Nostalginen Turku: Kaukalojen vauhdikas viiksiniekka

Tampereelta Turkuun kiekon perässä muuttaneesta Jukka Porvarista tuli oitis TPS-fanien suosikki.
Tampereelta Turkuun kiekon perässä muuttaneesta Jukka Porvarista tuli oitis TPS-fanien suosikki. Kuva: Klaus Perälä

Jukka Porvari kuului Suomen jääkiekkomaajoukkueen ehdottomaan eliittiin 1970-luvun jälkipuoliskolla sekä 1980-luvun alkuvuosina. Tämä mustista viiksistään tunnettu laituri toimi olympiajoukkueemme kipparina Lake Placidin kisoissa vuonna 1980. Porvari sai lätkän perusopit Hämeenlinnassa, mutta kaudeksi 1974 lahjakas nuorukainen houkuteltiin Tampereen Tapparaan. Uransa kahdeksan viimeistä kautta Porvari pelasi kuitenkin Turussa, josta löytyi myös siivilityö aktiiviuran jälkeen nykyisestä OP-Pohjolasta.

Porvari ei ollut pelaajatyyppinä mikään pistepörssivoittaja, vaan kovakuntoinen yleispelaaja. Tänä päivän terminologian mukaan puhutaan kahden suunnan hyökkääjästä. Hänen hapenottokykynsäkin oli kiekkopiireissä legenda. Mutta osasi Porvari olla tehokaskin. Hänen tähtihetkensä kuitenkin osuivat yleensä runkosarjojen sijaan playoffseihin sekä isoihin maaotteluihin.

Porvari pelasi Tapparassa kaudet 1974–81 ja voitti kolme SM-kultaa. Sen jälkeen hän lähti kokeilemaan siipiään NHL-seura Colorado Rockiesiin. Seura muutti ensimmäisen kauden jälkeen itään ja siitä tuli New Jersey Devils. Porvarin NHL-ura jäi vajaan kahden kauden mittaiseksi.

Vuonna 1983 kuvaan astui Turun Palloseura. Hän pelasi Tepsissä loppujen lopuksi kolme kautta. Paras kausi oli ilman muuta 1984–85, jolloin seuralla oli kolme ottelupalloa Suomen mestaruudesta. Matti Keinosen valmentama TPS jäi lopulta kuitenkin SM-hopealla, kun Tampereen Ilves kiri ohi. Porvari pelasi loistavan runkosarjan (27+16=43) ja takoi seitsemän playoffs-häkkiä päälle. Senkin jälkeen ura jatkui vielä TuTo:ssa ja Kiekko-67:ssä sarjaporrasta alempana vielä neljä täyttä kautta.

Tammikuussa 64 vuotta täyttävä Porvari pelasi kuudet arvokisat. Lake Placidissa Suomi oli todella lähellä ensimmäistä arvokisamitaliaan. Suomi pisti alkusarjassa ahtaalle itsensä Neuvostoliiton, mutta hävisi lopulta 2–4. Porvari iski molemmat Leijonien osumat. Suomi eteni ylempään loppusarjaan Neuvostoliiton, Ruotsin ja Yhdysvaltojen seuraksi.

Rannalle jäivät muun muassa Kanada ja Tšekkoslovakia. Suomi taisteli 3–3-tasapelin Ruotsia vastaan ja Porvari oli mukana jokaisessa Suomen maalissa. Mitalitoiveet olivatkin hengissä vielä ennen viimeistä USA-ottelua.

Porvari avasi jälleen Suomen maalihanat, mutta USA painoi päätöserässä 4–2-voittoon ja olympiakultaan. Jälkipolvet tuntevat ilmiön nimellä ”Miracle on Ice”. Porvari palkittiin ansaitusti Suomen parhaana kiekkoilijana vuonna 1980.

Ilkka Lappi

Turun lentoasemalla hyvä alkuvuosi

Turun lentokentän matkustajamäärä on kasvanut alkuvuoden aikana.

Turun lentoaseman matkustajamäärät ovat kasvaneet alkuvuonna. Kuuden ensimmäisen kuukauden jälkeen kokonaismatkustajamäärä on 188 319, jossa on kasvua 15,5 prosenttia.

Naantalin taidehuoneella avataan kesäkauden neljäs näyttely

Miia Westerlund.

Naantalin taidehuoneella avataan 24. heinäkuuta kesäkauden neljäs näyttely Meistä tuli Onnellisia . Näyttelyssä on esillä kuvataiteilija Miia Westerlundin dokumentaarisia valokuvia, jotka taiteilija on ottanut vuonna 1984 Naantalin Maijamäen yläasteelta valmistuneista luokkakavereistaan.

Varusmiessoittokunnan 70’s-kiertue tulee Logomoon

Varusmiessoittokunnan kiertue saapuu elokuussa Logomoon.

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta jatkaa kaksi vuotta sitten aloittamaansa, genrerajoja rikkovaa aikamatkaa elokuun 70’s-megakiertueellaan. Puolustusvoimien varusmiessoittokunta esittää läpileikkauksen 70-luvun klassikoita. 70’s-kiertue rantautuu Suomen suurimpiin konserttisaleihin Jyväskylässä, Lahdessa, Tampereella, Helsingissä, Turussa sekä Hämeenlinnassa.

Heinäkuu jopa kiireistä aikaa kiinteistönvälittäjille

Sekä asunnon myymistä että ostamista suunnittelevan kannattaa olla kesällä aktiivinen. On yleinen harhaluulo, ettei kauppa käy kesän aikana tai että uutta kotia kaipaavat pitävät lomaa myös unelmiensa tavoittelusta. Näin ei suinkaan ole. Heinäkuu on jopa kiireistä aikaa kiinteistönvälittäjille.

Turun piispa siunasi Porin punaiset

Piispa Kalliala paljasti punaisten muistomerkin Keksi-Porin kirkkopuistossa keskiviikkona.

Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala siunasi keskiviikkona Käppärän hautausmaalle vuonna 1918 haudatut, mutta siunaamatta jätetyt punaisten puolen vainajat.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.