Leffassa: 95 on melodramaattista sekametelisoppaa

Kaikkien aikojen koppijuhlat. Kaikkien aikojen koppijuhlat. Kuva: Tommi Hynynen

1990-luvun alun lama vaikutti monin tavoin satojentuhansien suomalaisten elämään. Lama itsessään oli jo synkkää, mutta kun siihen lisätään suomalaisten pitkä urheiluhistoria Juha Miedon sadasosasekunnilla hävitystä kilpailusta lähtien, niin kuinka karua täällä kylmässä pohjolassa olikaan elää. Vuonna 1995 se ensimmäinen kiekkokulta leijonille sitten lopultakin tuli ja kansa repesi, varsinkin kun suuressa postmodernissa Pohjolan "sodassa" kaatui ainainen kiistakumppani Ruotsi.

Ohjaaja Aleksi Mäkelä lähti perkaamaan suuresta isänmaallisesta lätkävoitosta mittatilaustyötä, elokuvallaan 95. Filmi valmistui sopivasti Suomi 100-juhlintaan. Tarinan ollessa toden, ei jännitettä ja draamaa tarvitse keksiä tyhjästä. Tarinan ainekset ovat kaikille suomalaisille tutut, mutta elokuva itsessään ei kerro vain lätkäkultaviikonlopusta, vaikka se sinne sijoitetaankin.

Elokuvan alkuun on sijoitettu muistoja hävityistä otteluista ja lannistetusta kansasta, liikuttuneen, autenttisen Rauno Korven maustamana. Menneet tapahtumat Anders "Masken" Carlssonin muodossa, hidastetaan editorin pöydällä, melodramatisoidaan ja lisäten taustalle sentimentaalinen yläveisu. Elokuva lähtee varsinaisesti käyntiin vuonna 1993 müncheniläisen yökerhon tanssilattialta, jossa Curt Lindströmiä näyttelevä Jens Hultén joraa. Tapahtumaa on edeltänyt Suomen jääkiekkoliiton johtoportaan murina huonosti menneistä MM-kisoista Saksassa.

Elokuva on kokonaisuutena sekametelisoppa. 95:ssä pyritään yhdistelemään melodraamaa, komediaa ja tragediaa, kolmen erillisen tarinan sekä leijonajoukkueen kautta. Kolmen lannistetun miehen tarinassa on veijarimaista kummelimaisuutta. Itse Lindströmiin ja leijonajoukkueeseen liitetyt näytelmälliset otokset eivät sisällä jääkiekon peluuta, vaan harjoittelun lomaan loimittua melodraamaa. Ainoat jääkiekonpeluut katsoja näkee putkitelevisioiden nostalgisista hetkistä joita fiktiivisten katsojien reaktiot ylentävät autenttisen Antero Mertaranta -materiaalin voimalla. Kyse on näyteltyjen katsojakokemusten kohottamisesta tahattoman camp-henkisesti.

Lätkäelokuvia ei ole Suomessa juuri tehty. Tässä mielessä ulkomaalaiset lätkäleffat muodostavat jonkinasteisen taustakankaan. Lähin sukulainen 95-elokuvalle saattaisi olla Miracle – unelma voitosta, joka kertoo amerikkalaisten yliopistopoikien taipaleesta olympiavoittajiksi vuoden 1980 talvikisoissa ja suuren punakoneen lyömisestä. Mutta, ero näiden kahden välillä tulee tarinan fokuksesta, Miraclessa kyse on voiton prosessista joukkueen sisällä, 95:ssä tunnelmista joukkueen ympärillä ja tavallisista ihmisistä finaaliviikonlopun varjossa.

95-filmatisointi pyrkii osittain olemaan vakavasti otettava draamaa, suomalaisen yksinhuoltaja-äidin ja tämän pojan lätkäharrastuksen kautta. Myös saattohoitopotilaan viimeiset hetket finaaliviikonloppuna ovat sekoitus draamaa, tragediaa ja farssia. Elokuvan dialogia vaivaa sama ongelma kuin monia suomalaiselokuvia; se on epäuskottavaa ja monin paikoin huonosti näyteltyä. Onnistuneimpia näyttelijäsuorituksia ovat Outi Mäenpää tiukan tätimäinen hoitsu saattokodista, Hulténin Curre ja Pekka Strangin syöpäpotilas. Sitä vastoin esimerkiksi Kari-Pekka Toivosen esittämä Hannu Aravirta ei muistuta millään lailla kohdettaan. Siinä missä Aravirta opittiin tuntemaan humaanina peruskoulunopettajana, ei Toivonen kykene tavoittamaan Aravirran diplomaattista olemusta. Näytteleminen ei tarkoita imitointia, vaan elävää tulkintaa, nyt Toivonen paljastaa jättäneensä kotiläksynsä tekemättä.

Suurin puute on käsikirjoituksessa, siinä ei ole osattu päättää sitä, miten vuoden 1995 tarina voitaisiin kertoa uskottavasti. Päättämättömyyden luoma ristiriita tulee esiin helppoina ratkaisuina, joissa farssilla on huomattava osuus. Elokuvan huumori pohjautuu vahvasti stereotypioihin, joissa esiintyy työläismäisiä suomalaisia ja ylemmän keskiluokan ruotsalaisia. Aivan niin kuin suomalainen akateemikko ei olisi voinut hillua kalsareissaan kullan varmistuttua. 95:n työläiset suomalaiset puhuvat myös kirjakielellä, virheettömän yliartikuloidusti, mikä luo feikkiyttä.

95 ei pysy siinä kaikkein tärkeimmässä eli leijonissa, se poukkoilee erillisten tarinoiden ja kiekkokullan kohtalonhetkien välisessä mittelössä. Katsoja ei aina tiedä, mikä on lopulta se tärkein: yksinhuoltajaäidin huoli jälkikasvustaan vai se minkälainen hekuma Suomen kiekkokullasta syntyy. Ristiriitaa on myös autenttisuuden ja näyttellyn innostuksen välinen ero. Elokuva luo oudon tosi-tv-draaman.

Kurt Hedborg

Kaksi satusetää sekoitti koko maan

Kirjoittajan mielestä Putin ja Trump saivat koko Suomen sekaisin.

On se kumma, miten kaksi satusetää saa Suomen aivan sekaisin. Liikenne kärsii, ihmisiä tarkistetaan rajalla, tv-kanava on sekaisin aamusta iltaan.

Turun lentoasemalla hyvä alkuvuosi

Turun lentokentän matkustajamäärä on kasvanut alkuvuoden aikana.

Turun lentoaseman matkustajamäärät ovat kasvaneet alkuvuonna. Kuuden ensimmäisen kuukauden jälkeen kokonaismatkustajamäärä on 188 319, jossa on kasvua 15,5 prosenttia.

Naantalin taidehuoneella avataan kesäkauden neljäs näyttely

Miia Westerlund.

Naantalin taidehuoneella avataan 24. heinäkuuta kesäkauden neljäs näyttely Meistä tuli Onnellisia . Näyttelyssä on esillä kuvataiteilija Miia Westerlundin dokumentaarisia valokuvia, jotka taiteilija on ottanut vuonna 1984 Naantalin Maijamäen yläasteelta valmistuneista luokkakavereistaan.

Varusmiessoittokunnan 70’s-kiertue tulee Logomoon

Varusmiessoittokunnan kiertue saapuu elokuussa Logomoon.

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta jatkaa kaksi vuotta sitten aloittamaansa, genrerajoja rikkovaa aikamatkaa elokuun 70’s-megakiertueellaan. Puolustusvoimien varusmiessoittokunta esittää läpileikkauksen 70-luvun klassikoita. 70’s-kiertue rantautuu Suomen suurimpiin konserttisaleihin Jyväskylässä, Lahdessa, Tampereella, Helsingissä, Turussa sekä Hämeenlinnassa.

Heinäkuu jopa kiireistä aikaa kiinteistönvälittäjille

Sekä asunnon myymistä että ostamista suunnittelevan kannattaa olla kesällä aktiivinen. On yleinen harhaluulo, ettei kauppa käy kesän aikana tai että uutta kotia kaipaavat pitävät lomaa myös unelmiensa tavoittelusta. Näin ei suinkaan ole. Heinäkuu on jopa kiireistä aikaa kiinteistönvälittäjille.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.