Joona Tena hyppää suvereenisti Supermarsun selkään

Supermarsu-elokuvassa Emilia (Ella Jäppinen) auttaa saasteista kärsiviä silakoita. Supermarsu-elokuvassa Emilia (Ella Jäppinen) auttaa saasteista kärsiviä silakoita. Kuva: Sf Studios

Elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja Joona Tena on ehtinyt uransa aikana ehtinyt hyppiä genrestä toiseen. Hän on ollut mukana tekemässä muun muassa väkevää draamaa, komediaa kuin poliittista satiiriakin. Hän viihtyy Suomen pienissä piireissä.

– Minusta se on suomalaisessa kulttuurissa ihan parhaita juttuja, ettei meillä karsinoida tekijöitä. Kaikki elokuva-alan ihmiset ovat samassa veneessä riippumatta siitä, mitä tekee. Kaikki tekevät vähän kaikkea, Tena sanoo.

Vaikka Suomessa esimerkiksi elokuville jaettavat tukieurot ovat tiukassa, Tena ei myöskään ole yli 20-vuotisen uran aikana törmännyt kuppikuntiin.

– Ehkä se on ollut minua vanhempien sukupolvien juttu. Ainakin minun kokemukseni mukaan muilta ohjaajilta saa hyvin apua, jos sitä tarvitsee. Minusta alalla ajatellaan tänä päivänä, että suomalaisen elokuvan menestyminen on kaikille hyödyksi.

Tenan uusin elokuva on Paula Norosen lastenkirjoihin perustuva Supermarsu. Kun tuottaja Marko Talli muutama vuosi sitten kysyi Tenaa mukaan Supermarsu-projektiin, ohjaajalle oli helppo päätös lähteä mukaan. Tenan oma tytär oli sopivan ikäinen, joten lasten maailma oli tullut luonnostaan tutuksi.

– Minulla oli jopa sellainen fiilis, että halusinkin tehdä lasten elokuva. Olen ohjannut lapsia paljon muissa elokuvissani. Minulla on ollut hyviä kokemuksia ja tälläkin kertaa kaikki meni hienosti. Tämä oli varmaan hyväntuulisin produktio, missä olen ollut mukana. Lasten läsnäolo sai aikuisetkin skarppaamaan.

Supermarsu-elokuva perustuu löyhästi Finlandia Junior -ehdokkaana olleeseen Supermarsu pelastaa silakat -kirjaan, mutta elokuva on oma tarinansa.

– Elokuva perustuu Paulan kirjoihin, siihen maailmaan ja Paulan hahmoihin. Pyrin siihen, että henkilöhahmot ja kirjoista tuttu maailma ovat tunnistettavia, mutta aika paljon loimme Paulan kanssa myös uutta, jotta tarina toimisi myös elokuvana, Tena toteaa.

Supermarsu-kirjoja on vuodesta 2007 lähtien ilmestynyt lähes vuosittain ja suosio on ollut järkkymätön. Tena löytää selkeän syyn Supermarsu-kirjojen suosioon.

– Paulan luoma maailma ja hänen absurdi huumorinsa ovat varmasti keskeiset asiat suosion taustalla. Paulalta tulee luonnostaan asioiden erikoinen yhdisteleminen. Kirjat eivät välttämättä ole niin tarinavetoisia, koska maailma lähtee sellaisesta tavallisesta arjesta, mikä sitten aika nopeasti vie johonkin arjesta poikkeavaan.

– Se arkinen maailma on sellainen harmaampi maailma, johon pikkutytön mielikuvitus tuo kaikenlaista erikoista. Kontrasti on vahvuus, Tena tuumii.

Supermarsu ensi-illassa 26. tammikuuta.

Ilkka Lappi

Hallitus vahvisti vuoden keskeiset kansalliset maataloustuet

Hallitus päätti 17. tammikuuta maa- ja puutarhatalouden keskeisistä kansallisista tuista vuodelle 2019. Valtioneuvoston asetuksilla vahvistettu kansallisten tukien kokonaisuus muodostuu pohjoisesta tuesta, Etelä-Suomen kansallisesta tuesta ja sokerijuurikkaan kansallisesta tuesta.

Turku Craft Beer Festival palaa VPK:n talolle maaliskuussa

Turku Craft Beer Festival täyttää VPK-talon maaliskuussa.

Turun VPK:n talo täyttyy 8.-9. maaliskuuta pienpanimoista, käsityöläissiidereistä, viskeistä, viinistä ja ruoasta. Ensimmäisenä vuonna loppuun myynyt Turku Craft Beer Festival odottaa väen täyttävän Turun VPK:n talon jo toistamiseen. Tänä vuonna tapahtumaan tulee myös uuden alkoholilain mahdollistama olutpuoti, josta voi ostaa oluet myös kotiin.

Influenssaepidemia käynnistymässä, mutta hitaasti

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) alueella influenssaepidemia on käynnistymässä, mutta hitaasti. Influenssanäytteistä on nyt vain kolme prosenttia positiivisia. Luku on normaalisti ei-epidemiakaudella 1–2 prosenttia.

Puolet suomalaisista säästää, toinen puoli ei

Vaikka suomalaisista 37 prosenttia uskoo, että heidän henkilökohtaisen taloudellinen tilanteensa tulee olemaan parempi kuin heidän vanhemmillaan, osan suomalaisista velkaantuminen syvenee.

Raision Kuninkojankaarelta varastettiin viisi perämoottoria, poliisi kaipaa vihjeitä

Raision Kuninkojankaarelta varastettiin viisi veneen perämoottoria tiistain ja keskiviikon välisen illan ja yön aikana (15.–16.1.).

Kevytauto Suomen teille

Suomessa otetaan käyttöön uusi ajoneuvoryhmä, kevytauto, jonka nopeus on rajoitettu 60 kilometriin tunnissa. Kevytautojen käyttöönoton tavoitteena on tarjota nuorille uusi turvallisempi liikkumisen muoto.

Omaisuusrikosten määrä väheni

Omaisuusrikoksia tuli viime vuoden aikana tietoon yhteensä 205 100, mikä on 5 700 (2,7 prosenttia) vähemmän kuin edellisvuonna. Petoksia (petos, lievä petos, törkeä petos RL 36:1–3) tuli ilmi 23 800, mikä on 1,9 prosenttia edellisvuotta enemmän. Törkeitä petoksia tuli ilmi 1 650, mikä on 15,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Hollantilaispuolustaja Daan Klinkenberg Interiin

Daan Klinkenberg.

Inter on solminut pelaajasopimuksen FC Volendamista siirtyvän Daan Klinkenbergin kanssa. Interin ja juuri 23 vuotta täyttäneen puolustajan sopimus kattaa kauden 2019, minkä lisäksi seuralla on optio kaudesta 2020.

FITech-verkostoyliopisto sai rahoitusta ICT-alan täydennyskoulutukseen

Heikki Koponen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi kymmenen miljoonan euron avustuksen Tekniikan alan verkostoyliopistolle FITechille. Verkoston tavoitteena on jopa 5 000 ICT-osaajan täydennyskoulutus.

Urheilu

Puukkokatsomo: Karvonen taas rikki

Elias Karvonen.

Jääkiekko on peli, jossa syystä tai toisesta loukkaantumiset usein kasaantuvat tiettyjen pelaajien murheiksi. Viime vuosina Elias Karvonen on ollut tässä mielessä Palloseuran surullisen hahmon ritari, eikä kuluva kausikaan ole erityisen helppo 24-vuotiaalle hyökkääjälle.

Hollantilaispuolustaja Daan Klinkenberg Interiin

Daan Klinkenberg.

Inter on solminut pelaajasopimuksen FC Volendamista siirtyvän Daan Klinkenbergin kanssa. Interin ja juuri 23 vuotta täyttäneen puolustajan sopimus kattaa kauden 2019, minkä lisäksi seuralla on optio kaudesta 2020.

Turku Terror haluaa hyödyntää palloiluhallin korkeuden

Turku Terrorin Miitrei Yli-Puntari (musta paita) ja Otson Antti Elonheimo ovat tottuneet taistelemaan ultimaten Suomen mestaruudesta. Otso ja Terror ratkaisivat Suomen mestaruuden muun muassa keväällä 2016.

Suomen ultimaten parhaimmisto kokoontuu tulevana viikonloppuna Kupittaan palloiluhalliin 19.–20. tammikuuta kauden talvisarjan toiseen SM-turnaukseen. A-lohkon, eli ylimmän tason, kauden ensimmäisen turnauksen joulukuun puolivälissä voitti espoolainen Otso, mutta toiseksi sijoittunut Turun Terror lähtee revanssimielellä viikonloppuun.

Roope Paatos vuoden urheilija Raisiossa

Roope Paatos.

Raision kaupungin vapaa-aikalautakunta valitsee vuosittain vuoden urheilijan, valmentajan ja joukkueen. Vuoden 2018 urheilijaksi valittiin uimari Roope Paatos , valmentajaksi Kalle Parkkari ja joukkueeksi Raision Kuulan Seuracupin Giga-sarjan voittajajoukkue.

Jere Koponen VPS:n testiin

Jere Koponen.

Maalivahti Jere Koponen liittyi maanantaina VPS:n harjoituksiin, kertoo seuran nettisivusto. 26-vuotias maalivahti on joukkueen mukana ainakin tämän viikon. Testimaalivahdeista VPS:n liigajoukkueen kanssa harjoittelevat edelleen saksalainen Martin Kompalla sekä ranskalainen Vincent Dorel .

TS: Interin pelaajat eivät saa syytettä ottelumanipulaatiosta

Ottelumanipulaatiosta epäillyt Interin jalkapallomiehistön pelaajat eivät saa syytettä, kertoo Turun Sanomat . Kahden pelaajan otteita HJK–Inter-ottelussa tutkittiin lahjuksen ottamisena elinkeinotoiminnassa. Kihlakunnansyyttäjä Kai Selander ei nosta syytteitä. Syyllisyyden tueksi ei Selanderin mukaan ole todennäköisiä syitä.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?