Menneiden aikojen joulun tunnelmaa Vanhalla Malmilla Paraisten sydämessä

Vanha Malmi on Paraisten hyvin säilynyt puutaloalue, jonka rakennukset koostuvat käsityöläisten ja merimiesten perinteisistä puisista rakennuksista. Rakennukset on sijoitettu pitkä sivu kujalle päin siten, että muodostuu tunnelmallisia kujia. Vanhan Malmin joulumarkkinat järjestetään lauantaina 9. joulukuuta kello 12–16 Paraisilla. Paikalla on yli sataa myyjää.

Joulumarkkinoilla myydään käsitöitä, leivonnaisia ja muuta syömistä ja juomista vanhan ajan joulun tunnelmassa. Markkinat järjestetään Paraisten kirkon vieressä.

Jouluvalmistelut aloitettiin sata vuotta sitten hyvissä ajoin jo kaksi kuukautta ennen joulua. Tehtiin erilaisia joulukoristeita, valettiin kynttilöitä ja kiillotettiin kynttilänjalkoja hämärässä tuvassa tulen räiskyessä. Joulukuusta koristeltiin omenoin, piparein, lipuin ja kynttilöin. Talo oli kuurattu lattiasta kattoon pellavaöljysuovan tuoksussa.

Jouluruokana oli riisipuuroa ja lipeäkalaa sekä rikkaammissa kodeissa kinkkua. Jouluaattona poltettiin kynttilöitä ikkunalaudalla, jotta kirkkomatkalaisten tielle laskeutuisi joulun lämpö ja valo.

Tapa viettää Lucian päivää levisi ruotsalaisissa kartanoissa ja porvariskodeissa 1800-luvulla. Juhlat olivat koulujen syyslukukauden päätösjuhlia. Lucia – suomeksi Valotar – tuo mukanaan valon pimeyden keskelle. Paraisilla Lucia-toimikunta valitsi kolme ensimmäistä Luciaa, mutta vuodesta 1953 alkaen Lucia on valittu yleisöäänestyksellä. Lucia-päivän jälkeen Lucialla neitoineen on ollut tapana tehdä vierailuja valoa tuoden. Paraisten tämän vuoden Lucian Jenny Karlssonin voi tavata joulumarkkinoilla.

Syyskuussa 1827 suurpalo Turussa muutti yhdessä yössä tuhansien ihmisten tulevaisuuden suunnitelmat. Näihin kuului myös Fredrika Tengström, josta myöhemmin tuli kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin puoliso.

Fredrika vuokrasi itselleen vanhan torpan Paraisilta. Myös Johan päätyi Paraisille, jossa nuoret ihastuivat toisiinsa. Alueella on edelleen rakennuksia ja kujia, joilla nuoripari on kulkenut, murehtinut ja unelmoinut. Fredrikantupaan pääsee tutustumaan joulumarkkinoiden yhteydessä. Joulumarkkinoiden yhteydessä myös muut alueen museotuvat ovat auki.

Vanhan Malmin asukkaiden yhdessä hoitamat lampaat Alma, Kajsa, Lotta ja Doris ja viime talven karitsat Lumi ja Trolli odottelevat myös markkinavieraita.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lausu mielipiteesi EU:sta

Turussa järjestetään 30.8.–1.9. laaja, kaikille avoin EU-aiheinen keskustelufoorumi. Eurooppa-foorumiin on tulossa satoja huippuvaikuttajia Suomesta ja muualta EU:sta. Kansalaisten ääni pääsee kuuluviin muun muassa Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen johdolla käytävässä kansalaiskeskustelussa, jonka aiheena ovat Euroopan unionin arvot ja tulevaisuus.

Pysyvätkö pallot ilmassa?

Kalle Lehto.

Pysyvätkö pallot ilmassa? Sirkustaiteilija Kalle Lehto ohjaa Saarekkeessa Mynämäellä 7.–8. elokuuta Pallojongleeraus-työpajan, jossa opitaan tekemään omat jongleerauspallot ja harjoittelemaan niillä.

Näin teet heinäkuisen hernehummuksen

Kotimaisista herneistä on myös hummukseen. Tarvitset kaksi avocadoa, kolme desiä herneitä, valkosipulinkynnen, kaksi ruokalusikallista sitruunamehua, puoli teelusikallista juustokuminaa ja neljäsosa teelusikallista suolaa. Poista kivet avocadoista ja mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen.

Kiinalaisten sähköpolkupyörien väliaikainen polkumyyntitulli voimaan

Yritysten, jotka tuovat sähköpolkupyöriä Kiinasta, täytyy varautua siihen, että tuotteesta kannetaan polkumyyntitulli. Tavara luokitellaan CN-koodeihin 8711 60 10 ja ex 8711 60 90 (Taric-koodi 8711 60 90 10). EU:n virallisen lehden numerosta L 181/18.7.2018 voi tarkistaa, kuinka suuri polkumyyntitulli eri myyjien tuotteille on odotettavissa.

Urheilu

Jälkipeli: Kaikkien aikojen parhaat TPS-jalkapalloilijat

Heikki Mäki on nähnyt eniten TPS:n jalkapallo-otteluita. Hän on oikea henkilö arvioimaan, kuka on kaikkien aikojen paras TPS:n jalkapalloilija kautta aikain. Mäen valinta on Veikko Asikainen (kuvassa).

Tervaskanto Heikki Mäki (s. 1930) on oikea henkilö arvioimaan, ketkä ovat kaikkien aikojen parhaat Turun Palloseuraa edustaneet jalkapalloilijat. Mäki on nähnyt enemmän raitapaitojen pelejä kuin yksikään toinen.

Jälkipeli: Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien kummisetä

Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien tärkeä taustavaikuttaja. Hänen ansiostaan Turkuun saapui Amerikasta ensimmäinen musta ulkomaalaisvahvistus. Donald Crenshawin tullessa Turkuun vuonna 1972, koko kaupunki meni sekaisin koripallosta.

Turun NMKY:n menestyskausi 1970-luvun alussa on ainutlaatuista paikallista palloiluhistoriassa. Kausi muistetaan ensimmäisestä turkulaisesta koripallomestaruudesta, vastavalmistuneesta Kupittaan urheiluhallista ja ensimmäisten mustien miesten ilmaantumisesta kotimaan koripallokentille.

Puukkokatsomo: Kolumbialainen kysymysmerkki

Julian Guevara.

Muutokset PS Kemin kokoonpanossa toivat uutta verta myös FC Interin kokoonpanoon. Kemiläisten uusi päävalmentaja David Hannah painotti muun muassa taannoin TPS-ottelun jälkeen, että Kemin pukukopissa ovien täytyy käydä molempiin suuntiin. Ja niin on käynytkin.

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.