Vuotavat silmät merkki kuivuudesta

Suomen Silmälääkäriyhdistyksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista kärsii jossain vaiheessa kuivasilmäisyydestä. Talvella kylmä ulkoilma, viima ja lämmitetty sisäilma pahentavat kuivasilmäisyyden tunnetta. Suomalaisen Aromtechin tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja, FT Petra Larmon mukaan ruokavaliosta ja itsehoitovalmisteista on apua.

– Silmät kuivuvat talvella enemmän, koska ilman kylmentyessä myös ilmankosteus laskee. Alhainen ilmankosteus lisää silmän pintaa suojaavan kyynelnesteen haihtumista. Tuuli ja viima lisäävät kuivuuden tunnetta silmissä. Lämmityskautena myös sisäilman kosteus on alhainen, Larmo korostaa.

Naiset kärsivät silmien kuivuudentunteesta miehiä useammin, ja vanhemmiten vaiva yleensä pahenee. Alhainen ilmankosteus lisää kyynelnesteen haihtumista myös henkilöillä, jotka eivät vaivasta normaalisti kärsi.

– Vuotavat silmät eli vetistely on kuivasilmäisyyden oire. Kun tuulee ja silmän pinta kuivuu, pyrkii keho kompensoimaan kyynelnesteen avulla tilannetta. Myös kuivuuden, polttelun ja roskan tunne silmissä ovat kuivasilmäisyyden oireita, Larmo sanoo.

Suomessa on pitkään tehty yliopistotasoista tyrnitutkimusta. Aromtech on ollut mukana Turun yliopiston tutkimushankkeissa jo 1990-luvulta alkaen.

Ruokavaliolla voi myös vaikuttaa. Tutkimusten mukaan kuivasilmäisyyden riski on suurempi, jos ruuasta saadaan vähän n-3-rasvahappoa tai n-6- ja n-3-rasvahappojen suhde ruokavaliossa on väärä. Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio auttaa myös silmien terveyteen ja voi vähentää kuivasilmäisyyden riskiä.

Vähäinen A-vitamiinin saanti saattaa lisätä kuivumisoireita. Tutkimuksissa on saatu viitteitä myös siitä että, C- ja E-vitamiinit voivat auttaa kuivasilmäisyyteen. Kannattaa siis syödä suositusten mukaan monipuolisesti kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

Tyrniöljy auttaa tutkitusti silmien kuivumisoireisiin. Tyrniöljyä voi käyttää kapselina sekä silmäsuihkeena. Käytä silmälaseja. Piilolinssien käyttö voi lisätä kuivasilmäisyyttä, joten kuivalla talvi-ilmalla kannattaa suosia silmälaseja.

Käytä suojalaseja. Ulkoillessa suojalasit vähentävät silmien altistumista tuulelle. Pidä tarpeeksi taukoja. Päätetyöskentely usein lisää silmien kuivumisen tunnetta, joten kannattaa pyrkiä pitämään pieniä taukoja työskentelyssä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lausu mielipiteesi EU:sta

Turussa järjestetään 30.8.–1.9. laaja, kaikille avoin EU-aiheinen keskustelufoorumi. Eurooppa-foorumiin on tulossa satoja huippuvaikuttajia Suomesta ja muualta EU:sta. Kansalaisten ääni pääsee kuuluviin muun muassa Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen johdolla käytävässä kansalaiskeskustelussa, jonka aiheena ovat Euroopan unionin arvot ja tulevaisuus.

Pysyvätkö pallot ilmassa?

Kalle Lehto.

Pysyvätkö pallot ilmassa? Sirkustaiteilija Kalle Lehto ohjaa Saarekkeessa Mynämäellä 7.–8. elokuuta Pallojongleeraus-työpajan, jossa opitaan tekemään omat jongleerauspallot ja harjoittelemaan niillä.

Näin teet heinäkuisen hernehummuksen

Kotimaisista herneistä on myös hummukseen. Tarvitset kaksi avocadoa, kolme desiä herneitä, valkosipulinkynnen, kaksi ruokalusikallista sitruunamehua, puoli teelusikallista juustokuminaa ja neljäsosa teelusikallista suolaa. Poista kivet avocadoista ja mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen.

Kiinalaisten sähköpolkupyörien väliaikainen polkumyyntitulli voimaan

Yritysten, jotka tuovat sähköpolkupyöriä Kiinasta, täytyy varautua siihen, että tuotteesta kannetaan polkumyyntitulli. Tavara luokitellaan CN-koodeihin 8711 60 10 ja ex 8711 60 90 (Taric-koodi 8711 60 90 10). EU:n virallisen lehden numerosta L 181/18.7.2018 voi tarkistaa, kuinka suuri polkumyyntitulli eri myyjien tuotteille on odotettavissa.

Urheilu

Jälkipeli: Kaikkien aikojen parhaat TPS-jalkapalloilijat

Heikki Mäki on nähnyt eniten TPS:n jalkapallo-otteluita. Hän on oikea henkilö arvioimaan, kuka on kaikkien aikojen paras TPS:n jalkapalloilija kautta aikain. Mäen valinta on Veikko Asikainen (kuvassa).

Tervaskanto Heikki Mäki (s. 1930) on oikea henkilö arvioimaan, ketkä ovat kaikkien aikojen parhaat Turun Palloseuraa edustaneet jalkapalloilijat. Mäki on nähnyt enemmän raitapaitojen pelejä kuin yksikään toinen.

Jälkipeli: Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien kummisetä

Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien tärkeä taustavaikuttaja. Hänen ansiostaan Turkuun saapui Amerikasta ensimmäinen musta ulkomaalaisvahvistus. Donald Crenshawin tullessa Turkuun vuonna 1972, koko kaupunki meni sekaisin koripallosta.

Turun NMKY:n menestyskausi 1970-luvun alussa on ainutlaatuista paikallista palloiluhistoriassa. Kausi muistetaan ensimmäisestä turkulaisesta koripallomestaruudesta, vastavalmistuneesta Kupittaan urheiluhallista ja ensimmäisten mustien miesten ilmaantumisesta kotimaan koripallokentille.

Puukkokatsomo: Kolumbialainen kysymysmerkki

Julian Guevara.

Muutokset PS Kemin kokoonpanossa toivat uutta verta myös FC Interin kokoonpanoon. Kemiläisten uusi päävalmentaja David Hannah painotti muun muassa taannoin TPS-ottelun jälkeen, että Kemin pukukopissa ovien täytyy käydä molempiin suuntiin. Ja niin on käynytkin.

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.