodostuu

Valtteri Juvonen, Venla Kinnunen ja muut näyttelijät ovat saaneet äänensä kuuluviin Lauman käsikirjoitusta rakennettaessa. Valtteri Juvonen, Venla Kinnunen ja muut näyttelijät ovat saaneet äänensä kuuluviin Lauman käsikirjoitusta rakennettaessa. Kuva: Ilkka Lappi

– Ainakin omasta mielestäni johonkin yhteisöön kuuluminen on todella tärkeää, sanoo Veera Alaverronen.

– Siitä on tutkimustuloksiakin, että jos ei koe yhteenkuuluvuutta johonkin ryhmään, syrjäytymisriski kasvaa, jatkaa Suvi Puttonen.

Turun ylioppilasteatterin ohjelmistossa nähtävä Lauma pohtii yhteisön ja yhteenkuuluvuuden merkitystä yksiölle. Alaverronen on ohjannut näytelmän ja Puttonen toimii produktiossa ohjaajan assistenttina.

Esitys on osa Puttosen sosiologian gradua, jossa taiteellinen prosessi on osa tiedontuotantoa. Tutkimuksen metodeina käytetään osallistuvaa etnografiaa ja taiteellista tutkimusta. Tutkimus käsittelee toimijaverkostoteorian ohjaamana kollektiiveja, jotka ovat materian, teknologioiden, esineiden ja ihmisten muodostamia yhteenkietoutumia. Keskeinen kysymys on, mikä liimaa meidät yhteen.

– Nykyään korostetaan tosi paljon yksilöllisyyttä. Yksi minua kovasti kiinnostava kysymys on se, miten yksilöllisyys suhtautuu yhteisössä olemiseen. Onko niin, että meidän pitää kokea olevamme erillisiä, jotta voimme kokea yhteenkuuluvuutta vai olisiko mahdollista, että meillä olisi luonnostamme olemassa yhteys keskenämme, vaikka emme aina sitä havaitakaan arkielämässä, Alaverronen pohtii.

Tiede ja taide löysivät toisensa sattumalta. Alkujaan Alaverronen tarjosi Laumaa ylioppilasteatterille ilman gradukytköstä.

– Lauman yhdistäminen graduun oli Suvin idea. Hän oli ylioppilasteatterin puheenjohtaja, kun tein ohjaustarjouksen Lauma-esityksestä.

– Innostuin, koska esityksen teemoissa oli paljon sosiologisia kysymyksiä. Mietin samaan aikaan graduaihettani ja päätin sitten yhdistää opinnot ja harrastuksen, Puttonen toteaa.

Ylioppilasteatterin Laumassa nähdään yhdeksän näyttelijää lavalla. Perinteistä juonta ei ole. Esitys myös pyrkii rikkomaan perinteistä katsoja–esiintyjä-hierarkiaa, vaikka osallistavaan teatteriin Lauma ei tähtääkään.

– Osallistavuus on monelle vähän mörkö. Yleisön ei ole pakko esiintyä. On mielenkiintoista seurata voimmeko luoda tänne pariksi tunniksi pienen yhteisön, Alaverronen sanoo.

Esityksen rakenteessa esiintyjien ajatukset ovat päässeet vahvasti esiin.

– Työryhmälähtöisyys on ollut hauskaa. Olemme syöttäneet ideoitamme Veeralle ja Suville. On ollut mielenkiintoista nähdä, millaisina osa niistä on tullut takaisin esitykseen, tiivistää Laumassa näyttelevä Valtteri Juvonen.

Lauma on ollut myös haastava näyttelijöille.

– Se on ehkä ollut yksi vaikeus, kun ei ole ollut yhtä roolihahmoa vaan monta roolia, jotka viipyvät lavalla parhaimmillaan vain yhden repliikin ajan, luoda heille taustaa ja syvyyttä. Toisaalta ollut myös mielenkiintoista, toteaa Venla Kinnunen.

Lauma Turun ylioppilasteatterin ohjelmistossa 2. helmikuuta saakka.

Ilkka Lappi

Pysyvätkö pallot ilmassa?

Pysyvätkö pallot ilmassa? Sirkustaiteilija Kalle Lehto ohjaa Saarekkeessa Mynämäellä 7.–8. elokuuta Pallojongleeraus-työpajan, jossa opitaan tekemään omat jongleerauspallot ja harjoittelemaan niillä.

Näin teet heinäkuisen hernehummuksen

Kotimaisista herneistä on myös hummukseen. Tarvitset kaksi avocadoa, kolme desiä herneitä, valkosipulinkynnen, kaksi ruokalusikallista sitruunamehua, puoli teelusikallista juustokuminaa ja neljäsosa teelusikallista suolaa. Poista kivet avocadoista ja mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen.

Kiinalaisten sähköpolkupyörien väliaikainen polkumyyntitulli voimaan

Yritysten, jotka tuovat sähköpolkupyöriä Kiinasta, täytyy varautua siihen, että tuotteesta kannetaan polkumyyntitulli. Tavara luokitellaan CN-koodeihin 8711 60 10 ja ex 8711 60 90 (Taric-koodi 8711 60 90 10). EU:n virallisen lehden numerosta L 181/18.7.2018 voi tarkistaa, kuinka suuri polkumyyntitulli eri myyjien tuotteille on odotettavissa.

Avoimilla kylillä 90 000 osallistujaa

Saukonojalla vietettiin kylätapahtumaa vuonna 2014.

Avoimet kylät on valtakunnallinen tapahtumapäivä. Tänä vuonna mukana oli lähes 600 kylää ympäri Suomen. Seuraavaksi Avoimet kylät -päivää vietetään 8.6.2019.

Urheilu

Jälkipeli: Kaikkien aikojen parhaat TPS-jalkapalloilijat

Heikki Mäki on nähnyt eniten TPS:n jalkapallo-otteluita. Hän on oikea henkilö arvioimaan, kuka on kaikkien aikojen paras TPS:n jalkapalloilija kautta aikain. Mäen valinta on Veikko Asikainen (kuvassa).

Tervaskanto Heikki Mäki (s. 1930) on oikea henkilö arvioimaan, ketkä ovat kaikkien aikojen parhaat Turun Palloseuraa edustaneet jalkapalloilijat. Mäki on nähnyt enemmän raitapaitojen pelejä kuin yksikään toinen.

Jälkipeli: Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien kummisetä

Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien tärkeä taustavaikuttaja. Hänen ansiostaan Turkuun saapui Amerikasta ensimmäinen musta ulkomaalaisvahvistus. Donald Crenshawin tullessa Turkuun vuonna 1972, koko kaupunki meni sekaisin koripallosta.

Turun NMKY:n menestyskausi 1970-luvun alussa on ainutlaatuista paikallista palloiluhistoriassa. Kausi muistetaan ensimmäisestä turkulaisesta koripallomestaruudesta, vastavalmistuneesta Kupittaan urheiluhallista ja ensimmäisten mustien miesten ilmaantumisesta kotimaan koripallokentille.

Puukkokatsomo: Kolumbialainen kysymysmerkki

Julian Guevara.

Muutokset PS Kemin kokoonpanossa toivat uutta verta myös FC Interin kokoonpanoon. Kemiläisten uusi päävalmentaja David Hannah painotti muun muassa taannoin TPS-ottelun jälkeen, että Kemin pukukopissa ovien täytyy käydä molempiin suuntiin. Ja niin on käynytkin.

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.