Pähkinöiden syönti näkyy aivoissa välittömästi

Pähkinöissä on paljon muun muassa terveellisiä flavonoideja. Pähkinöissä on paljon muun muassa terveellisiä flavonoideja. Kuva: Thinkstock

Pähkinöiden terveellisyydestä tulee jatkuvasti uusia todisteita. Esimerkiksi aivan tuore laaja tutkimus todisti taas, miten sydän- ja verisuonitaudit loittonevat pähkinöiden syönnin seurauksena. Ehkä kiinnostavampi on kuitenkin äskettäinen tutkimus pähkinöiden ja aivojen yhteyksistä. Siinä todettiin pähkinöiden syönnin näkyvän suoraan aivojen sähkökäyrissä.

Loma Lindan yliopistossa Kaliforniassa tartuttiin aiempaan tietoon, jonka mukaan ravinnon flavonoidit menevät verestä aivoihin ja kertyvät aivoturson eli hippokampuksen alueelle. Siellä pesii muun muassa oppiminen ja muisti. Flavonoideja, jotka ovat antioksidantteja, on laaja kirjo kasvikunnan tuotteissa. Pähkinöissä niitä on runsaasti, eri pähkinöissä vähän erilaisia.

Tutkijat kokosivat vapaaehtoisia kokeeseen, jossa heidän aivojensa toimintaa seurattiin aivosähkökäyrää rekisteröivillä laitteilla. Sähkötoimintojen muutoksia seurattiin erilaisten ärsykkeiden jälkeen. Ne kattoivat näkö-, haju- ja makuaistin, menneiden tapahtumien tunnistamiseen ja lopuksi pähkinöiden syömisen. Pähkinävalikoimaan kuului pekaani-, maa-, pistaasi- , cashew- ja saksanpähkinöitä sekä manteleita.

Pähkinöiden syönti näkyi muutoksina aivosähkökäyrän delta- ja gamma-aaltojen muutoksina. Pähkinöissä oli eroja: pistaasipähkinät nostivat etenkin gamma-aaltoja, kun taas maapähkinät delta-aaltoja, pekaaanipähkinät molempia. Gamma-aallot ovat kytköksissä havaitsemiseen, tiedon käsittelyyn ja säilömiseen, delta-aallot taas immuunipuolustukseen. Eniten antioksidantteja oli saksanpähkinöissä ja seuraavaksi eniten pekaanipähkinöissä.

Pähkinöiden syönnin seurauksia aivokäyrissä on vaikea muuttaa käytännön johtopäätöksiksi niiden merkityksestä aivojen kognitiotoiminnoille. On joka tapauksessa yllättävää, että pähkinöiden nauttiminen näkyi aivoissa välittömästi.

Flavonoidien ajatellaan aloittavan aivoissa reaktioketjun, joka johtaa verenkierron paranemiseen ja hermokudoksen lisääntymiseen ja aivojen hyvinvointiin. On hyvä muistaa, että pähkinöiden lisäksi hyviä flavonoidien lähteitä ovat etenkin omat marjamme ja hedelmät.

Lähde: The FASEB Journal

Heikki Arvilommi

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori ja professori emeritus.

Turusta bussilla Karjurockiin

Karjurock pyrkii erottautumaan kotimaisista festivaaleista maatilamiljöön avulla.

Lokalahdella rokataan tällä viikolla torstaista 19. heinäkuuta lauantaihin 21. heinäkuuta perinteisen Karjurockin merkeissä. Myös Turusta järjestetään bussikuljetuksia festivaaleille. Perjantaina kuljetukset lähtevät linja-autoaseman laiturilta 9 kello 15 ja 17.30.

Voiko ulkomailta hankkia lääkkeitä Suomeen?

Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolisesta valtiosta on kielletty.

Voiko ulkomailta hankkia lääkkeitä Suomeen? Perusperiaate on: laillinen valmiste lailliselta myyjältä omaan lääkitykseen, muistuttaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Kun matkustaa ulkomaille, niin kannattaa ottaa etukäteen selvää mahdollisista rajoituksista kohdemaassa.

Vakuutuspetoksia tehtaillaan arviolta 30 miljoonan euron edestä

Vakuutuspetoksissa tekotapojen kirjo on suuri: silmälaseista tuhopolttojen kautta valekuolleisiin. Vahinkoja lavastetaan, tehdään tahallaan tai liioitellaan. Kun vahinkoilmoitukseen liittyy petosepäily tai muuta merkittävää epäselvyyttä, vahinkokäsittelyyn tulevat usein mukaan vakuutustutkijat, kansanomaisemmin vakuutusetsivät.

Turun lentoasemalla hyvä alkuvuosi

Turun lentokentän matkustajamäärä on kasvanut alkuvuoden aikana.

Turun lentoaseman matkustajamäärät ovat kasvaneet alkuvuonna. Kuuden ensimmäisen kuukauden jälkeen kokonaismatkustajamäärä on 188 319, jossa on kasvua 15,5 prosenttia.

Naantalin taidehuoneella avataan kesäkauden neljäs näyttely

Miia Westerlund.

Naantalin taidehuoneella avataan 24. heinäkuuta kesäkauden neljäs näyttely Meistä tuli Onnellisia . Näyttelyssä on esillä kuvataiteilija Miia Westerlundin dokumentaarisia valokuvia, jotka taiteilija on ottanut vuonna 1984 Naantalin Maijamäen yläasteelta valmistuneista luokkakavereistaan.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.