Ilotulitteiden ampumista kannattaa valmistella huolellisesti

Ilotulitteiden myynti alkaa tänään. Ilotulitteiden myynti alkaa tänään. Kuva: Jonny Holmén

Hyörinä kauppojen ilotulitemyyntipisteissä alkoi välittömästi joulun jälkeen. Ilotulitekauppa jatkuuuudenvuoden aattoiltaan saakka. Kauppa myös käy, sillä vuosittain myydään jopa pari miljoonaa ilotulitetta. Myyntiin hyväksyttyjä tuotenimikkeitä on yli 1 500.

Ilotulitteiden käyttö on sallittu kuluvan vuoden viimeisenä päivänä kello 18 alkaen. Luvallinen paukuttelu päättyy jo ensi vuoden ensi tunteina, kello 2. Viranomaiset voivat kuitenkin paikallisesti rajoittaa ilotulitteiden käyttöä tiukemminkin. Poliisi tarkkailee ilotulitteiden käyttöä ja myös sitä, että ilotulitteita käyttävillä henkilöillä on päässään suojalasit.

Ilotulitekauppa on voimakkaasti säänneltyä. Ilotulitteet tulee esimerkiksi varastoida myymälähuoneessa omissa kaapeissaan. Myyntipiste tulee myös rajata selvästi, jotta ilotulitteita käsittelevät vain myyjät. Myyntipisteissä tulee olla paikalla Tukesin järjestämän kaupasta ja varastoinnista vastaavan hoitajan tentin suorittanut ihminen. Myyjän tehtävänä on varmistaa, että ilotulitetuotteita ei myydä alaikäisille. Kaikissa ilotulitetuotteissa on myynti- ja käyttöikäraja 18 vuotta.

Uusimmille ilotulitteille on asetettu melurajoituksia ja esimerkiksi pyromassan tyyppiin perustuvia ehtoja. Yleisessä kaupassa saa olla Tukes-hyväksynnällä tai CE-merkinnällä varustettuja ilotulitteita, joissa on sekä suomen- että ruotsinkieliset käyttöohjeet. Älä osta tuotetta, jos niitä ei löydy. Kiellettyjä ovat muun muassa niin sanotut pelkkään paukkuefektiin perustuvat ilotulitteet, eli paukut.

Valitse tulitteiden käyttöpaikka huolella niin, että käytöstä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille eikä muullekaan omaisuudelle.

Muista, että raketit putoavat ohjauskeppeineen alas sen jälkeen, kun ne ovat toimineet. Senkin takia on syytä suunnata raketit turvallisesti ja ottaa huomioon tuulen suunta sekä voimakkuus. Ilotulitteita ei tule käyttää asutusalueiden keskellä. Sopivia paikkoja ovat syrjemmällä olevat aukeiden reunamat, kuten pellot, erilaiset kentät, isot tyhjänä olevat pysäköintialueet, järven rannat ja vastaavat alueet, jossa ilotulitteet voidaan suunnata turvalliseen suuntaan.

Ota huomioon myös metelistä kärsivät ihmiset ja kotieläimet sekä lemmikit.

Älä sytytä sisätiloissa ulkokäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita. Älä laukaise ilotulitteita asuinrakennuksen parvekkeelta tai ikkunasta. Älä sytytä kädessäsi ilotulitetta. Älä suuntaa ilotulitetta kohti muita ihmisiä, rakennuksia, muuta omaisuutta tai palavaa materiaalia. Älä muuntele tai yhdistele millään tavalla kaupasta saatavia tuotteita. Älä harkitsekaan käyttäväsi muita, kuin kaupasta myytäviä tuotteita, vakavimmat onnettomuudet aiheutuvat omatekoisista virityksistä.

Älä luovuta hankkimiasi ilotulitteita alaikäisten tai päihtyneiden käytettäväksi, vastuu hankkimiesi tuotteiden käytöstä on aina sinulla. Älä yritä sytyttää uudelleen toimimatonta ilotulitetta. Sen sijaan odota vähintään 10 minuuttia siitä kun savuaminen on loppunut ennen kuin menet toimimattoman tulitteen luo. Voit tehdä toimimattoman tulitteen vaarattomaksi pitämällä sitä pitkään vesiämpärissä, jolloin ilotulite vettyy kunnolla.

Tutustu käyttöohjeisiin ja mieti ilotulitusta etukäteen hyvissä ajoin. Kiinnitä erityistä huomiota rakettien suuntaamiseen turvalliseen suuntaan ja tulitteiden sytytystapaan.

Lähde: Tukes/Ilotulitus.info

Jarno Keskinen

Vakuutuspetoksia tehtaillaan arviolta 30 miljoonan euron edestä

Vakuutuspetoksissa tekotapojen kirjo on suuri: silmälaseista tuhopolttojen kautta valekuolleisiin. Vahinkoja lavastetaan, tehdään tahallaan tai liioitellaan. Kun vahinkoilmoitukseen liittyy petosepäily tai muuta merkittävää epäselvyyttä, vahinkokäsittelyyn tulevat usein mukaan vakuutustutkijat, kansanomaisemmin vakuutusetsivät.

Turun lentoasemalla hyvä alkuvuosi

Turun lentokentän matkustajamäärä on kasvanut alkuvuoden aikana.

Turun lentoaseman matkustajamäärät ovat kasvaneet alkuvuonna. Kuuden ensimmäisen kuukauden jälkeen kokonaismatkustajamäärä on 188 319, jossa on kasvua 15,5 prosenttia.

Naantalin taidehuoneella avataan kesäkauden neljäs näyttely

Miia Westerlund.

Naantalin taidehuoneella avataan 24. heinäkuuta kesäkauden neljäs näyttely Meistä tuli Onnellisia . Näyttelyssä on esillä kuvataiteilija Miia Westerlundin dokumentaarisia valokuvia, jotka taiteilija on ottanut vuonna 1984 Naantalin Maijamäen yläasteelta valmistuneista luokkakavereistaan.

Varusmiessoittokunnan 70’s-kiertue tulee Logomoon

Varusmiessoittokunnan kiertue saapuu elokuussa Logomoon.

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta jatkaa kaksi vuotta sitten aloittamaansa, genrerajoja rikkovaa aikamatkaa elokuun 70’s-megakiertueellaan. Puolustusvoimien varusmiessoittokunta esittää läpileikkauksen 70-luvun klassikoita. 70’s-kiertue rantautuu Suomen suurimpiin konserttisaleihin Jyväskylässä, Lahdessa, Tampereella, Helsingissä, Turussa sekä Hämeenlinnassa.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.