Itsenäisyyden juhlinta alkaa Varsinais-Suomessa jo tänään

Suomen sadannen syntymäpäivän juhlinta alkaa Turun seudulla jo tänään, kun Suomen liput nostetaan salkoihin kello 18. Liputus jatkuu valaistuilla lipuilla Turussa Myllysillalla ja Tuomiokirkkosillalla itsenäisyyspäivän iltaan kello 22 asti. Myös Suomen sinivalkoiseksi valaiseminen aloitetaan aattona klo 18 ja erityisvalaisut päättyvät 7.12. aamuun mennessä. Turun kaupunki valaisee Kirjastosillan sekä seurakunta Martin kirkon tornin ja Ylösnousemuskappelin päädyn sinivalkoiseksi 5.–7.12.

Turun linnan sisäpihalla ja linnan puistossa loistaa 5.–6.12. kello 16–24 valo- ja äänitaideteos Luminous. Itsenäisyyspäivänä tapahtumaan liittyy myös monitaiteellinen Suomen luonto -teos, joka sisältää valon ja äänen ohella tulielementtejä ja akrobatiaa viiden tunnin ajan, kello 17–22.

Satumainen Aurajoki säihkyy jokirannassa huhtikuun alkuun asti. Valotaiteen lisäksi teos koostuu äänimaisemista, joita voi kerätä sovelluksen kautta.

Kirjastojen itsenäisyyspäivän etkot toteutetaan Turun pääkirjastossa 5.12. kello 9–18. Tasatunnein alkavassa ohjelmassa esitellään kulttuuria eri vuosikymmeniltä. Turkulaisissa ravintoloissa ja baareissa panostetaan iloiseen ja rentoon aaton yhdessäoloon erikoismenuilla, -annoksilla ja -ohjelmilla. Koko Suomen karaokeravintoloille suunnattu haaste kutsuu laulamaan aattona kello 21 yhdessä kappaleet ”Olen suomalainen”, ”Sininen ja valkoinen” sekä ”Maamme”.

Juhlajumalanpalvelukset alkavat koko maakunnassa itsenäisyyspäivänä kello 10 ja monissa kirkoissa ne aloitetaan Finlandia-hymnillä. Turussa ja Kaarinassa Finlandia kuullaan kuorojen toteuttamana tai uruilla soitettuna ainakin Kuusiston, Pyhän Katariinan, Maarian, Paattisten, Henrikin ja Piikkiön kirkoissa sekä Aureliassa.

Kaikille Turussa ja Kaarinassa itsenäisyyspäivän jumalanpalvelukseen osallistuville lahjoitetaan itsenäisyyspäivän kynttilät, jotka sytytetään kodeissa perinteisesti kello 18, samaan aikaan kun kaikki maan kirkot soittavat juhlasoittoa.

Turun Filharmonisen Orkesterin juhlakonsertit alkavat Konserttitalossa kello 12 ja 15. Mukana ovat myös Turun yliopiston kuoro, Puolalanmäen musiikkiluokkien kuoro sekä mieskuoro Laulun Ystävät. Suomalaisen musiikin konsertti lähetetään suorana klo 15 isolle näytölle Vanhalla Suurtorilla.

Konsertin jälkeen Suurtorin lavalla esiintyy perheen pienimmille Pikku Kakkosesta tuttu Pikkuli-satuhahmo. Tunnin pituinen laulu- ja leikkishow alkaa kello 16.30. Satavuotiasta Suomea juhlistava esitys on itsenäisyyspäiväksi suunniteltu erikoisnäytös, joka koostuu lauluista ja leikeistä, joihin yleisö voi osallistua.

Partiolaisten Street-O -kaupunkisuunnistukseen voi lähteä Itsenäisyydenaukiolta oman maun mukaan kello 11–12 välillä. Kilpailuhenkisille suunnistusaikaa jokirannan tuntumassa on tunti ilman aikasakkoa, mutta reitin voi suorittaa myös ilman aikatavoitetta. Turun Kansantanssin ystävien juhlatanssiaiset kokoavat VPK:n talolle parhaimpiinsa pukeutuneet pari- ja salonkitansseista innostuneet klo 18 alkaen.

Monessa Varsinais-Suomen kunnassa ja kaupungissa itsenäisyyspäivän juhlallisuudet noudattavat tuttua kaavaa, johon on Suomen juhlavuoden kunniaksi lisätty juhlavampia elementtejä. Naantali ja Raisio kahvittavat kuntalaisensa, Naantali valaisee kaupungintalonsa sinivalkoiseksi ja Mynämäki Vanhan Yhteiskoulun julkisivun.

Seppeleenlaskuihin hautausmailla liittyy kunniavartioita usealla paikkakunnalla, nuorten soihtukulkueita Laitilassa ja Maskussa sekä kirkkokahveja mm. Merimaskussa ja Vehmaalla. Kunnissa on myös erikoisnäyttelyitä ja musiikkiesityksiä, mm. aattona Mynämäellä Elämää Mynämäessä sata vuotta sitten ja Satavuotias Suomi lasten silmin -näyttelyt sekä Kalannin konserttitanssiaisten ohjelmassa isänmaallisen mieskuoromusiikin helmiä, joita esittää sata mieslaulajaa.

Aaton etkoja järjestetään kirjastoissa ja kuntalaisten yhteisissä itsenäisyyspäivän juhlissa on niin kuntalaisten itse tuottamaa ohjelmaa kuin juhlapuhujiakin, musiikkia, tanssia ja ansiomerkkien jakoa. Paimiossa esitetään Elokuva-arkiston koostamia otoksia Suomen suuriruhtinaskunnasta ja Teuvo Puron ohjaama Minna Canthin Sylvi.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Suomeen kaksi 582 528 euron voittoa Eurojackpotista

Eurojackpotin päävoitto meni perjantain arvonnassa Ruotsiin ensimmäistä kertaa pelin historiassa. Kierroksella 29/2018 löytyi yksi 5+2 -täysosuma, jolla 22,7 miljoonan euron voitto matkaa naapurimaahan. Suomeen saatiin kaksi 582 528 euron voittoa 5+1 -tuloksilla. Suomen voitot menivät jyväskyläläiselle mobiilipelaajalle sekä Espooseen Laajalahden Alepan viiden osuuden porukalle. Ensi viikolla Eurojackpotin potissa on noin kymmenen miljoonaa euroa.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle avattu panimoravintola

Rami Aarikka ja Aki Wahlman.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on tehnyt uuden aluevaltauksen juomien valmistamisen rinnalle. Panimoravintola Kukko avattiin tehtaan kupeeseen rakennetulle terassille perjantaina 13. heinäkuuta. Ideasta avajaisiin kului vain kuusi viikkoa.

Laulutaksi herättää huomiota maailmalla

Fortum Singalong Shuttlesta ovat kirjoittaneet jo muun muassa The New York Times ja Mashable. Kyseessä on maailman ensimmäinen kyyti, joka maksetaan laulamalla. Sähköautoilla ajettava palvelu nautti suurta suosiota Ruisrockissa.

Ruisrockissa oli tarjolla erilainen tapa matkustaa Turun keskustasta festivaalialueelle. Laulamalla maksettavan Fortum Singalong Shuttlen sähköautot kyyditsivät kävijöitä Aurajokirannasta tapahtuma-alueelle festivaaliviikonlopun ajan.

Sähköt palautuneet myös Satavaan

Turku Energian mukaan sähkönjakeluhäiriö uusiutui Satavan alueella kello 13.38. Sähköt palautettiin kello 14.46.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.