Tragikoominen monologi saa oivaltamaan, miksi on syytä elää

Monolgissa uurastaa Martti Suosalo, joka asui lapsena muun muassa Turussa. Monolgissa uurastaa Martti Suosalo, joka asui lapsena muun muassa Turussa. Kuva: Kurt Hedborg

Ensi-iltansa Turun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä tänään 19. tammikuuta kello 19 saava Parasta elämää -monologiesitys kertoo kroonisesti masentuneen äidin pojasta, joka pyrkii piristämään itsemurhaa hautovaa äitiään listaamalla elämän parhaita asioita.

Parasta elämää -esitys on suomenkielinen teatterisovitus Duncan Macmillanin suositusta näytelmästä Every Brilliant Thing. Esityksen on ohjannut Pentti Kotkaniemi ja tarinaa kuljettaa näyttelijä Martti Suosalo interaktiivisessa vuorovaikutuksessa yleisönsä kanssa.

Tarina kertoo seitsemänvuotiaan pojan ja hänen perheensä elämästä, pojan aikuistumisesta, naimisiinmenosta, neljänkymmenen vuoden aikajanalla.

– Esitys kertoo siitä miten hienoa elämä kaikkine vastoinkäymisineen on, korostaa Kotkaniemi.

Näytelmä on ajallisesti siirrettävissä eri paikkoihin, kulttuureihin, vaikka siinä periaatteessa viitataan Macmillanin omiin takautumiin. Tästä johtuen eri maissa tehdään näytelmään erilaisia viilauksia, kuten auton pelkääjän paikan vaihtaminen brittiläisestä mallista pois tai siihen humoristisesti viittaaminen, mainitsemalla auton brittiläisyydestä. Kulttuuriset muutokset koskevat myös tapahtumapaikkoja, jotka ovat Parasta elämää -näytelmässä Suomessa.

Näytelmän interaktiivisuus yleisön kanssa on harvinaista monologin tekemistä.

– Olen aikaisemmin joissain hyvin pienimuotoisissa projekteissa ottanut yleisön osaksi esitystä, mutta ei kuitenkaan aivan tässä mittakaavassa, kertaa Suosalo.

– Masennus on kuolemanvakava asia. Mutta kun sitä käsitellään tätä kautta, olen alkanut myös pohtimaan itse, että mikä elämässä on parasta.

Esityksen pohjavire on elämää arvostava ja sitä kunnioittava.

–Sama hyväntuulinen efekti alkaa siirtymään katsojiinkin, muistuttaa Suosalo.

Näyttelijälle monologi on erityisen haastava, vaikka vuorovaikutuksellinen toimintatapa mahdollistaa muistamisen esityksen osiin pilkkomisen keinoin. Esityksen ja sen tarinaan eläytymiseen Suosalo oli löytänyt keinoja omasta lapsuudestaan.

– Kyllähän näyttelijän tulee aina löytää näyteltävät asiat omasta elämästään, ennen kuin siitä saa mitenkään koskettavaa. Eivät nämä asiat ole minulle vieraita asioita, vaikka eivät olisikaan aivan tässä muodossa näytelmässä.

Suosalo nostaa esimerkiksi näytelmän koiran, johon hän löysi tarttumakohdan omasta elämästään Turussa vietetystä lapsuudestaan 1970-luvulla. Ollessaan TuTon jalkapalloleirillä Trondheimissa Norjassa hänen perheensä pitkäaikainen koira lopetettiin hänen vanhempiensa päätöksellä.

– Minulta kysymättä, ikään kuin se olisi minulle helpompaa. Tuossa näytelmän eläinlääkärikohtauksessa minun täytyy nieleskellä oikeasti.

– Tämä on minulle tunnetasolla hyvin paikallinen turkulainen juttu.

Parasta elämää -esitys on pelkistetty ja riisuttu barokkimaisuudesta. Tarinan perusajatus äidistä hautomassa itsemurhaa on selvillä ja tarinassa haetaan vain vastausta yhteen elämän peruskysymykseen. Miksi kannattaa elää?

– Tässä on vain kolme asiaa: näyttelijä, tarina ja yleisö. Macmillan on ymmärtänyt sen, että teatteri ei tarvitse välttämättä suuria lavastuksia, musiikkiefektejä, tanssiryhmiä, orkestereita ja puvustuksia. Jos jutun osaa oikein rakentaa, niin yksinkertainen voi olla vakauttava, koskettava ja helvetin hauska, muistuttaa Kotkaniemi.

Kurt Hedborg

Pyöräilijät pantava ruotuun

Ajokieltoreittejä on monessa paikassa eri puolilla Turkua. Monilla ulkoilureiteillä on ajokieltomerkit, mutta pyöräilijät eivät ymmärrä, että se tarkoittaa myös heitä. Miksi pyöräilijöitä ei saada toimimaan liikennesääntöjen mukaan? Asenne ei tunnu olevan kohdallaan, vaan ajatellaan, että pyöräilijällä on vain oikeuksia, ei lainkaan velvollisuuksia.

Reliikkinäyttely avautuu tuomiokirkossa torstaina

Turun tuomiokirkot reliikit ovat esillä kesäkuusta marraskuuhun.

Turun tuomiokirkon etelälehterillä sijaitsevaan Tuomiokirkkomuseoon on kesän ja syksyn ajaksi koottu Pieni reliikkinäyttely. Museossa ovat esillä Turun tuomiokirkon Pyhän Kertun reliikki sekä Getsemanen kivet ja reliikkien säilytyspussi.

Suurin osa autoilijoista ohittaa hevosen rauhallisesti

Valtaosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autonkuljettajista kertoo ohittavansa ratsukon tai ravikärryn hiljaisella nopeudella ja kunnon turvavälillä. Liikenneturva muistuttaa, että seesteisinkin polle saattaa pelästyä auton kaasuttelua tai prätkän päristelyä ja pillastua. Huomaavaisuus on valttia myös hevosta kohdatessa.

Maksuhäiriöinen voi jo nyt nopeuttaa merkintöjen poistumista

Joukko kansanedustajia jätti juhannuksen alla lakialoitteen, jossa esitetään luottotietolain muuttamista niin, että kuluttajan maksuhäiriömerkinnät tulisi poistaa heti, kun niitä koskeva saatava on maksettu. Suomen Asiakastieto Oy:n maksuhäiriödataan ja pitkäaikaiseen tilastolliseen analyysiin perustuvan arvion mukaan muutos nykytilaan ei olisi kovin suuri.

34 miljoonaa ammatillisen koulutuksen kehittämiseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt myöntää 34 miljoonaa euroa ammatillisen koulutuksen strategiarahoitusta. Strategiarahaa sai 68 koulutuksen järjestäjää. Tänä vuonna suurin osa rahoituksesta myönnettiin ammatillisen koulutuksen järjestäjille toimintakulttuurin uudistamiseen reformin tavoitteiden mukaiseksi sekä vastaamaan digitaalisen murroksen tuomiin haasteisiin. Lisäksi strategiarahoituksella tuetaan koulutuksen järjestäjien fuusioita ja ammattitaitokilpailujen järjestämistä.

Street Food Fiesta osa Turun Käsityöläismarkkinoita

Street Food Fiesta kiertää Suomea toukokuusta syyskuuhun ja tarjoilee herkullista ruokaa ja kulttuuria ilman rajoja Kouvolasta Kemiin. Tapahtumat ovat kaikille avoimia, koko perheen ilmaisia kesätapahtumia.

Rikoksesta epäillyn lapsen oikeuksiin ehdotetaan parannuksia

Rikoksesta epäiltyjen tai syytettyjen lasten oikeuksia rikosprosessin aikana halutaan parantaa ja yhtenäistää EU:ssa. Oikeusministeriön työryhmä on laatinut ehdotuksen EU:n niin sanotun lapsidirektiivin edellyttämistä muutoksista Suomen lainsäädäntöön.

HKScan aloittaa yt-neuvottelut

HKScan suunnittelee tuotantotoimintojensa tehostamista ja sopeuttamista Suomessa. Suunnitelluilla toimilla yhtiö pyrkii parantamaan liiketoimintansa kannattavuutta ja kilpailukykyä.

Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.