Lukunurkassa: Hurmeen Niemi kuin Imperiumin vastaisku

Kuva: Somero-Lehti

Vaikka kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon olisi voinut antaa vallan mainiosti Jaakko Yli-Juonikkaalle tai Miki Liukkoselle, ei Elisabeth Rehnin päätöstä voi valtavana oikeusmurhanakaan pitää.

Juha Hurmeen Niemi (Teos) on erinomainen romaani. Hurme kiistatta ansaitsi palkintonsa.

Suomen historia on keskeistä polttoainetta Niemessä. Hurmeen tapa katsoa historian tapahtumia on satiirinen ja ilkikurinen, mutta myös äärimmäisen tosi ja vetävä. Suomesta ja suomalaisuudesta Hurme tarkastelee huomattavasti sataa vuotta pidemmällä perspektiivillä. Alkupisteenä on ei enempää tai vähempää kuin alkuräjähdys.

Yksi Niemen suurista ansioista onkin se, että se muistuttaa kuinka häviävän pieni merkitys yksittäisen ihmisen elämällä on maailmankaikkeuden kokoisessa kokonaisuudessa.

Jo Hurmeen edellinen kirja, 2014 ilmestynyt Nyljetyt ajatukset, oli kielellisesti oivaltava ja väkevä. Niemessä Hurme kiristää ruuvia entisestään.

On hämmentävää, että Hurme on mahduttanut Niemen vajaaseen 500 sivuun. Ehkä on ollut hyvä ratkaisu pitää kirja napakan pituisena, mutta jotenkin sellainen olo Niemen lukemisen jälkeen jää, että Hurmeen tekstin parissa olisi viihtynyt mukavasti toisenkin 500-sivuisen verran. Aika vauhdilla tapahtumia kelataan, eikä ilotteleva värikäs kerronta vauhtia ainakaan hillitse.

Hurme on tehnyt valtavasti töitä kirjansa eteen. Sellaisella tahdilla hän tarjoilee anekdootteja, ajatuksia uuteen asentoon virittäviä huomioita ja viittauksia historiallisiin tapahtumiin. Niemi voisi toimia vaikkapa johdatuksena Suomen historiaan, vaikka fiktiota onkin. Se nimittäin tekee varsin tehokkaasti sen, mistä kaikki historian oppikirjat haaveilevat. Niemi kutsuu tutustumaan syvällisemmin Suomen historian vaiheisiin.

Jos Hurmeen tuotanto olisi alkuperäinen Star Wars -trilogia, Niemi olisi Imperiumin vastaiskun "I'm your father" -kohtaus. Niemen jälkeen mikään ei ole ennallaan. Niemen jälkeen myös Hurmeen paineet kasvavat, sillä Niemi nostaa riman tulevia romaaneja varten todella korkealle.

Ilkka Lappi

Kaksi satusetää sekoitti koko maan

Kirjoittajan mielestä Putin ja Trump saivat koko Suomen sekaisin.

On se kumma, miten kaksi satusetää saa Suomen aivan sekaisin. Liikenne kärsii, ihmisiä tarkistetaan rajalla, tv-kanava on sekaisin aamusta iltaan.

Turun lentoasemalla hyvä alkuvuosi

Turun lentokentän matkustajamäärä on kasvanut alkuvuoden aikana.

Turun lentoaseman matkustajamäärät ovat kasvaneet alkuvuonna. Kuuden ensimmäisen kuukauden jälkeen kokonaismatkustajamäärä on 188 319, jossa on kasvua 15,5 prosenttia.

Naantalin taidehuoneella avataan kesäkauden neljäs näyttely

Miia Westerlund.

Naantalin taidehuoneella avataan 24. heinäkuuta kesäkauden neljäs näyttely Meistä tuli Onnellisia . Näyttelyssä on esillä kuvataiteilija Miia Westerlundin dokumentaarisia valokuvia, jotka taiteilija on ottanut vuonna 1984 Naantalin Maijamäen yläasteelta valmistuneista luokkakavereistaan.

Varusmiessoittokunnan 70’s-kiertue tulee Logomoon

Varusmiessoittokunnan kiertue saapuu elokuussa Logomoon.

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta jatkaa kaksi vuotta sitten aloittamaansa, genrerajoja rikkovaa aikamatkaa elokuun 70’s-megakiertueellaan. Puolustusvoimien varusmiessoittokunta esittää läpileikkauksen 70-luvun klassikoita. 70’s-kiertue rantautuu Suomen suurimpiin konserttisaleihin Jyväskylässä, Lahdessa, Tampereella, Helsingissä, Turussa sekä Hämeenlinnassa.

Heinäkuu jopa kiireistä aikaa kiinteistönvälittäjille

Sekä asunnon myymistä että ostamista suunnittelevan kannattaa olla kesällä aktiivinen. On yleinen harhaluulo, ettei kauppa käy kesän aikana tai että uutta kotia kaipaavat pitävät lomaa myös unelmiensa tavoittelusta. Näin ei suinkaan ole. Heinäkuu on jopa kiireistä aikaa kiinteistönvälittäjille.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.