Tragikoominen monologi saa oivaltamaan, miksi on syytä elää

Monolgissa uurastaa Martti Suosalo, joka asui lapsena muun muassa Turussa. Monolgissa uurastaa Martti Suosalo, joka asui lapsena muun muassa Turussa. Kuva: Kurt Hedborg

Ensi-iltansa Turun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä tänään 19. tammikuuta kello 19 saava Parasta elämää -monologiesitys kertoo kroonisesti masentuneen äidin pojasta, joka pyrkii piristämään itsemurhaa hautovaa äitiään listaamalla elämän parhaita asioita.

Parasta elämää -esitys on suomenkielinen teatterisovitus Duncan Macmillanin suositusta näytelmästä Every Brilliant Thing. Esityksen on ohjannut Pentti Kotkaniemi ja tarinaa kuljettaa näyttelijä Martti Suosalo interaktiivisessa vuorovaikutuksessa yleisönsä kanssa.

Tarina kertoo seitsemänvuotiaan pojan ja hänen perheensä elämästä, pojan aikuistumisesta, naimisiinmenosta, neljänkymmenen vuoden aikajanalla.

– Esitys kertoo siitä miten hienoa elämä kaikkine vastoinkäymisineen on, korostaa Kotkaniemi.

Näytelmä on ajallisesti siirrettävissä eri paikkoihin, kulttuureihin, vaikka siinä periaatteessa viitataan Macmillanin omiin takautumiin. Tästä johtuen eri maissa tehdään näytelmään erilaisia viilauksia, kuten auton pelkääjän paikan vaihtaminen brittiläisestä mallista pois tai siihen humoristisesti viittaaminen, mainitsemalla auton brittiläisyydestä. Kulttuuriset muutokset koskevat myös tapahtumapaikkoja, jotka ovat Parasta elämää -näytelmässä Suomessa.

Näytelmän interaktiivisuus yleisön kanssa on harvinaista monologin tekemistä.

– Olen aikaisemmin joissain hyvin pienimuotoisissa projekteissa ottanut yleisön osaksi esitystä, mutta ei kuitenkaan aivan tässä mittakaavassa, kertaa Suosalo.

– Masennus on kuolemanvakava asia. Mutta kun sitä käsitellään tätä kautta, olen alkanut myös pohtimaan itse, että mikä elämässä on parasta.

Esityksen pohjavire on elämää arvostava ja sitä kunnioittava.

–Sama hyväntuulinen efekti alkaa siirtymään katsojiinkin, muistuttaa Suosalo.

Näyttelijälle monologi on erityisen haastava, vaikka vuorovaikutuksellinen toimintatapa mahdollistaa muistamisen esityksen osiin pilkkomisen keinoin. Esityksen ja sen tarinaan eläytymiseen Suosalo oli löytänyt keinoja omasta lapsuudestaan.

– Kyllähän näyttelijän tulee aina löytää näyteltävät asiat omasta elämästään, ennen kuin siitä saa mitenkään koskettavaa. Eivät nämä asiat ole minulle vieraita asioita, vaikka eivät olisikaan aivan tässä muodossa näytelmässä.

Suosalo nostaa esimerkiksi näytelmän koiran, johon hän löysi tarttumakohdan omasta elämästään Turussa vietetystä lapsuudestaan 1970-luvulla. Ollessaan TuTon jalkapalloleirillä Trondheimissa Norjassa hänen perheensä pitkäaikainen koira lopetettiin hänen vanhempiensa päätöksellä.

– Minulta kysymättä, ikään kuin se olisi minulle helpompaa. Tuossa näytelmän eläinlääkärikohtauksessa minun täytyy nieleskellä oikeasti.

– Tämä on minulle tunnetasolla hyvin paikallinen turkulainen juttu.

Parasta elämää -esitys on pelkistetty ja riisuttu barokkimaisuudesta. Tarinan perusajatus äidistä hautomassa itsemurhaa on selvillä ja tarinassa haetaan vain vastausta yhteen elämän peruskysymykseen. Miksi kannattaa elää?

– Tässä on vain kolme asiaa: näyttelijä, tarina ja yleisö. Macmillan on ymmärtänyt sen, että teatteri ei tarvitse välttämättä suuria lavastuksia, musiikkiefektejä, tanssiryhmiä, orkestereita ja puvustuksia. Jos jutun osaa oikein rakentaa, niin yksinkertainen voi olla vakauttava, koskettava ja helvetin hauska, muistuttaa Kotkaniemi.

Kurt Hedborg

Åbo Akademin kanslerin palkinnot Matti Laineelle ja Dmitry Murzinille

Professori Matti Laine (vas.) ja professori Dmitry Murzin.

Professorit Matti Laine ja Dmitry Murzin saivat keskiviikkona Åbo Akademin kanslerilta palkinnot menestyksekkäästä tutkimustyöstä.

Mutaatio aiheuttaa sydämen läppävikaa

Sydämen läppäviasta kärsii noin kolme prosenttia maailman väestöstä. Se on myös yleisin sydänleikkausten syy, sillä lääkehoitoa ei ole vielä saatavilla. Tuore tutkimus tuo uutta tietoa sydämen läppävikaa aiheuttavasta mutaatiosta ja auttaa sairauden syntymekanismin selvittämistä sekä lääkehoidon kehittämistä.

Meripelastusharjoitus Nauvon ja Korppoon välisellä merialueella torstaina

Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopteri vinssaa maalihenkilöitä ja lennättää heidät joko Nauvon Pärnäisiin tai Turkuun.

Länsi-Suomen merivartiosto järjestää yhdessä Utin jääkärirykmentin kanssa Janette 18 -meripelastus- ja vinssausharjoituksen Nauvon ja Korppoon välisellä merialueella torstaina 15. marraskuuta.

Kotimaisen kalan kulutus ennallaan, tuontilohen kulutus kasvoi hieman

Suomalaiset kuluttivat viime vuonna kotimaista kalaa hieman yli neljä kiloa asukasta kohti fileepainoksi laskettuna. Tuontikalaa käytettiin lähes kymmenen kiloa. Kalan kokonaiskulutus kasvoi edellisvuodesta noin kuusi prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastosta.

Elomaa: Paikallislehtien olemassaolo turvattava

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa (ps.) tiedustelee jättämässään kirjallisessa kysymyksessä hallituksen näkemystä paikallislehtien toimintaedellytysten turvaamisesta tulevaisuudessa jakeluhintoihin puuttumalla.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto selvittää tekijänoikeuskorvauksien perinnän lainmukaisuutta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on saanut syksyn aikana useita ilmoituksia, joissa kerrotaan erään perintäyhtiön perineen tekijänoikeusrikkomuksiin perustuvia korvauksia. Perintäyhtiön lähettämissä kirjeissä on peritty korvauksia tekijänoikeuksien alaisien nettisisältöjen lataamisesta tai välittämisestä.

Kansantalous kasvoi syyskuussa

Tuotannon volyymi 2005–2018, trendi ja kausitasoitettu sarja.

Kausitasoitettu tuotanto kasvoi syyskuussa 0,6 prosenttia edelliskuukaudesta. Syyskuun työpäiväkorjattu tuotanto oli 3,2 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Elokuun työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 2,6 prosenttia (oli 2,3) edellisvuoden elokuusta.

Perustulokokeilu päättyy, osallistujien muistettava hakea työttömyysetuutta

Kaksivuotinen perustulokokeilu päättyy 31. joulukuuta. Perustulon saajan pitää varmistaa, että hänen työnhakunsa on voimassa ja erikseen hakea työttömyysetuutta tai muuta hänelle kuuluvaa etuutta.

Ensimmäinen avioliitto solmitaan yli kolmekymppisenä

Ensimmäisen avioliiton keskimääräinen solmimisikä naisilla vuonna 2017.

Tilastokeskuksen väestönmuutostietojen mukaan ensimmäisen avioliiton keskimääräinen solmimisikä oli sekä naisilla että miehillä matalin Pohjanmaan neljässä maakunnassa vuonna 2017. Nuorimpina solmittiin avioliitto Keski-Pohjanmaalla, jossa naisten keski-ikä oli 29,7 vuotta ja miesten 31,3 vuotta.

Urheilu

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Jesse Uusiperhe palaa Turun Urheiluliiton paitaan

Jesse Uusiperhe.

Alle 23-vuotiaiden maajoukkuepyöräilijä Jesse Uusiperhe , 20, siirtyy kaudesta 2019 alkaen Turun Urheiluliiton sopimusjoukkueen riveihin.

Petteri Joensuu TPS:n naisten päävalmentajaksi

TPS:n naisten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on nimitetty Petteri Joensuu . Vaasasta kotoisin oleva Joensuu ja TPS ovat solmineet yksivuotisen valmennussopimuksen kaudeksi 2019. Joensuu aloitti uuden valmennuspestinsä maanantaina, kun TPS palasi loman jälkeen yhteisharjoituksiin Kupittaalla.

Näkökulma: Pikkuhelmareilla mahdollisuus yllättää jälleen

Anna Koivunen on pikkuhelmareiden kantavia voimia.

Suomalaiseen jalkapallohistoriaan kirjoitetaan uusi luku tiistai-iltana, kun Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue aloittaa taipaleensa Uruguayn MM-kisoissa.

Menoviikko: Voittoputken metsästystä ja kalavelkoja

Tuto palaa kotikaukaloon marraskuun puolivälissä.

Kun jääkiekon maajoukkuetauko on saatu lusittua, jääkiekkoa on tarjolla sekä Liigassa että Mestiksessä. TPS yrittää ottaa kolmannen peräkkäisen kotivoittonsa keskiviikkona 14. marraskuuta, kun Sport vierailee Turussa. Ottelu alkaa tuttuun tapaan kello 18.30. Kauden ensimmäisen kohtaamisen Vaasassa TPS vei nimiinsä.

Tuto kohtaa Puolan maajoukkueen

Tomek Valtonen luotsaa Puolan maajoukkuetta.

Tuto pelaa harjoitusottelun Tomek Valtosen luotsaamaa Puolan maajoukkuetta vastaan keskiviikkona 12. joulukuuta Kupittaalla. Ottelu on osa Puolan maajoukkueen harjoitusleiriä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.