Kuudesluokkalaiset juhlivat ykköset päällä Turun linnassa

Aarni Lähde mieltää Suomen satavuotisen taipaleen pitkäksi ajanjaksoksi. Aarni Lähde mieltää Suomen satavuotisen taipaleen pitkäksi ajanjaksoksi. Kuva: Kurt Hedborg

Turun linnan lipunmyyntiaula alkaa täyttyä. Turun kaupungin kuudesluokkalaisia opettajineen valuu aulaan iloisessa epäjärjestyksessä juhlavaatteissaan. Tytöt mekoissaan, pojat puvuissaan, kravatti kaulassa luovat itsenäisen Suomen 100 -hengessä tunnelmaa. Monikulttuurisuuskin näkyy pukeutumisessa.

Jokavuotisiin Turun itsenäisyyspäivänvastaanottojuhliin kutsutaan vuosittain eri koulujen oppilaat. Suomi 100-vuotisjuhliin osallistui tänään tiistaina aamupäivällä 330 koululaista opettajiensa kanssa Turun alakoulujen kuudensilta luokilta. Kysyimme koululaisilta itsenäisyystunnelmista ja mitä merkitsee 100-vuotias isänmaa.

– Suomen itsenäisyys merkitsee minulle juhlaa ja että käyttäytyy mahdollisimman hyvin, juhlavaatteita unohtamatta. Suomen satavuotinen itsenäisyys ihmetyttää ja se tekee onnelliseksi, että tämä juhla sattuu kuudennelle luokalleni, iloitsee kuudesluokkalainen Leena Seesranta.

– On tosi hienoa, että Suomi on näin kauan onnistunut pitämään itsenäisyytensä, kertoo Elsa Mantere.

Suomen itsenäisyyttä vietetään osassa kodeista varsin rauhallisissa ja sinivalkoisissa merkeissä.

– Meidän perhe käy sankarihaudoilla ja katsellaan linnanjuhlia, sanoo Mantere.

Antti Helle säestää vieressä, että niin heidänkin perheensä katsoo.

Uskoa täynnä oli jokainen nuori suomalainen maamme tulevalle 100-vuotistaipaleelle tästä eteenpäinkin, niin luottavaisin mielin he näkivät asian.

Antti Solinin esittämä Hessenin prinssi Friedrich Carl "ratsastaa" itsenäisyyspäivävastaanoton huumorisessiossa Turun linnan Kuninkaan saliin "ratsullaan", jolla on punainen satula. Friedrich Carl uskoo olevansa Suomen valtakunnan isä. Hän saa osakseen positiivista myhäilyä ja pitkällisen sanataituruuden lopuksi kuudesluokkalaisten hyväksyvän, rytmikkään tamppauksen jalallaan linnan lattiaan.

Kurt Hedborg

Kaupungin kuudesluokkalaiset kunnioittivat keskiaikaisella jalan rytmikkäällä tamppauksella juhlavieraita ja esiintyjiä. Kaupungin kuudesluokkalaiset kunnioittivat keskiaikaisella jalan rytmikkäällä tamppauksella juhlavieraita ja esiintyjiä. Kuva: Kurt Hedborg
Leena Seesranta kokee, että Suomen itsenäisyysjuhla merkitsee hyvää käytöstä suomalaisena ihmisenä. Leena Seesranta kokee, että Suomen itsenäisyysjuhla merkitsee hyvää käytöstä suomalaisena ihmisenä. Kuva: Kurt Hedborg
Elsa Mantereelle Suomen suveriteetti merkitsee vapautta tehdä ja toimia itsenäisesti. Antti Helteelle koulun käyminen on merkki itsenäisestä maasta. Elsa Mantereelle Suomen suveriteetti merkitsee vapautta tehdä ja toimia itsenäisesti. Antti Helteelle koulun käyminen on merkki itsenäisestä maasta. Kuva: Kurt Hedborg

Pelastusarmeija haluaa patasi Joulupadaksi

Pelastusarmeija kannustaa ihmisiä kierrättämään tarpeettomat padat ja kattilat. Kampanjan tarkoituksena on hankkia lisää patoja ensi joulun Joulupata-keräykseen. Padat ja kattilat voi lahjoittaa Pelastusarmeijan kirpputoreille pitkin vuotta.

Palkkasumma kasvoi 4,6 prosenttia

Palkkasumman kolmen kuukauden vuosimuutos, % (TOL 2008).

Tilastokeskuksen tietojen mukaan koko talouden palkkasumma oli huhti-kesäkuussa 4,6 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Kesäkuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 4,3 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten huhti-kesäkuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 2,0 prosenttia.

Tuore tutkimus avaa sijoittajien ekologiaa todellisilla osakemarkkinoilla

Turun yliopiston ja Palermon yliopiston tutkijat tarkastelivat poikkeuksellisen laajaa empiiristä aineistoa selvittääkseen, millaisia yhteyksiä sijoittajilla on osakemarkkinoilla ja miten sijoittajien käyttämät strategiat vaikuttavat markkinoiden heiluntaan. Tulokset auttavat ymmärtämään paremmin markkinoiden toimintaa ja valottavat aiempien teorioiden yhteyttä todellisiin osakemarkkinoihin.

Kaupunki
Urheilu

Sterling Yateke TPS-paitaan loppukaudeksi

Sterling Yateke on edustuskelpoinen, kun TPS pelaa Kupittaalla perjantaina.

Veikkausliigapaikastaan taisteleva TPS on vahvistunut loppukaudeksi jo kolmannella uudella pelaajalla, kun Keski-Afrikan Tasavallasta kotoisin oleva, vuonna 1999 syntynyt, Sterling Yateke on solminut tämän kauden loppuun asti kattavan sopimuksen raitapaitojen kanssa.

Matti Nuutisen koripalloura jatkuu Espanjassa

Viime vuosina Kreikassa, Ranskassa ja Romaniassa pelannut Suomen koripallomaajoukkueen puolustuspään dynamo Matti Nuutinen siirtyy tulevaksi kaudeksi Espanjan kakkosliigan CB Oviedoon Roope Ahosen aisapariksi. Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti hakee uusine joukkueineen nousua Espanjan ACB-liigaan asti.

Uudistuksia Paavo Nurmi Marathonilla

Paavo Nurmi Marathon kerää juoksukansan Aurajoen rannoille.

Paavo Nurmi Marathon juostaan ensi lauantaina 18. elokuuta. Tapahtumassa juostaan tuttuun tapaan maraton, puolimaraton ja kymmenen kilometriä. Tänä vuonna matkojen määrää lisätään kahdella, sillä tapahtumassa juostaan myös lasten oma ilmainen Minimarathon. Minimarathonille ovat tervetulleita kaikki ikään katsomatta, vaikka pääpaino onkin lapsissa. Minimarathonin lähtö on kello 11.00, ja matkoja on kaksi, 700 metriä ja 1,2 kilometriä. Minimarathonin lisäksi alueelle nousee lastenmaailma, joka on myös avoin kaikille. Lastenmaailma on auki 10-15. Tapahtumaan odotetaan yhteensä yli 3 500 osallistujaa.

Åboraakkeli: Realismia johtajille

Minna Nikkanen.

Yleisurheilun EM-kisat Berliinissä ovat alleviivanneet yhtä asiaa. Ei, eikä se ole se, että suomalaiset olisivat alisuorittaneet rankasti.

TPS lainaa Savolaisen Tutoon

HC TPS:n 21-vuotias laitahyökkääjä Joonas Savolainen siirtyy lainalle Mestiksen Tutoon.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.