Korkeasti koulutettujen muuttoliike ulkomaille on kiihtynyt

Tuomas Martikaisen mukaan Turku on houkutteleva seutu ulkomaalaisille työntekijöille. Tuomas Martikaisen mukaan Turku on houkutteleva seutu ulkomaalaisille työntekijöille. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Elinkeinoelämän globalisoitumisen ja kansainvälisen vaihto-opiskelun tuomien kontaktien myötä yhä useampi korkeasti koulutettu suomalainen suuntaa töihin ulkomaille. Myös yliopistojen työmarkkinanäkymien heikentyminen kannustaa lähtemään.

– Yleisimpiä kohdemaita ovat muun muassa Ruotsi, Iso-Britannia ja Yhdysvallat, kertoo Siirtolaisuusinstituutin toimitusjohtaja Tuomas Martikainen.

Naisten osuus lähtijöistä on nykyään koulutustason parannuttua miehiä korkeampi.

– Naiset ovat koulutusmyönteisempiä ja heidän valinnanmahdollisuutensa perheen perustamisen suhteen ovat lisääntyneet. Suurin osa lähtijöistä onkin nuoria aikuisia, joita perhesiteet eivät vielä sido.

Suomesta lähtee enemmän korkeasti koulutettuja ulkomaille kuin mitä maahan saapuu. Tuomas Martikaisen mukaan Suomi ei näyttäydy globaalisti erityisen houkuttelevana maana. Syrjäinen sijainti ja yliopistojen verrattain rajalliset resurssit rajoittavat tulijoiden määrää.

– Osa tulijoista on suomalaisia paluumuuttajia. Erityisesti perheelliset alkavat usein harkita paluuta lasten tullessa kouluikään. Maksuton, laadukas ja tasa-arvoinen koulutus on iso tekijä paluumuuttoaikeissa.

Suomeen työn perässä muuttavat korkeasti koulutetut tulevat enimmäkseen muista länsimaista sekä Venäjältä ja Kiinasta. Muun muassa IT-ala vetää väkeä. Myös yliopistot ovat merkittäviä ulkomaalaisten työllistäjiä.

– Suomeen töihin saapuvista monilla on ylempi korkeakoulututkinto, vaikka tutkinnot eivät olekaan suoraan verrannollisia suomalaiseen koulutusjärjestelmään. Olisi kuitenkin tärkeää kehittää osaamisen tunnistamista ja tunnustamista, jotta Suomeen tulevat asiantuntijat pääsisivät koulutustaan vastaaviin tehtäviin.

Turun seudulla on monia vetovoimatekijöitä, joiden ansiosta kaupunkiin on tullut kokoonsa nähden runsaasti ulkomaalaisia korkeasti koulutettuja henkilöitä.

– Turussa on korkeakouluja, lääketeollisuutta ja iso telakka, jotka kaikki ovat isoja työllistäjiä. Turkuun on perinteisesti saavuttu asumaan monelta suunnalta.

Tuomas Martikainen sanoo Turun tarvitsevan aktiivista otetta kansainvälisten osaajien houkuttelemiseksi. Hän painottaa myös yritysten vastuuta luoda toimintaympäristönsä sellaiseksi, että se kannustaa jäämään töihin.

– Kaupungin vastuulla on turvata esimerkiksi englanninkielisten palvelujen saatavuus ja perheiden mahdollisuudet mielekkääseen arkeen.

Tiina Pitkänen

Kaksi satusetää sekoitti koko maan

Kirjoittajan mielestä Putin ja Trump saivat koko Suomen sekaisin.

On se kumma, miten kaksi satusetää saa Suomen aivan sekaisin. Liikenne kärsii, ihmisiä tarkistetaan rajalla, tv-kanava on sekaisin aamusta iltaan.

Turun lentoasemalla hyvä alkuvuosi

Turun lentokentän matkustajamäärä on kasvanut alkuvuoden aikana.

Turun lentoaseman matkustajamäärät ovat kasvaneet alkuvuonna. Kuuden ensimmäisen kuukauden jälkeen kokonaismatkustajamäärä on 188 319, jossa on kasvua 15,5 prosenttia.

Naantalin taidehuoneella avataan kesäkauden neljäs näyttely

Miia Westerlund.

Naantalin taidehuoneella avataan 24. heinäkuuta kesäkauden neljäs näyttely Meistä tuli Onnellisia . Näyttelyssä on esillä kuvataiteilija Miia Westerlundin dokumentaarisia valokuvia, jotka taiteilija on ottanut vuonna 1984 Naantalin Maijamäen yläasteelta valmistuneista luokkakavereistaan.

Varusmiessoittokunnan 70’s-kiertue tulee Logomoon

Varusmiessoittokunnan kiertue saapuu elokuussa Logomoon.

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta jatkaa kaksi vuotta sitten aloittamaansa, genrerajoja rikkovaa aikamatkaa elokuun 70’s-megakiertueellaan. Puolustusvoimien varusmiessoittokunta esittää läpileikkauksen 70-luvun klassikoita. 70’s-kiertue rantautuu Suomen suurimpiin konserttisaleihin Jyväskylässä, Lahdessa, Tampereella, Helsingissä, Turussa sekä Hämeenlinnassa.

Heinäkuu jopa kiireistä aikaa kiinteistönvälittäjille

Sekä asunnon myymistä että ostamista suunnittelevan kannattaa olla kesällä aktiivinen. On yleinen harhaluulo, ettei kauppa käy kesän aikana tai että uutta kotia kaipaavat pitävät lomaa myös unelmiensa tavoittelusta. Näin ei suinkaan ole. Heinäkuu on jopa kiireistä aikaa kiinteistönvälittäjille.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.